Νέα «σωστή πλευρά της ιστορίας» ψάχνει ο Μητσοτάκης: Πέφτουν βόμβες στη Γάζα κι εκείνος ανησυχεί για μετανάστες

Νέα «σωστή πλευρά της ιστορίας» ψάχνει ο Μητσοτάκης: Πέφτουν βόμβες στη Γάζα κι εκείνος ανησυχεί για μετανάστες

Με το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» να βρίσκεται για δεύτερη σερί ημέρα στην προμετωπίδα των δηλώσεών του έπειτα από διεθνείς επαφές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε μετά τη συνάντησή του με την εσθονή πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει σε μία ακόμα δήλωση στήριξης στο Ισραήλ ενόψει του αιματοκυλίσματος στη Γάζα.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους, επιδιώκοντας ασφαλώς την αποκατάσταση της ειρήνης, όσο το δυνατόν συντομότερα» διαμήνυσε έχοντας στο πλευρό του την Κάγια Κάλλας από την Εσθονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας την απόλυτη στήριξη και των δύο στο Ισραήλ.

«Είναι φυσικό, ως σύμμαχοι, να έχουμε κοινή στάση και απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και στα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σύσσωμο τον πολιτισμένο κόσμο, οι κυβερνήσεις μας καταδικάζουν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ και μαζί φυσικά τις φρικτές σκηνές που είδαμε, τις δολοφονίες, τις απαγωγές πολιτών» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως οι εντάσεις στην περιοχή «πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη», με «πολλές και παράλληλες συνέπειες, από τη διατάραξη της διεθνούς ασφάλειας και της οικονομίας μέχρι, δυστυχώς, την αναζωπύρωση του μεταναστευτικού».

«Η θέση μας, συνεπώς, είναι κατηγορηματική: τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση» υπερθεμάτισε πολεμοχαρώς, τονίζοντας πως «σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό», συμπληρώνοντας υποκριτικά πως «ο 21ος αιώνας δεν χωρά ούτε άλλες εστίες βίας, ούτε προσχήματα θρησκευτικών ή εθνοτικών διαφορών».

Σημειώνεται πως στο ζήτημα της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ επέστρεψε και αργότερα στην τοποθέτησή του, συνδέοντας το μεταναστευτικό με ροές που ενδέχεται να προκύψουν από την πυροδότηση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Ακόμα και με το αιματοκύλισμα στη Γάζα σε εξέλιξη και εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους σε κίνδυνο και αναζήτηση σωτηρίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να αναμασήσει τις παρελκυστικές γενικότητες περί διακινητών, και να μιλήσει για… μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές, παραχαράσσοντας ακόμα περισσότερο την έννοια του προσφυγικού.

«Έχω πολλές φορές την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τον ρόλο της Ελλάδος ως μίας χώρας πρώτης γραμμής, η οποία φιλοξενεί μετανάστες, από εμπόλεμες περιοχές, και μία χώρα που δεν αποκλείεται να κληθεί να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της» ανέφερε συγκεκριμένα σε απολύτως ακροδεξιό τόνο αμφισβήτησης του όρου «πρόσφυγας», καταλήγοντας για το μεταναστευτικό πως «δεν μπορεί να λυθεί εάν δεν αντιμετωπίσουμε πρώτα και πάνω από όλα την εξωτερική του διάσταση, αν δεν φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους διακινητές να καθορίζουν ποιοι μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα της Ευρώπης και των κρατών-μελών».

«Πρέπει να ισορροπούμε μεταξύ μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής φύλαξης των συνόρων και της ανάγκης να δίνουμε νόμιμους διαύλους οργανωμένης μετανάστευσης σε αυτούς που μπορούν και πρέπει να έρθουν στην Ευρώπη, αλλά με τους δικούς μας όρους, όχι με τους όρους των διακινητών» είπε προκλητικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας όχι απλά στο πλευρό του Ισραήλ, αλλά και «κλειστή την πόρτα» στα θύματα του πολέμου στην περιοχή.

Ρωσία και Τουρκία

Στη συνέχεια, έπειτα από μία σύντομη αναφορά στις εμπορικές και άλλες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Εσθονίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης έριξε βάρος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ταλίν και Αθήνα μένουμε σταθερά δίπλα στην αμυνόμενη Ουκρανία, στο πλαίσιο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην κοινή δήλωση που συνυπογράψαμε όταν μας επισκέφθηκε εδώ, στην Αθήνα, στα τέλη Αυγούστου ο Πρόεδρος Zelenskyy» ανέφερε, προσφέροντας και πάλι την ελληνική γη… και ύδωρ, σημειώνοντας πως «εκτός από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη την οποία παρέχουμε στην Ουκρανία, και τον σημαντικό ρόλο ελληνικών λιμανιών, της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, ως εναλλακτικών διαδρομών για τη μεταφορά αγαθών από και προς την Ουκρανία».

Αναφορικά με τις συζητήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «θετική ατζέντα», αλλά και στον πολιτικό διάλογο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πριν στρέψει την τοποθέτησή του στο νατοϊκό «βάρος» των ελληνοεσθονικών σχέσεων.

Ενημέρωσα, βέβαια, και την Εσθονή ομόλογό μου για τις εξελίξεις στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε συνέχεια της συνάντησης που είχα με τον Πρόεδρο Erdoğan, για τον πολιτικό διάλογο, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για τη θετική ατζέντα στην οποία προσβλέπω. Αλλά και για την ευθύνη την οποία έχει η Τουρκία, η οποία τυπικά, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρώπη, δεσμεύεται από τις αρχές της καλής γειτονίας.

«Ανταλλάξαμε, τέλος, απόψεις για τη συνεργασία της Ελλάδος και της Εσθονίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικά με το πρώτο, κοινή μας πεποίθηση είναι ότι, μετά και τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους, ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχίας παραμένει η αλληλεγγύη αλλά και η συνέπεια όλων των κρατών-μελών στις ενιαίες αποφάσεις που πρέπει να μας δεσμεύουν όλους. Ενώ, σε ό,τι αφορά την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήσαμε και θα συζητήσουμε και πιο αναλυτικά στη συνέχεια το υπό διαμόρφωση Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί, ιδανικά ως το τέλος του χρόνου» ανέφερε, ψελλίζοντας για μία ακόμα φορά το αίτημα προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για «ισορροπία» ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθερότητα και την διατήρηση της συνοχής των κοινωνιών.

Documento Newsletter