Νέα εποχή για την Πρέσπα από τη λειτουργία της διασυνοριακής διάβασης στον Λαιμό

Νέα εποχή για την Πρέσπα από τη λειτουργία της  διασυνοριακής διάβασης στον Λαιμό

Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στην περιοχή της Πρέσπας αλλά και στην Φλώρινα, από την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη, 15 Μαΐου, από τη Βουλή των Ελλήνων όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης στον Λαιμό της Λίμνης Πρέσπας.

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί ικανοποιήθηκε ένα αίτημα που «ζητούσαμε τα τελευταία 50 χρόνια» και τόνισε ότι «υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την διάνοιξη της διασυνοριακής διάβασης στον λαιμό της Πρέσπας, πιστεύοντας ακράδαντα ότι το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας».

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης μίλησε για τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας όλο το προηγούμενο διάστημα, που εξασφάλισε χρηματοδοτικούς πόρους ύψους 5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA II “Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία” για τη δημιουργία κτιριακών υποδομών τελωνείου και αστυνομίας στο Λαιμό καθώς και την τοποθέτηση Ινμποξ εγκαταστάσεων όπου θα στεγαστούν άμεσα οι υπηρεσίες του τελωνείου έως ότου ολοκληρωθούν οι σταθερές κτιριακές υποδομές.

«Την περιμέναμε αυτή την στιγμή» ανέφερε ο Θόδωρος Καρυπίδης «κι έχουμε εργαστεί αρκετά ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία της διάβασης». Αναφέρθηκε στην οργανωμένη λειτουργία του Πολυδύναμου Πολυιατρείου Πρεσπών με δικό του ασθενοφόρο και ιατρικό προσωπικό, αλλά και στη δημοπράτηση του οδικού άξονα Κρυσταλλοπηγής- Τρίγωνο Πρεσπών, προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ που θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα ώστε να γίνει ακόμη πιο ομαλή η πρόσβαση των επισκεπτών στην λεκάνη της Πρέσπας. Στον τομέα ανάπτυξης του τουρισμού, υπενθύμισε τις συναντήσεις που έκανε η Περιφέρεια με ολλανδικό τουρ-οπερέιτορ για δημιουργία διασυνοριακών τουριστικών πακέτων στην περιοχή της Πρέσπας, μιας και η προτίμηση των Ολλανδών και των Άγγλων στην περιοχή των λιμνών Οχρίδας και Πρέσπας από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας είναι πολύ μεγάλη.

«Είμαστε θετικοί στην διάνοιξη των συνόρων που διευκολύνουν το διασυνοριακό εμπόριο τις ανταλλαγές και τις επισκέψεις των ανθρώπων» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Παύλος Σαπαλίδης και προσέθεσε ότι το Επιμελητήριο έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνίες με φορείς της Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας, που αποβλέπουν στην βελτίωση των εμπορικών μας σχέσεων και ανταλλαγών. 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας επισήμανε ότι «η περιοχή της Οχρίδας είναι σημείο αναφοράς για χιλιάδες Βορειοευρωπαίους που απολαμβάνουν υψηλές υπηρεσίας φιλοξενίας» και ότι με την διάνοιξη της συνοριακής διάβασης του Λαιμού «θα μπορούν σε 30 λεπτά να βρίσκονται στο ελληνικό κομμάτι της Πρέσπας». Επέστησε την προσοχή στους τοπικούς επαγγελματίες της περιοχής να οργανωθούν ώστε «να είναι ανταγωνιστικοί σε θέματα ποιότητας υπηρεσιών, να προετοιμαστούν καλύτερα σε θέματα επικοινωνίας και ξένης γλώσσας» ώστε το σύνολο του πακέτου των υπηρεσιών να είναι ανταγωνιστικό. Προς επίρρωση όλων των παραπάνω σημείωσε ότι στην Οχρίδα λειτουργεί πανεπιστημιακό τμήμα που εξειδικεύεται σε θέματα Ανάπτυξης Τουρισμού.

Η Μυρσίνη Μαλακού, διευθύντρια της Εταιρίας Πρεσπών, μια από τις πιο σημαντικές οργανώσεις της χώρας για την προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος της περιοχής, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την νέα διασυνοριακή διάβαση και δήλωσε ότι θα μπορούσε το επόμενο διάστημα «να ανοίξει και μια ακόμη διάβαση στην περιοχή του Βροντερού» ώστε η περιοχή της Πρέσπας να έχει επικοινωνία και με την Αλβανία. Μίλησε για την ανάγκη οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στα έργα οδοποιίας στην περιοχή των συνόρων να είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Πρέσπας ώστε να διευκολύνουν την μετακίνηση των θηλαστικών από τα δυτικά προς τα ανατολικά της Λίμνης και τόνισε ότι η Εταιρία Πρεσπών μέσα από την ευρεία διαβούλευση που προηγήθηκε, έχει γνωμοδοτήσει θετικά στις αναγκαίες παρεμβάσεις και έργα που θα ακολουθήσουν.

Ο Γιάννης Κωσταντίνου διατηρεί με τον πατέρα του μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στον Λαιμό Φλώρινας και η νέα συνοριακή διάβαση θα απέχει μόλις 1.500 μέτρα από το ξενοδοχείο του. Ζει όλες τις εποχές του χρόνου στην περιοχή και αδημονούσε γι΄ αυτή τη στιγμή. «Ανοίγει ο ορίζοντας μας, ερχόμαστε πιο κοντά στην Οχρίδα και τα μεγάλα αστικά κέντρα της Βόρειας Μακεδονίας» δηλώνει με ενθουσιασμό, χωρίς ωστόσο να υποτιμά τα μέχρι τώρα οφέλη από την εδραιωμένη συνεργασία σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης της περιοχής η οποία -όπως εκτιμά- με τη λειτουργία της διάβασης θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Σχολιάζοντας ορισμένες αντιδράσεις στην Φλώρινα ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με τα μυαλά του παρελθόντος.

Η διάνοιξη της συνοριακής διάβασης στον Λαιμό είναι ένα παλιό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που διατυπώθηκε επίσημα στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 από τον κοινοτάρχη του Αγ.Αχίλλειου και αργότερα πρώτο δήμαρχο των Πρεσπών, αείμνηστο Λάζαρο Ναλπαντίδη. Έκτοτε το αίτημα βρισκόταν πάντα στην ατζέντα των δημοτικών αρχών της Πρέσπας αλλά ετέθη με εμφαντικό τρόπο από τον δήμαρχο Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη, τον βουλευτή Κώστα Σελτσα και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 28 Αυγούστου 2017 στις εκδηλώσεις των Πρεσπών ο οποίος και δεσμεύτηκε για την υλοποίησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter