Νέα επιχείρηση συγκάλυψης για την «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Νέα επιχείρηση συγκάλυψης για την «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Πάλι έκθετη η διοίκηση του ΕΟΔΥ για τη νέα «κωλοτούμπα» να δηλώσει νομική παράσταση στη δίκη με τις 74 παράνομες προσλήψεις σε ό,τι αφορά τη νομική εκπροσώπηση

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία, τα οποία… καίνε τη σημερινή διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) –πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ– για τη στάση της στις δίκες της αποκαλούμενης και ως «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ» αναφορικά με παράνομες προσλήψεις που ζημίωσαν τον οργανισμό, δημοσιεύει σήμερα το Documento. Αν και το περασμένο καλοκαίρι το ΔΣ του ΕΟΔΥ με πρόεδρο τον καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη αποφάσισε να δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας ενώπιον του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη για τις 74 παράνομες προσλήψεις και ανέθεσε σε δικηγόρο τη νομική εκπροσώπηση, εντούτοις στις 9 Φεβρουαρίου 2024 δεν παρέστη εκπρόσωπος του οργανισμού στο δικαστήριο.
Είναι η δεύτερη «κωλοτούμπα» της διοίκησης του ΕΟΔΥ σχετικά με τη νομική εκπροσώπησή του σε δίκη για παράνομες προσλήψεις, έπειτα από αυτήν που έκανε στα μέσα του περασμένου Γενάρη για την υπόθεση των 22 παράνομων προσλήψεων που ήδη εκδικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μάλιστα η δίκη έχει διακοπεί για τις 21 Φεβρουαρίου, όταν και θα εξεταστεί ως μάρτυρας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το έγγραφο αίτημα που είχε καταθέσει προκειμένου να κληθεί ως μάρτυρας.

Δείτε επίσης: Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ για παράνομες προσλήψεις: Μαρτυρία «φωτιά» για εκ των υστέρων αλλοίωση πρακτικών του ΔΣ

Η απόφαση του ΔΣ που δεν τηρήθηκε

Τον Ιούνιο του 2023 επρόκειτο να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για τις 74 παράνομες προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου 2011-14. Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδ. Παπαδημητρίου, ο συνεργάτης του Αδωνη Γεωργιάδη, πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμ. Πουλής, η σύζυγός του Ανδρ. Θεοφιλάτου, επίσης μετακλητή συνεργάτρια του νυν υπουργού Υγείας όπως προκύπτει από πρόσφατη απόφασή του, και η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Αικ. Πολύζου, η οποία είχε διοριστεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πρόκειται για «προσλήψεις-συνεργασίες» διάφορων ειδικοτήτων, είτε διοικητικών υπαλλήλων είτε γιατρών. Τα αδικήματα που τους αφορούν κατά περίπτωση είναι για τις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη.

Δείτε επίσης: Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: «Όταν σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη, αφήνεις και τη γίδα κάτω!»

Λίγες ημέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης (Ιούνιος 2023) συνεδρίασε το ΔΣ του ΕΟΔΥ. Αποφασίστηκε η υποβολή δήλωσης από την πλευρά του οργανισμού για την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Ε΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε σε δικηγόρο του ΕΟΔΥ τη νομική εκπροσώπηση ώστε να προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες. Επίσης το ΔΣ αποφάσισε ότι ο ΕΟΔΥ θα υποβάλει και πάλι δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε περίπτωση που το δικαστήριο αναβάλει ή διακόψει την εκδίκαση της υπόθεσης. Την περίοδο εκείνη πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΔΥ ήταν ο καθηγητής Παιδιατρικής Θ. Ζαούτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento τασσόταν αναφανδόν υπέρ της νομικής εκπροσώπησης του οργανισμού σε οποιοδήποτε ζήτημα εκκρεμούσε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πράγματι, την ημέρα της εκδίκασης εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο νομικός εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ στον οποίο το ΔΣ είχε αναθέσει την εκπροσώπηση. Η δίκη ωστόσο δεν ξεκίνησε. Επειτα από αίτημα των κατηγορουμένων το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση για τις 9 Φεβρουαρίου 2024.

Η παραίτηση Ζαούτη και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο καθηγητής Ζαούτης υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ. Οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου στα ΜΜΕ την απέδωσαν στη «συνεχή απουσία του στο εξωτερικό». Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο λόγος της παραίτησης είχε να κάνει με τις κάκιστες σχέσεις που είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στη θέση του καθηγητή Ζαούτη τοποθετήθηκε άλλος πανεπιστημιακός, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χριστάκης Χατζηχριστοδούλου. Αν και αρχικά έδειξε ότι θα τηρήσει τη γραμμή Ζαούτη σε ό,τι αφορά τη νομική εκπροσώπηση του ΕΟΔΥ στις δίκες της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ», τελικά έκανε στροφή 180 μοιρών.

Τον Οκτώβριο του 2023 ο δικηγόρος που είχε αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του ΕΟΔΥ στη δίκη με τις 74 προσλήψεις υπέβαλε παραίτηση. Προτού φύγει ενημέρωσε για τις εκκρεμότητες που υπήρχαν στις νομικές υποθέσεις που απασχολούν τον ΕΟΔΥ. Μεταξύ αυτών και για τη δίκη που είχε πάρει αναβολή για τις 9 Φεβρουαρίου.

Τα πράγματα όμως δεν έγιναν όπως είχαν αποφασιστεί. Στις 9 Φεβρουαρίου το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω αποχής των δικηγόρων. Ωστόσο από την πλευρά του ΕΟΔΥ δεν παρέστη κανείς στο δικαστήριο για να υποστηρίξει τα συμφέροντα του δημοσίου, παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί δήλωση προς παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας. Είναι ερώτημα γιατί δεν παρέστη νομικός εκπρόσωπος από την πλευρά του ΕΟΔΥ προκειμένου να υποστηρίξει τα συμφέροντα του οργανισμού παρότι υπήρχε ρητή απόφαση από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ τα μέλη του ΔΣ είχαν ενημερωθεί σχετικά με εξώδικο.

«Κωλοτούμπα» για τη δίκη με τις 22 προσλήψεις

Είναι η δεύτερη παρόμοια «κωλοτούμπα» της διοίκησης του ΕΟΔΥ. Η πρώτη αφορά την υπόθεση που ήδη εκδικάζεται από τις 15 Ιανουαρίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις 22 παράνομες προσλήψεις με κατηγορούμενη και πάλι την «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ». Οι επίμαχες προσλήψεις έγιναν την περίοδο 2013-14 με ζημία του οργανισμού ύψους 251.629 ευρώ. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση τις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και της συνέργειας στην ως άνω πράξη.
Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, στις 18 Δεκεμβρίου 2023 το ΔΣ του ΕΟΔΥ αποφάσισε την υποβολή δήλωσης για την υποστήριξη της κατηγορίας στη συγκεκριμένη δίκη. Μάλιστα στις 27 Δεκεμβρίου 2023 το ΔΣ ανέθεσε στον αναπληρωτή καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γιώργο Τριανταφύλλου να συντάξει γνωμοδότηση και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εκπροσώπηση του ΕΟΔΥ στη δίκη. Ωστόσο στις 12 Ιανουαρίου 2024, μόλις λίγα 24ωρα πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, η διοίκηση του οργανισμού άλλαξε ρότα. Με ψήφους έξι υπέρ έναντι μίας κατά αποφάσισε «να μην προβεί ο ΕΟΔΥ σε δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων», ανακαλώντας την απόφαση του Δεκεμβρίου.

Είναι τόσο ξαφνική η «κωλοτούμπα» της διοίκησης που εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί εάν συνδέεται με την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Αδ. Γεωργιάδη. Αλλωστε δύο από τους κατηγορούμενους, οι Σταμ. Πουλής και Ανδρ. Θεοφιλάτου, είναι στενοί συνεργάτες του, ενώ ο ίδιος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη. Επίσης, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της δίκης και ενώ είχε αναλάβει υπουργός Υγείας, συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΕΟΔΥ παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρ. Αγαπηδάκη. Τον Αδ. Γεωργιάδη φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να συνόδευε ο Σταμ. Πουλής.

Συνεχίζεται η δίκη με μάρτυρα Πολάκη

Την ίδια ώρα η δίκη συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 21 Φεβρουαρίου με την εξέταση του Παύλ. Πολάκη ως μάρτυρα. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του πρώην αναπληρωτή υπουργού, το οποίο κατέθεσε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών μέσω του δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη, προκειμένου να κληθεί να καταθέσει. Οπως ανέφερε κατά την εισήγησή του ο εισαγγελέας της έδρας Σπύρος Παππάς: «Ο κ. Πολάκης ήταν εποπτεύων του ΚΕΕΛΠΝΟ ως υπουργός Υγείας και επομένως δεν είναι κάποιος μάρτυρας που δεν έχει σχέση με την υπόθεση».

Δείτε επίσης: Ο Πολάκης αναδεικνύει τα ψεύδη του «αδιευκρίνιστου Άδωνη Γεωργιάδη» για τη φύλαξη του ΚΕΕΛΠΝΟ (Video)

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι αντέτειναν να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση ο Παύλ. Πολάκης με τον Αδ. Γεωργιάδη. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο συγκεκριμένο αίτημα στην πορεία της ακροαματικής διαδικασίας.
Αίτημα κλήσης του ως μάρτυρα κατέθεσε ο Παύλ. Πολάκης και για τη δεύτερη υπόθεση με τις 74 παράνομες προσλήψεις, που αναβλήθηκε για τον Ιούνιο του 2024. Μάλιστα το δικαστήριο έκρινε ότι για το συγκεκριμένο αίτημα θα πρέπει να αποφανθεί το επόμενο δικαστήριο, καθώς επίσης ότι το αίτημα Πολάκη θα πρέπει να αποτελέσει στοιχείο της δικογραφίας.

Δεδικασμένο για παράνομες προσλήψεις

Νέα διάσταση δίνει στην υπόθεση η ύπαρξη δεδικασμένου σε ό,τι αφορά τις παράνομες προσλήψεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση με τις 140 προσλήψεις οι οποίες έγιναν παρανόμως το 2005 και ζημίωσαν οικονομικά τον οργανισμό. Τον Ιανουάριο του 2020 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγγελο Χατζάκη για την κατηγορία της απιστίας κατ’ εξακολούθηση για τις περίφημες παράνομες προσλήψεις (ρουσφέτια) στον οργανισμό. Ενοχη κρίθηκε και η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Ολγα Αδράμη για την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθησης, για ηθική αυτουργία σε απάτη και για άμεση συνδρομή σε απιστία.

Δείτε επίσης: Το Μαξίμου καλύπτει τον ΕΟΔΥ για τη στροφή στη δίκη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Πρόκειται για τα σκέλη της ίδιας υπόθεσης που αφορούσαν τις παράνομες προσλήψεις και επίδομα που της δόθηκε παρανόμως. Στην ίδια υπόθεση περιλαμβάνονταν και άλλα σκέλη που είχαν να κάνουν με το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως για παράδειγμα συμβάσεις με εταιρεία σεκιούριτι κ.λπ.

Δείτε επίσης: Σφοδρή σύγκρουση Πολάκη – Γεωργιάδη για ΚΕΕΛΠΝΟ: «Είσαι διεφθαρμένος και… αρχειοθετημένος»

Σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης ασκήθηκε έφεση από την πλευρά των κατηγορουμένων. Τον Ιούλιο του 2023 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο σε δεύτερο βαθμό τον Αγγ. Χατζάκη για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και τον καταδίκασε σε ποινή τεσσάρων ετών. Σε ό,τι αφορά την Ολγ. Αδράμη, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι είναι αθώα για την ηθική αυτουργία σε απάτη σχετικά με το επίδομα, ενώ την κήρυξε ένοχη για τα αδικήματα της απάτης, της ηθικής αυτουργίας και συνέργειας σε απάτη και της ηθικής αυτουργίας και συνέργειας σε απιστία και της επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών. Προκύπτει λοιπόν τελεσίδικη καταδίκη πρώην στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ για ζήτημα που αφορά παράνομες προσλήψεις.

«Χαστούκι» για τις μηνύσεις κατά του Documento

Στο μεταξύ, με πάταγο κατέρρευσε η προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η δημοσιογραφία που ασκούν δημοσιογράφοι του Documento από ορισμένους από τους νυν κατηγορούμενους της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ». Η αντεισαγγελέας εφετών Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου επικύρωσε τη διάταξη αρχειοθέτησης της εισαγγελέα πρωτοδικών Ελένης Γυπαράκη για τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί έπειτα από μηνυτήρια αναφορά σε βάρος δημοσιογράφων του Documento. Επρόκειτο για μήνυση που είχε κατατεθεί το 2019 από τον Θεόδ. Παπαδημητρίου, την Αικ. Πολύζου και την πρώην πρόεδρο του ΙΦΕΤ Ελένη Τσάγκαρη.

Η μηνυτήρια αναφορά είχε κατατεθεί επειδή το Documento είχε δημοσιοποιήσεις τις ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος κάποιων εκ των σημερινών κατηγορουμένων και στοιχεία της υπόθεσης. Αφορούσε τα αδικήματα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου. Ωστόσο οι εισαγγελείς με ένα μνημειώδες νομικό σκεπτικό έκριναν ότι η δημοσίευση άσκησης ποινικής δίωξης δεν συνιστά παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οπως εξήγησαν, από την πλευρά των δημοσιογράφων «υπήρχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον πληροφόρησης του κοινού γιατί αφορούσε γεγονός που είχε σημασία για το κοινωνικό σύνολο εφόσον επρόκειτο για υπόθεση επίκαιρου μεγάλου σκανδάλου διασπάθισης δημοσίου χρήματος από δημόσια πρόσωπα».

Δείτε επίσης: Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν παρίσταται στη δίκη για τις παράνομες προσλήψεις για να καλύψει τον Πουλή

Οριστικά στο «σκαμνί» Πουλής και «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ» για τις παράνομες προσλήψεις – Απορρίφθηκαν οι εφέσεις τους

Αποκλειστικό: Στο «σκαμνί» για παράνομες προσλήψεις η παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ – Τα ρουσφέτια και η ζημία 1,6 εκατ. ευρώ

 

Documento Newsletter