Νέα μελέτη: Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να συνδέεται με οστεοπόρωση

Με την απώλεια οστικής μάζας είναι πιθανόν να συνδέεται δημοφιλές φάρμακο για τον θυρεοειδή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η New York Post, η λεβοθυροξίνη -που κυκλοφορεί στην αγορά με εμπορικές ονομασίες όπως Synthroid- είναι το δεύτερο πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων στις ΗΠΑ, ενώ λαμβάνεται από περίπου το 7% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Το φάρμακο αντιμετωπίζει τον υποθυρεοειδισμό, αντικαθιστώντας ή παρέχοντας μεγαλύτερη ποσότητα μιας θυρεοειδικής ορμόνης που παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό.

Οι συγγραφείς της μελέτης, από το Johns Hopkins Medicine, συνέδεσαν τη χρήση λεβοθυροξίνης με μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας και οστικής πυκνότητας σε διάστημα έξι ετών – ακόμη και σε ηλικιωμένους με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς.

Η προκαταρκτική έρευνα συνέκρινε την υγεία των οστών 81 χρηστών λεβοθυροξίνης και 364 μη χρηστών.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι ακόμη και όταν ακολουθούνται οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές, η χρήση λεβοθυροξίνης φαίνεται να συνδέεται με μεγαλύτερη οστική απώλεια σε ηλικιωμένους», δήλωσε ο Δρ Shadpour Demehri, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής ακτινολογίας στο Johns Hopkins.

Από την πλευρά τους, οι κατασκευαστές του Synthroid αναγνωρίζουν ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας λεβοθυροξίνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη οστική απώλεια – ιδίως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Η απώλεια οστικής πυκνότητας και οστικής μάζας ονομάζεται οστεοπόρωση, μια ασθένεια που επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανούς 50 ετών και άνω.

Τα οστά γίνονται αδύναμα και είναι πιο εύκολο να σπάσουν. Με την οστεοπόρωση, μπορεί να είναι δύσκολη η μετακίνηση και η ανάρρωση μετά από κάταγμα οστών. Τα σοβαρά κατάγματα μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί. Περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί πιστεύεται ότι πάσχουν από την πάθηση αυτή, η οποία συχνά χαρακτηρίζεται από κόπωση, αύξηση βάρους ή/και τριχόπτωση.

Οι συγγραφείς της μελέτης δεν είναι σίγουροι γιατί ορισμένοι ασθενείς έλαβαν αρχικά συνταγές για λεβοθυροξίνη – και γιατί εξακολουθούν να τη λαμβάνουν.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των συνταγών θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να χορηγείται σε ηλικιωμένους χωρίς υποθυρεοειδισμό, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με την επακόλουθη σχετική περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών, ακόμη και όταν η θεραπεία στοχεύει σε στόχους του εύρους αναφοράς», δήλωσε η Dr. Elena Ghotbi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Johns Hopkins.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

Εν τω μεταξύ, οι ενήλικες που λαμβάνουν λεβοθυροξίνη θα πρέπει να συζητήσουν το φάρμακο με τον γιατρό τους, σταθμίζοντας τα θετικά της θεραπείας έναντι της πιθανής απώλειας οστικής μάζας και άλλων πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ετικέτες