Με έναν «δεκάρικο» περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσει στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραίτηση του Ισίδωρου Ντογιάκου εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων που συντελεί η μετακλητή σχέση του υιού του με τον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αποδίδοντας στη Δικαιοσύνη ιδιότητες που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με τη συμπεριφορά του αμφισβητεί.
Το θέμα που έχει ανακύψει με το «ασυμβίβαστο» που προκύπτει για τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου και τις έρευνες για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη έθεσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο το documentonews.gr, με τον ίδιο και το Μέγαρο Μαξίμου να κρύβονται πίσω από γενικόλογες δικαιολογίες, αρνούμενοι να δώσουν έστω μία πολιτική απάντηση στις καταγγελίες.
Διαβάστε σχετικά: Αλέξης Τσίπρας: Εγώ στη θέση του Ισίδωρου Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί (Video)
«Εάν ο γιος μου ήταν μετακλητός υπάλληλος στον υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή, θα είχα παραιτηθεί» δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων». Όπως είναι γνωστό, ο Ευάγγελος Ισίδωρου Ντογιάκος ήταν στενότατος συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή του νεότερου στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, όπου απασχολούνταν ως μετακλητός από το 2019 έως και σήμερα.
Μάλιστα, του αποδίδεται κομβικός ρόλος στη διαπραγμάτευση της σύμβασης του Δημοσίου με την Hellenic Train, όπου ενώ υπήρχε ρητή δέσμευση για επενδύσεις από πλευράς των Ιταλών για την ολοκλήρωση των συστημάτων τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τελικά η υποχρέωση των 600 εκατ. ευρώ απαλείφθηκαν.
«Ο αρχηγός της αξιωματικης αντιπολίτευσης έθεσε θέμα παραίτησης Ντογιακου καταγγέλλοντας σύγκρουση συμφερόντων. Ο υιός του εισαγγελέα Αρείου Πάγου που διερευνά το δυστύχημα ήταν στενός συνεργάτης του υπουργού Καραμανλή που ελέγχεται για τις ευθύνες του σε αυτό. Επίσης φέρεται ως ένας εκ των νομικών συμβούλων του κ. Καραμανλή που επεξεργάστηκαν τις συμβάσεις του Δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την οποία εξαφανίστηκαν 600 εκατ. επενδύσεις. Εσείς δεν βλέπετε ασυμβίβαστο; Πολιτικά, πως αντιμετωπίζεται τις καταγγελίες; Υπάρχει θέμα Ντογιακου;» ρωτήσαμε τον Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών.
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και την Τρίτη, στον απόηχο της συνέντευξης Τσίπρα στο Mega όπου έθεσε ψηλά το θέμα Ντογιάκου και την αμφισβήτηση του προσώπου του εισαγγελέα Αρείου Πάγου, η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης δεν περιελάμβανε ούτε λέξη για το ζήτημα.
«Η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Είπα και προηγουμένως ότι ούτε και στην προχθεσινή του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας ξέφυγε από την πεπατημένη του. Οι αποφάσεις και η συμπεριφορά της Δικαιοσύνης είναι από αυτόν αποδεκτή μόνο όταν ταυτίζεται με τις επιθυμίες και τις πολιτικές του επιδιώξεις» απάντησε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συγχέοντας -μάλλον συνειδητά- το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων που πράγματι υπάρχει, με γενικές αναφορές περί αμφισβήτησης αποφάσεων της Δικαιοσύνης.
Άλλωστε, μόλις την επόμενη της τραγωδίας στα Τέμπη, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναγκαστεί να ομολογήσει το γεγονός, επιχειρώντας βέβαια και τότε να το υποβαθμίσει.
«Ο κ.Ντογιάκος υιός, είναι μετακλητός συνεργάτης από το 2019 του παραιτηθέντος Υπουργού κ.Κώστα Καραμανλή. Παραιτούμενος ο Υπουργός παύει και η μετακλητή σχέση νομίζω. Αλλά εδώ μιλάμε για ένα ζήτημα το οποίο νομίζω πρέπει να το αντιμετωπίζουμε πέρα και πάνω από τέτοιου είδους προσεγγίσεις» είχε αναφέρει τότε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, υποστηρίζοντας πως το θέμα λήγει με την παραίτηση Καραμανλή, με την οποία παύει -κατά τον κ. Οικονόμου- και η μετακλητή σχέση του υιού Ντογιάκου με το υπουργείο.
«Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οφείλουμε όλοι να την εμπιστευόμαστε, να περιφρονούμε τη λειτουργία της, να την τιμούμε» συνέχισε γενικόλογα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πριν μπει στο… προκείμενο, επικαλούμενος το γεγονός πως τις ίδιες τις έρευνες τις έχουν αναλάβει άλλοι δικαστικοί λειτουργοί, των οποίων όμως προΐσταται ο Ισ. Ντογιάκος.
«Από εκεί και πέρα, στο συγκεκριμένο ζήτημα η όλη διαδικασία έχει ανατεθεί σε εφέτες ανακριτές, σε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα παραμείνει η οποιαδήποτε σκιά. Όλοι μας εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη. Και όλοι μας απαιτούμε από τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει σε βάθος, γρήγορα και αποκαλυπτικά την έρευνά της για όλες τις πτυχές της υπόθεσης αυτής» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου, με την απάντησή του να επιχειρεί να θέσει στο απυρόβλητο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρότι η σύγκρουση συμφερόντων του είναι ομολογημένη και η κατακραυγή πλην της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γενικευμένη.