Νέα Σμύρνη: Η «Πόλη των Παρτιζάνων» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Νέα Σμύρνη: Η «Πόλη των Παρτιζάνων» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Αν είστε λάτρεις των βιβλίων Ιστορίας αξίζει να σημειώσετε στο καλεντάρι σας μια άκρως ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση που θα λάβει χώρα στην Ν. Σμύρνη. Αυτή τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 19:00 στον ανανεωμένο χώρο της αυλής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ν. Σμύρνης, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Αραπίνη «Το Δουργούτι των Προσφύγων. Η Πόλη των Παρτιζάνων. Το πρόσωπο μιας Χαμένης Πολιτείας». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Αντώνης Λιάκος, Ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ζέτα Παπανδρέου, Διδάκτωρισσα ιστορίας και διδακτικής της Ιστορίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦή.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν. Σμύρνης βρίσκεται στην οδό Αϊδινίου 28 (Τηλ. 2132025961). Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 έως τις 14:00 και ως αναγνωστήριο.

Το βιβλίο του Παντελή Αραπίνη διαιρείται σε τρία μέρη:

Στο πρώτο γίνεται αναφορά στον χώρο του Δουργουτίου, μιας περιοχής που σήμερα είναι γνωστή ως ο Νέος Κόσμος. Εκεί στις αρχές του 20ού αιώνα εγκαταστάθηκαν Αρμένιοι πρόσφυγες και αργότερα και Έλληνες Μικρασιάτες, δημιουργώντας έναν πρωτότυπο πολιτισμό, που ο συγγραφέας –Δουργουτιώτης και ο ίδιος– περιγράφει, πλαισιώνοντας την αφήγησή του με ζωντανές μαρτυρίες κατοίκων και φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καθημερινότητα.

Στο δεύτερο μέρος, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στη συμμετοχή των κατοίκων της συνοικίας στην Αντίσταση, στο Μεγάλο Μπλόκο που αποσιωπήθηκε παρά τις εκατόμβες των νεκρών και τέλος στα Δεκεμβριανά και στον Εμφύλιο. Τόσο σημαντική ήταν η συμμετοχή του Δουργουτίου στην Αντίσταση κατά του φασισμού ώστε ονομάστηκε «η πόλη των παρτιζάνων».

Στο τρίτο μέρος, το Δουργούτι συνεχίζει να συμμετέχει στα μεγάλα γεγονότα, τις Μαραθώνιες πορείες, τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις, να αντιστέκεται στη χούντα… Ο χώρος του αποτελεί το φόντο της ταινίας «Η μαγική πόλις» του Κούνδουρου. Όμως το πρόσωπό του έχει αλλάξει. Οι περισσότεροι Αρμένηδες έχουν αναχωρήσει, η αστικοποίηση έχει καλύψει τα πάντα, ακόμα και το όνομα Δουργούτι ξεχνιέται.

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν την ιστορία της Αριστεράς της περιοχής και με ονόματα των νεκρών του Μπλόκου του Δουργουτίου.

Ετικέτες

Documento Newsletter