Νέα στοιχεία από την πρώην γραμματέα Χριστοφοράκου: Τα δώρα Siemens σε Κυριάκο και το… δυσανάγνωστο έγγραφο

Νέα στοιχεία από την πρώην γραμματέα Χριστοφοράκου: Τα δώρα Siemens σε Κυριάκο και το… δυσανάγνωστο έγγραφο

Έπρεπε να φύγει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και να μπει εισαγγελέας στη Siemens για να αρχίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξοφλεί το τηλεφωνικό κέντρο που του είχε εγκαταστήσει η εταιρεία.

Κι αφού πλέον η Siemens δεν δεχόταν να πληρώσει τα δώρα Χριστοφοράκου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη… Αυτό προκύπτει από την σημερινή αποκαλυπτική κατάθεση της πρώην γραμματέως του Μιχ. Χριστοφοράκου στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Μάλιστα, από τις απαντήσεις που έδωσε η Κατερίνα Τσακάλου σε μια σειρά καίριων ερωτήσεων τις οποίες υπέβαλλε ο εκ των συνηγόρων, Γιαννης Μαντζουράνης, αναφορικά με τα περιβόητα «δώρα» της Siemens προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι άλλα μέλη της οικογένειας του, διαφάνηκε -όπως τόνισε ο κος Μαντζουράνης- ότι: «Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία διακανονισμού και διευκόλυνσης και όλα ήταν δώρα».

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος ανάμεσα στον Γιάννη Μαντζουράνη και την Αικατερίνη Τσακάλου:

Μαντζουράνης: «Άλλη πολιτική δυναστεία είχε τύχει της ίδιας μεταχείρισης από τον Χριστοφοράκο και την Siemens; Οι Παπανδρέου και οι Καραμανλήδες είχαν πάρει τα ίδια δώρα;»

Τσακάλου: «Μεμονωμένοι πολιτικοί είχαν πάρει δώρα».

Μαντζουράνης: «Εγώ λέω συγκεκριμένα ως οικογένειες».

Τσακάλου: «Όχι».

TO….ΔΥΣΑΝΑΓΝΩΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ

Ξεκινώντας την εξέταση της κ. Τσακάλου, ο Γιάννης Μαντζουράνης της επέδειξε ένα έγγραφο της δικογραφίας με σημειώσεις στα γερμανικά ρωτώντας την εάν η ίδια που έχει γνώση της γερμανικής γλώσσας αντιλαμβάνεται τι γράφει ή εάν είναι δυσανάγνωστο.

Πρόκειται για ιδιόχειρες σημειώσεις στις οποίες αναφέρονται τα ονόματα Χριστοφοράκος και Κουτσενρόιτερ κι από κάτω διαβάζεται ευκρινέστατα το περίφημο «2%», που είναι γνωστό ότι πλέον αντιστοιχεί στο «μαύρο χρήμα» που μοίραζε η Siemens και δίπλα από το 2% αναγράφονται με μια λέξη και οι …αποδέκτες.

«2%-πολιτική-Ελλάδα»

Κι αφού η κ. Τσακάλου με ευκολία διάβασε το σημείωμα , ο συνήγορος παρατήρησε:

«Κοιτάτε όμως στην μπροστινή σελίδα, πώς έγινε η μετάφραση, επί υπουργίας στο Εξωτερικών, της Ντόρας Μπακογιάννη. Τι γράφει για το «2%-πολιτική; Γράφει …δυσανάγνωστο

Τσακάλου: Εγώ δεν γνωρίζω τι μπορεί να σήμαινε.

Πρόεδρος: Πάντως το έγγραφο δυσανάγνωστο δεν είναι.

Μαντζουράνης: «Αυτές τις 106 τηλεφωνικές συσκευές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ολόκληρο τηλεφωνικό κέντρο που το κατατάσσετε; Στο 2% ή στην καλλιέργεια του τοπίου; Την 321.000 δραχμών οικοσκευή στο Καρπενήσι, άλλο τηλεφωνικό κέντρο στα Χανιά, έγιναν χορηγίες στο ίδρυμα Μητσοτάκη…”.

Τσακάλου: «Ότι εστάλησαν ναι, τώρα αν ήταν χορηγίες…».

Μαντζουράνης: «Πώς τα εκτιμάτε, κατατάσσονται στις απλές φροντίδες του περιβάλλοντος ή στο 2% για την πολιτική;»

Τσακάλου: «Στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την εταιρεία».

Μαντζουράνης: «Οι βουλευτικές εκλογές το 2007 έγιναν στις 16 Σεπτεμβρίου. Τα τηλεφωνικά κέντρα πότε παραγγέλθηκαν και πότε εγκαταστάθηκαν στα γραφεία του Κυριάκου Μητσοτάκη;».

Τσακάλου: «Προ των εκλογών».

Μαντζουράνης: Τον Ιούνιο εγκαταστάθηκαν. Υπήρχε γραπτή συμφωνία προσφοράς και αποδοχής της προμήθειας;»

Τσακάλου: «Οχι, δεν υπήρχε ανταλλαγή εγγράφων»

Μαντζουράνης: «Πως έγινε η παραγγελία και η εγκατάσταση;».

Τσακάλου: «Κατόπιν αιτήματος του κ. Μητσοτάκη απευθείας στον Χριστοφοράκο».

Μαντζουράνης: «Γιατί ακυρώθηκαν τα τρία πρώτα τιμολόγια, γνωρίζετε;»

Τσακάλου: «Κάποια υπερέβησαν το συνολικό επιτρεπόμενο ύψος δαπανών για πολιτικό γραφείο»… Μαντζουράνης: «Η ακύρωση των πρώτων τιμολογίων έγινε Σεπτέμβρη, τι έγινε με αυτά τα προϊόντα επεστράφησαν στην Siemens και στην Annadale»;

Τσακάλου: «Δεν νομίζω ότι επιστράφηκαν, παρέμειναν και διορθώθηκε η τιμολόγηση».

Μαντζουράνης: «Στις 10/9/2007 ακυρώνονται τα τιμολόγια και τα προϊόντα παραμένουν στον Μητσοτάκη και πωλούνται με νέο τιμολόγιο στις 6/2/2008 και εξοφλούνται μερικώς. Αυτό είχε ξαναγίνει; Δηλαδή παραμονές των εκλογών τα ακυρώνει για να μην τον πιάσει ο εκλογικός νόμος επειδή υπερβαίνει το ποσόν και μετά τις εκλογές τα ξαναγοράζει με άλλα τιμολόγια».

Τσακάλου: «Δεν θυμάμαι ανάλογο περιστατικό»…

Μαντζουράνης: «Υπάρχει τιμολόγιο που το εξοφλεί η Ιουλία Ζαχαράκη, για ποιό λόγο γίνεται αυτό; Όλες αυτές οι περίεργες μεθοδεύσεις για να μην φανερωθεί ο λόγος της συναλλαγής, ποιος τα έκανε όλα αυτά; Ο Χριστοφοράκος έδινε την εντολή για τα δώρα, τις βερεσέ αγορές. Η μεθόδευση πρέπει να έγινε από κάποιους, ποιός το έκανε αυτό το κόλπο με τις ακυρώσεις και τις εκδόσεις νέων τιμολογίων;

Τσακάλου: «Εγώ επικοινωνούσα κι αναλόγως… Όχι από μόνη μου, με παράκληση των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη».

Μαντζουράνης: «Σας είπαν γιατί ήθελαν ακύρωση των τιμολογίων;».

Διαμαρτύρονται οι συνήγοροι του Μιχ. Χριστοφοράκου: «Δεν εντάσσεται στην κατηγορία».

Μαντζουράνης: «Τότε δεν θα έπρεπε να κάνει ερωτήσεις κανένας, εδώ μιλάμε για πολιτικό χρήμα».

Πρόεδρος: «Είναι αλήθεια και είναι γνωστό από παλιά αυτό, αλλά στην κατηγορία εδώ δεν έχουμε πολιτικό χρήμα».

Μαντζουράνης: «Δεν αντιλαμβάνομαι την ενόχληση όταν ρωτώ για Μητσοτάκη, είχε περίεργες συναλλαγές όλη η οικογένεια. Ο κ. Μητσοτάκης πότε άρχισε να πληρώνει κι αφού είχε βγει στη δημοσιότητα η υπόθεση, όσο ήταν ο Χριστοφοράκος στην Siemens ή μετά την αποχώρηση του;».

Τσακάλου: «Μετά την αποχώρηση του».

Μαντζουράνης: «Πότε ήρθε ο εισαγγελέας Παν. Αθανασίου στην Siemens;»

Τσακάλου: «Το 2008».

Μαντζουράνης: «Η τελευταία επιταγή που πλήρωσε ο Μητσοτάκης ήταν 2/6/2008, γιατί πλήρωσε μετά την αποχώρηση Χριστοφοράκου και την εμφάνιση Εισαγγελέα στην Siemens;»

Τσακάλου: «Δεν ξέρω».

Μαντζουράνης: «Υπήρχε γραπτό συμφωνητικό διακανονισμού; Ο Μητσοτάκης είχε πει ότι είχε κάνει διακανονισμό σε ένα χρόνο. Είχαν γίνει και σε άλλους τέτοιες διευκολύνσεις;».

Τσακάλου: «Αυτές είναι ρυθμίσεις του λογιστηρίου».

Μαντζουράνης: «Δεν είδατε πάντως συμφωνητικό διακανονισμού διευκόλυνσης ενός έτους»

Τσακάλου: «Όχι».

Μαντζουράνης: «Το τηλεφωνικό κέντρο στο Ίδρυμα Μητσοτάκη το ανέλαβε η Siemens μετά από ανοικτό διαγωνισμό με τίμημα 260.000 ευρώ συν ΦΠΑ, πληρώθηκε και πως;»

Τσακάλου: «Δεν είχα συμμετοχή, δεν γνωρίζω».

ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ

Μαντζουράνης: «Το 2007 σε επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς Χριστοφοράκο ευχαριστεί εκ μέρους και της οικογένειας του για την συμπαράσταση και στήριξη. Τι συμπαράσταση έκανε ο Χριστοφοράκος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οικογένεια του;»

Τσακάλου: «Υποθέτω για τις διευκολύνσεις».

Μαντζουράνης: «Δηλαδή, τι; Το πλυντήριο που πήγε στην Μαρέβα κι έκανε 490 ευρώ;».

Τσακάλου: «Έτσι νομίζω».

Μαντζουράνης: «Τότε δεν είχαν υπάρξει ακόμα τα τηλεφωνικά κέντρα. Ποιά ήταν η εξυπηρέτηση;».

Τσακάλου: «Δεν μπορώ να δώσω άλλη ερμηνεία».

Μαντζουράνης: «Η κυρία Κυπραίου, ιδιαιτέρα του Κων/νου Μητσοτάκη τις σχέση είχε με την Siemens; Μπορείτε να μου δώσετε μια εξήγηση για επικοινωνία σας σχετικά με οφειλές της ΔΙΕΚΑΤ προς Siemens;

Η ιδιαιτέρα ενός Πρωθυπουργού ζητά και παίρνει πληροφορίες για τις σχέσεις ενός υπεργολάβου της Siemens με την Siemens; Για ποιο λόγο το κάνει, είχε προσωπικά συμφέροντα;».

Τσακάλου: «Δεν γνωρίζω, μετέφερε κάποια μηνύματα, μίλησε με τον Χριστοφοράκο, δεν μπορώ να ξέρω τι είπαν»…

ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΔΩΡΑ

Μαντζουράνης: «Στις 25/1/8 κι ενώ έχει φύγει ο Χριστοφοράκος του στέλνετε επιστολή που τον ενημερώνετε ότι ο Φίσσερ σας είπε πως δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την πληρωμή τιμολογίων για την εξόφληση του Μητσοτάκη. Για ποιο λόγο του γράφετε ότι δεν πληρώνονται τα δώρα στον Μητσοτάκη;»

Πρόεδρος :»Έχει απαντήσει, έπρεπε να βρει τρόπο ώστε αυτός ο εξοπλισμός να πληρωθεί από την Siemens».

Μαντζουράνης: «Άρα, αυτό επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία διακανονισμού και διευκόλυνσης και όλα ήταν δώρα …

Άλλη πολιτική δυναστεία είχε τύχει της ίδιας μεταχείρισης από τον Χριστοφοράκο και την Siemens, οι Παπανδρέου και οι Καραμανλήδες είχαν πάρει τα ίδια δώρα»;

Τσακάλου: «Μεμονωμένοι πολιτικοί είχαν πάρει δώρα».

Μαντζουράνης: «Εγώ λέω ως οικογένειες… συγκεκριμένα».

Τσακάλου: «Όχι»

Μαντζουράνης: «Ο Χριστοφοράκος έκανε αυτές τις εξυπηρετήσεις, η οικογένεια Μητσοτάκη τι του παρείχε για να είναι τόσο γαλαντόμος με τα ξένα λεφτά, τα λεφτά της Siemens;

Δεν ήταν αφελής ούτε πρόσκοπος, έδινε για να πάρει κάτι, τι ήταν αυτό που πήρε ή θα έπαιρνε; Το τιμολόγιο της Μπακογιάννη έμεινε ένα χρόνο απλήρωτο. Υπήρχαν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις, να είχε κάποιος αδύναμη μνήμη και να ξέχασε να πληρώσει;».

Τσακάλου: «Να απαντήσει το εισπρακτικό τμήμα της εταιρεία».

Μαντζουράνης: «Μα αυτά ήταν του παραλογιστηρίου …είχατε ποτέ αντιληφθεί να έχει ξεχάσει κάποιος άλλος να πληρώσει»;

Τσακάλου: «Όχι»

ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΝΤΟΡΑ

Σ΄ αυτό το σημείο ο συνήγορος του πρώην στελέχους του ΟΤΕ, Γιώργου Σκαρπέλη, Γιάννης Μαντζουράνης. ζήτησε την κλήτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη στη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens, για να καταθέσουν για τις χορηγίες (πανάκριβα τηλεφωνικά κέντρα κ.ά.) που δέχτηκαν από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Ο συνήγορος ζήτησε μάλιστα να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο με την πρώην γραμματέα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσάκαλου, που εξετάζεται τις τελευταίες ημέρες από το δικαστήριο.

«Για να δούμε ποιός θα βοηθήσει τον άλλον να θυμηθεί» , είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαντζουράνης και συνέχισε:

«Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου και υπεράνω υποψίας. Εδώ μιλάμε για δώρα εκατομμυρίων με μεθοδεύσεις τουλάχιστον περίεργες, έχουμε τιμολόγια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κατευθύνονται προς μια πολιτική δυναστεία και τους τρυφερούς βλαστούς της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

Πρόσθεσε ότι τα περίφημα τηλεφωνικά κέντρα ήταν αξίας 137 χιλιάδων ευρώ ενώ τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε προκαταβολή γι αυτά λίγες ημέρες αφού έφυγε ο κ. Χριστοφοράκος από τη Siemens, τον Δεκέμβριο του 2007. Εξόφλησε δε μετά την έφοδο του Εισαγγελέα στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας, τον Μάιο του 2008.

Η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος, ισχυριζόμενη ότι οι δυο μάρτυρες δεν έχουν σχέση με την κατηγορία. Κατά την κρίση της τα συγκεκριμένα στοιχεία καταδεικνύουν απλά την γενικότερη στάση της Siemens σε θέματα χορηγιών και καλλιέργειας τοπίου.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

Τοποθετούμενος απέναντι στην εισαγγελική εισήγηση, η οποία τελικά έγινε δεκτή από το Δικαστήριο που απέρριψε το αίτημα, ο Γιάννης Μαντζουράνης, τόνισε:

«Η δίκη αποτελεί ενιαίο σύνολο. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία να έρθει να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η επί πολλά έτη υπουργός αδερφή του. Εδώ όμως έχουμε έγγραφα, δημοσιεύματα, τιμολόγια, καταθέσεις. Δεν είναι τόσο αθώα όλα αυτά επειδή δεν ήταν στην Κυβέρνηση και άρα γιατί να γίνονταν όλες αυτές οι διευκολύνσεις, και μια ερώτηση στην Βουλή για έναν επιχειρηματία ή μια εταιρεία μπορεί ξέρετε να κάνει τη δουλειά της. Η υπόθεση αυτή δεν προέκυψε από το πουθενά, καλλιεργήθηκε, φυτεύτηκε και μεγάλωσε ο σπόρος, έδωσε πολλά σκάνδαλα, Το C4I, το Ερμής, γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Μανώλης, η οικογένεια Μητσοτάκη»

Documento Newsletter