Νέα πρόκληση από τον Ερντογάν: Ανοίγει το 3,5% της Αμμοχώστου – Βλέπει εχθρούς των Τουρκοκυπρίων που παρασύρονται από τον Μητσοτάκη

Νέα πρόκληση από τον Ερντογάν: Ανοίγει το 3,5% της Αμμοχώστου – Βλέπει εχθρούς των Τουρκοκυπρίων που παρασύρονται από τον Μητσοτάκη

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Ταγίπ Ερντογάν με την απόφασή του να ανοίξει μέρος της Αμμοχώστου. Όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, προχωράει στην αποστρατικοποίηση τμήματος της πόλης και συγκεκριμένα το 3,5% απόφαση την οποία και χαιρέτισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας με δηλώσεις του είχε επιμείνει στην διχοτόμηση της Κύπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής».

Αναφερόμενος στους Ελληνοκύπριους σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ερντογάν δήλωσε πως «βλέπουμε ακόμα και σήμερα κάποιους που λαχταρούν για σφαγές όπως αυτές που γίνονταν πριν το 1974». Οι Ελληνοκύπριοι «δεν είναι ειλικρινείς μαζί μας» πρόσθεσε.

Παράλληλα επιτέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι «εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» τόνισε και επανέλαβε την θεωρία του για δυο κράτη στην Κύπρο.

Ακόμα, έκανε λόγο για «εχθρούς των Τούρκων» που παρασύρονται από τον Έλληνα πρωθυπουργό και συνέχισε λέγοντας: «η Τουρκία δεν μπορεί να σπαταλήσει άλλα 50 χρόνια στο Κυπριακό». «Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας είναι αναγκαιότητα» σχολίασε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμα, απηύθυνε κάλεσμα στους Ελληνοκύπριους να υποβάλουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος ώστε να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, αναγνωρίζοντας, όμως, την τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Μεταξύ άλλων είπε: «Έχουμε δίκιο και επειδή έχουμε δίκιο θα το υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος. Δεν πιστεύουν αυτοί στη δημοκρατία. Η νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δυο κρατών. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις χωρίς να γίνει αποδεκτό ότι υπάρχουν δυο κράτη και δυο λαοί στην Κύπρο».

Ο Ερντογάν δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. «Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)», ανέφερε, ενώ προανήγγειλε μία σειρά εγκαινίων σήμερα, Τρίτη 20 Ιουλίου στα Κατεχόμενα.

Κατά την εμπρηστική ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος, κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το Ψευδοκράτος να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους υπό τον όρο βεβαία ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ, ανέφερε πως είναι αποφασισμένοι ν’ ανοίξουν το Βαρώσι, που είναι μέρος του ψευδοκράτους και αυτό θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατοίκων και των δικαιούχων που δεν μπόρεσαν να πάνε στα ακίνητα και τις περιουσίες τους εδώ και χρόνια. «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία» είπε.

Στόχος τους, συνέχισε, είναι να εξαλείψουν την ομηρία, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και σύμφωνα με τον νόμο.

ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά»

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας».

Αναφερόμενο στις συνεχείς προσπάθειες που όπως τονίζει «καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους. Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες».

 

 

 

Documento Newsletter