Νέα επίθεση Ερντογάν στην Αθήνα: Ευθείες κατηγορίες πως «δολοφονεί πρόσφυγες»

Νέα επίθεση Ερντογάν στην Αθήνα: Ευθείες κατηγορίες πως «δολοφονεί πρόσφυγες»

Κλιμακώνει την εμπρηστική ρητορική κατά της Αθήνας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτοξεύοντας βαριές κατηγορίες, αυτή τη φορά σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη.

Ειδικότερα, υποστήριξε πως τον τελευταίο καιρό 30.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, ενώ όπως ισχυρίστηκε είναι άγνωστη η τύχη δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τη Συρία που κατέφυγαν στην Ευρώπη. «Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώχθηκαν, ληστεύτηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή και δολοφονήθηκαν από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος ενώ είπε ακόμα: «Στην πραγματικότητα, το βάρος της μετανάστευσης και των προσφύγων το σηκώνουν χώρες όπως η δική μας που είναι γειτονικές με περιοχές κρίσης και όχι ανεπτυγμένες κοινωνίες που έχουν δυνατή φωνή».

Ολόκληρη η ομιλία Ερντογάν:

Αγαπητοί Πρόεδροι της Βουλής, αξιότιμοι βουλευτές, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, σας χαιρετώ με τα εγκάρδια συναισθήματα, τη στοργή και τον σεβασμό μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας φιλοξενώ, πολύτιμοι βουλευτές, στην όμορφη Κωνσταντινούπολη μας, το σταυροδρόμι πολιτισμών και ηπείρων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους φορείς που στήριξαν και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις διαβουλεύσεις και τις συναντήσεις και τις επαφές σας.

Η διακοινοβουλευτική ενότητα χρησιμεύει ως σημαντικός χώρος διαλόγου για βουλευτές από διαφορετικά πολιτικά συστήματα και ιδέες. Η Ένωση, η οποία επιτρέπει στους βουλευτές, που είναι εκπρόσωποι των λαών μας, να μοιραστούν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους μεταξύ τους, συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη λύσεων σε παγκόσμια προβλήματα.

Πιστεύω ότι η παγκόσμια Κοινοβουλευτική Διάσκεψη που διοργανώθηκε με θέμα τις «Παγκόσμιο Σύμφωνο των Κοινοβουλίων για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες» θα καλύψει μια σημαντική ανάγκη σε αυτό το πλαίσιο. Με την επιδημία του κορονοϊού που σηματοδότησε τα τελευταία δυόμισι χρόνια μας, βλέπουμε ότι η ρητορική μίσους έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα οικονομικά προβλήματα προκαλούν ξενοφοβία και προσφυγικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες. Παρατηρούμε ότι τροφοδοτεί την εχθρότητά του. Ταυτόχρονα, με την οικονομική κρίση που πυροδότησε η επιδημία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα σπίτια τους. Επί του παρόντος, ο αριθμός των μεταναστών παγκοσμίως έχει φτάσει τα 275 εκατομμύρια, ο αριθμός των εκτοπισμένων προσεγγίζει τα 85 εκατομμύρια και ο αριθμός των προσφύγων πλησιάζει τα 30 εκατομμύρια. Με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, 5 εκατομμύρια ακόμη άνθρωποι προστέθηκαν στον σημερινό αριθμό των προσφύγων. Σε αυτή την ανθρώπινη κινητικότητα, δυστυχώς, συναντάμε πολλές οδυνηρές καταστάσεις.

Τα ταξίδια που ξεκινούν με την ελπίδα να δημιουργήσουν ένα ασφαλές μέλλον ξεφεύγοντας από την καταπίεση και την πείνα μερικές φορές καταλήγουν σε καταστροφή. Το τελευταίο διάστημα, σχεδόν 30 χιλιάδες μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Το πού βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν στην Ευρώπη, από τους οποίους απήχθησαν και η τύχη τους είναι άγνωστη.

Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώκονται, ληστεύονται, ξυλοκοπούνται ή και δολοφονούνται από τις ελληνικες δυνάμεις ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, το βάρος της μετανάστευσης και των προσφύγων πέφτει σε χώρες όπως η δική μας, που γειτνιάζουν με περιοχές κρίσης, όχι σε ανεπτυγμένες κοινωνίες που έχουν δυνατή φωνή.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οι χώρες υψηλού εισοδήματος φιλοξενούν κατά μέσο όρο 2,7 πρόσφυγες ανά 1000 άτομα, ενώ οι χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος φιλοξενούν πρόσφυγες 5,8 πρόσφυγες. Όσοι χρησιμοποιούν τις λίγες εκατοντάδες πρόσφυγες που δέχονται ως διαφημιστικό υλικό δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη απέναντι στην ολοένα και βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση.

Ως χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών, το φαινόμενο της μετανάστευσης υπήρξε μέρος της ανθρώπινης και κοινωνικής μας ζωής σε όλη την ιστορία μας. Ανοίξαμε τις πόρτες μας σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν διωχθεί τα τελευταία 500 χρόνια, ειδικά στους Εβραίους που διέφυγαν από την Ιερά Εξέταση. Τα αδέρφια μας στον Καύκασο και οι συμπατριώτες μας στα Βαλκάνια πάντα έβρισκαν καταφύγιο στην Τουρκία ως ασφαλές λιμάνι όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, φροντίσαμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους αδελφούς μας που έφυγαν από το Ιράκ, καθώς και 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που διέφυγαν από τις συγκρούσεις στη Συρία. Δεν απορρίψαμε κανέναν που ήρθε στην πόρτα μας λόγω της εθνικής του ταυτότητας, θρησκείας, πολιτισμού, τάσης και αίρεσης. Είμαστε η χώρα που έχει φιλοξενήσει τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο τα τελευταία 7 χρόνια. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε αυτό το καθήκον που μας επιβάλλει η ιστορία, ο πολιτισμός και οι πεποιθήσεις μας. Σήμερα που βιώνεται η μεγαλύτερη ανθρώπινη κινητικότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες του. Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να αποτραπεί εάν η διεθνής κοινότητα δεν έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει τα υποκείμενα προβλήματα της μετανάστευσης. Ελπίζω οι συζητήσεις που θα κάνετε στο πλαίσιο του συνεδρίου να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος.

Documento Newsletter