Νέα πυρά από Ζαχάροβα: Τέχνασμα το σχέδιο Ζελένσκι για την ειρήνη – Η Δύση παίζει με τη φωτιά

Ως τέχνασμα χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, το πολυδιαφημισμένο από το Κίεβο και την Δύση σχέδιο Ζελένσκι για ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με αυτήν ο μόνος λόγος που παρουσιάζεται αυτό τώρα είναι για να διασωθεί ο αντιρωσικός συνασπισμός.

Όπως ανέφερε η Ζαχάροβα: «Μόνος στόχος είναι να αποτρέψει την κατάρρευση του αντιρωσικού συνασπισμού και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την εξεύρεση πολιτικής και διπλωματικής λύσης στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία».

Η ίδια επανέλαβε την άποψη της Μόσχας ότι η Δύση θα πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί και να εξοπλίζει το Κίεβο και πρόσθεσε ότι καμία πρωτοβουλία που έχει στόχο την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης δεν έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Όσον αφορά στο άλλο μεγάλο ζήτημα της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης, που είναι η προμήθεια και χρήση εντός της Ρωσίας από την Ουκρανία, όπλων μεγάλων βεληνεκούς, η Μαρία Ζαχάροβα ξεκαθάρισε πως το να δοθεί λευκή επιταγή στο Κίεβο να πραγματοποιεί πλήγματα με όπλα μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο ρωσικό έδαφος θα αλλάξει τη φύση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στα γεράκια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού: Παίζουν με τη φωτιά και έχουν χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας. Υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει τελείως η κλίμακα της σύγκρουσης που άρχισε εξαιτίας της Δύσης, κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρέμβαση για τα ζητήματα αυτά και ιδιαίτερα για το θέμα των όπλων μεγάλων βεληνεκούς έκανε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας την πιθανότητα να συναντηθεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ριαμπκόφ σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν συναντήσεις καθώς οι δύο πλευρές «δεν έχουν τίποτα να συζητήσουν».