Νέα… γαλάζια μαγειρέματα στον αιγιαλό

Νέα… γαλάζια μαγειρέματα στον αιγιαλό

Βιασύνη και προχειρότητα σε συνδυασμό με την εξυπηρέτηση μεγαλοεπιχειρηματιών χαρακτηρίζουν τη νομοθετική… παραγωγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τελειωμό δεν έχουν οι σπασμωδικές κινήσεις της ΝΔ

Η κυβέρνηση αλλάζει κα…ι ξανά αλλάζει, από τη μια μέρα στην άλλη, ρυθμίσεις που η ίδια έχει θέσει εν ισχύ, καθώς από τη σπουδή της όλο και κάποιο «λάθος» ανακαλύπτει. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε… ξεχάσει να περιλάβει τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ομπρελών και ξαπλωστρών στο πλαίσιο των νομοθετικών ρυθμίσεων περί παραχώρησης απλής χρήσης παραλίας και αιγιαλού! 

 Επίσης, εντόπισε κι άλλα «κενά» και προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις, θέτοντας και ευνοϊκούς όρους, (κατ’ εξαίρεση αποκλειστικά για το έτος 2020), μεταξύ άλλων για όσους είχαν συνάψει μισθωτήρια απευθείας παραχώρησης έκτασης αιγιαλού και παραλίας για το έτος 2019. Παρεμπιπτόντως σε ορισμένες περιπτώσεις αύξησαν υπέρ των δήμων το ποσοστό που τους αποδίδεται από το αντάλλαγμα.

Στα μέσα Μαΐου 2020 τρεις αρμόδιοι υπουργοί είχαν δώσει το «πράσινο» φως για φαστ τρακ διαδικασίες παραχώρησης. Η έννοια τους ήταν να αυξήσουν –και το έκαναν- το ποσοστό επιφάνειας του αιγιαλού που μπορούν επιχειρηματίες –κυρίως ξενοδόχοι και επαγγελματίες της εστίασης- να εκμισθώνουν. Θεσμοθέτησαν λοιπόν τη δυνατότητα σύναψης στα γρήγορα συμβάσεων παραχώρησης για την εκμετάλλευση παραλιών και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση από πριν, στο όνομα των συνθηκών έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Όμως, μόλις είκοσι ημέρες μετά την υπογραφή της, τροποποιείται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ΄ αριθ. 47458 ΕΞ 2020/15-05-2020 -1864 Β΄) περί καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών.

Προχώρησαν σε αλλαγές, όπως είναι η προσθήκη για τις «επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ομπρελών και ξαπλωστρών» που ορίστηκαν ως πέμπτη περίπτωση αναφορικά με τους έχοντες δυνατότητα χρήσης παραλίας και αιγιαλού. Στην προηγούμενη ΚΥΑ που είχε υπογραφεί μόλις στις 15 Μαΐου 2020, αναφέρονταν τέσσερεις κατηγορίες: 

– Υφιστάμενες δημοτικές ανώνυμες εταιρίες του άρθρου 266 του ν. 3463/2006 (11 Α΄), εφόσον περιλαμβάνεται στους σκοπούς της για ιδία χρήση και χωρίς δικαίωμα περαιτέρω παραχώρησης. 

– Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping), κέντρα αναψυχής, εκμεταλλευτές αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου αναψυκτηρίου (καντίνες) 

– Ναυταθλητικά σωματεία αναγνωρισμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εφόσον προβλέπεται από το καταστατικό τους η άσκηση δραστηριοτήτων, που είναι συναφείς με την εξυπηρέτηση των λουομένων και την αναψυχή του κοινού 

 – Επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένα με αριθμ. 20, όπως ισχύει.

Παράλληλα, εντάχθηκε πρόβλεψη που ορίζει ότι κατ’ εξαίρεση αποκλειστικά για το έτος 2020, όσοι είχαν συνάψει μισθωτήρια απευθείας παραχώρησης έκτασης αιγιαλού και παραλίας για το έτος 2019, δύνανται να συνάψουν νέες μισθώσεις για τις ίδιες θέσεις. Επίσης, ορίζεται ότι μέχρι τις 31.10.2020, στα όμορα προς τον αιγιαλό και την παραλία, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή πλεύσιμο ποταμό, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, τα οποία λειτουργούν νόμιμα, μπορεί να παραχωρείται με αντάλλαγμα η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, χωρίς δημοπρασία. Την ίδια ώρα, επέρχονται αλλαγές που αφορούν την κατανομή του ανταλλάγματος –ορίζεται ότι εξαιρετικά για το έτος 2020 το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις, «αποδίδεται κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%) στον οικείο ΟΤΑ και κατά τριάντα τοις εκατό (30%) στο Δημόσιο» (αντί για 60% και 40% αντίστοιχα).

Την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπέγραψαν στις 5.6.2020 (η ψηφιακή υπογραφή για τη Διαύγεια μπήκε στις 15.6. 2020) ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος. Περιέλαβαν και (διόρθωσαν σε ορισμένες περιπτώσεις) παραρτήματα με περιβαλλοντικούς όρους, με θέσεις απαγόρευσης για απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας και θέσεις ηλεκτρονικών δημοπρασιών, που διενεργούνται αποκλειστικά από τις κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Στις θέσεις απαγόρευσης για χρήση αιγιαλού και παραλίας αναφέρονται:

1. Παράκτιοι μικροί νησιωτικοί υγρότοποι

2. Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων

3. Στο παράκτιο τμήμα από Νέδα προς βορρά μέχρι το ρέμα Μπραζέρη προς νότο, του Κυπαρισσιακού κόλπου, για λειτουργία επιχειρήσεων θαλάσσιας αναψυχής και τοποθέτηση επίπλων θαλάσσης.

4. Στις παράκτιες περιοχές που εμπίπτουν στις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου σε εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού προϋφιστάμενου του έτους 1923 στην περιοχή του υγροβιότοπου Μικρό και Μεγάλο Λιβάρι του Δήμου Ιστιαίας και κοινότητας Ασμηνίου Νομού Ευβοίας, στην περιoχή Μύρτου του Δήμου Πυλαρέων Νομού Κεφαλληνίας, οικισμών προϋφιστάμενων του έτους 1923, των Δήμων Άργους και Μιδέας και των Κοινοτήτων Νέας Κίου, Μύλων, Τίρυνθας, Δαλαμανάρας, Κιβερίου, Κουτσοποδίου, Σκαφιδακίου Νομού Αργολίδας , στη περιοχή της Κοινότητας Λάρδου της νήσου Ρόδου Νομού Δωδεκανήσου , στην περιοχή Αλυκής των κοινοτήτων Ασφενδίου και Πυλίου νήσου Κω Νομού Δωδεκανήσου, στην περιοχή εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφιστάμενων του έτους 1923, των κοινοτήτων Καλαμίτσι – Αμυγδάλι, Μάζης, Γεωργιούπολης, Κουρνά, Φυλακής, Καστέλλου Νομού Χανίων και Επισκοπής Νομού Ρεθύμνης.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/06/15/5ee7cc2f825e633bd12fd9e2.pdf

Ετικέτες

Documento Newsletter