Βαθύτατα εκτεθειμένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε… αλλαγή πλεύσης μετά τη χθεσινή «επίθεση» προς τη δημοσιογράφο του Politico, Νεκταρία Σταμούλη, με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμά της για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτοδιαψεύδεται και επιτίθεται στη συντάκτρια του Politico
Η άμεση αντίδραση διεθνών οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου και φυσικά του ίδιου του Politico, αλλά και το κύμα αλληλεγγύης που σηκώθηκε απέναντι στις πρακτικές της κυβέρνησης που οδήγησαν τη χώρα στην 108η θέση της σχετικής λίστας, «κόλλησαν» στα «σχοινιά» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οδηγώντας τον στο να… ανασκευάσει μερικώς τα λεγόμενά του, μιλώντας για «καθ’ υπερβολή αναφορά» προς τη δημοσιογράφο.
Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Νέα ψεύδη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Βλέπει ως… ανασκευή τις διευκρινίσεις Politico
«Σε σχέση με την χθεσινή αναφορά μου, στη δήλωσή μου, στην κυρία Σταμούλη, οφείλω να πω ότι ελέχθη καθ’ υπερβολή και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό δεν διαχωρίζει στα κείμενα της τις προσωπικές της εκτιμήσεις, τις οποίες και προφανώς δικαιούται να έχει από γεγονότα που αρκετές φορές όπως αναδεικνύεται είναι ανακριβή, όπως συνέβη και πρόσφατα» ήταν η τελευταία φράση του Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, στην οποία κατέληξε αφού παρουσιάσε μία εικόνα ανασκευής του Politico για το δημοσίευμά του, παρότι την κάλυψε πλήρως.
Διαβάστε επίσης: Mapping Media Freedom: «Δριμύ κατηγορώ» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη στοχοποίηση δημοσιογράφου του Politico
Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη δημοσιογράφο για το ρεπορτάζ της που περιείχε σημεία της απαντητικής επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας στην Κομισιόν προς τον ευρωπαϊκό θεσμό, υποστηρίζοντας πως «είναι γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ». Παρά την μεταμέλεια που επιχείρησε να εμφανίσει, δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο περιεχόμενο της υπερβολής.
Κατά τα λοιπά, προχώρησε σε μία εισήγηση «μαθημάτων» δημοσιογραφίας και δημοσίου διαλόγου μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων, πριν καταλήξει σε τρία σημεία που κατά την άποψή του το Politico «ανασκεύασε» στο σημερινό του δημοσίευμα.
«Το Politico, σήμερα, αφού υποθέτω μελέτησε τις θέσεις μας, προβαίνει σε μερική ανασκευή του χθεσινού δημοσιεύματος, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι ενστάσεις μας ήταν βάσιμες. Αν δεν ήταν, θα είχαν απορριφθεί εν συνόλω» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, παραθέτοντας συγκεκριμένα:
«Στο χθεσινό δημοσίευμα αναφερόταν στην παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ για «παράνομες παρακολουθήσεις του Ν. Ανδρουλάκη, (βουλευτών και δημοσιογράφων)» Σήμερα ανακαλεί διευκρινίζοντας ότι η παραίτηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού συνδέονται με «νόμιμη παρακολούθηση» (του Ν. Ανδρουλάκη) που η Αθήνα χαρακτήρισε λανθασμένη. Η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, γράφει το Politico, «διενεργήθηκε νομίμως από την ΕΥΠ».
Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέος διασυρμός – Το Politico εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη στοχοποίηση δημοσιογράφου
Μετά την επιλεκτική διαρροή σημείων της απάντησης της 2ας Αυγούστου του Έλληνα Μόνιμου Αντιπροσώπου στην Κομισιόν μέσω της οποίας χθες το Playbook παρουσίαζε μια εντελώς στρεβλή αντίληψη του γράμματος και του πνεύματος της επιστολής, αποσιωπώντας το περιεχόμενό της που αφορούσε την ουσία και όχι τις εντυπώσεις, σήμερα αναφέρεται στη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του συνόλου της επιστολής. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με το λογισμικό Predator και λέει ότι παραμένει στη διάθεση της Επιτροπής για τον έλεγχο και την εξακρίβωση των στοιχείων».
Αυτό, αφού χθες, η ίδια στήλη του Politico, προχωρούσε με βάση την επιλεκτική διαρροή σημείων σε ένα αυθαίρετο συμπέρασμα που δεν προκύπτει από την επιστολή ότι η Αθήνα περίπου ένιψε τας χείρας της και χρεώνει τα πάντα σε όσα γράφουν διάφορα Μέσα Ενημέρωσης.
Χθες – και όλο το προηγούμενο διάστημα – το Politico θόλωσε τη γραμμή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές υποθέσεις: τα κακόβουλα λογισμικά και τις νόμιμες παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας. Σήμερα παρουσιάζει καθαρά τη θέση μας ότι η Κυβέρνηση αρνείται κάθε εμπλοκή με τα Predator και όλα τα υπόλοιπα τα κακόβουλα λογισμικά».