Νέα επικοινωνιακή ομάδα και έμφαση στο πρόγραμμα

Νέα επικοινωνιακή ομάδα και έμφαση στο πρόγραμμα

Από την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία ξεκινά τις αλλαγές ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών της περασμένης Κυριακής δεν έκρυψε σε συνεργάτες του τον θυμό του για ορισμένα στελέχη που έβγαιναν στην τηλεόραση.

Είναι προφανές ότι η «μπάλα» παίρνει τον Γιώργο Κατρούγκαλο (ο οποίος πρέπει να θεωρείται πλέον ξένο σώμα για τον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και παλαιότερα στελέχη όπως ο Δημήτρης Βίτσας, ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Θοδωρής Δρίτσας, ο λόγος των οποίων δεν «γκελάρει» ειδικά στη νέα γενιά.

Γι’ αυτό τον λόγο ετοιμάζεται και η «ενδεκάδα» (ως ομάδα τηλεοπτικών εμφανίσεων η task force) που θα μπει να παίξει (και τηλεοπτική) μπάλα πριν από τον μεγάλο τελικό της 25ης Ιουνίου.

Στη σύνθεσή της δεν υπάρχουν εκπλήξεις, αφού φανέλα αναμένεται να πάρουν γνωστά στελέχη όπως η Εφη Αχτσιόγλου, Ευάγγελος Αποστολάκης, Διάνα Βουτυράκου, Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Διονύσης Τεμπονέρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πόπη Τσαπανίδου, Νίκος Φαραντούρης, Αλέξης Χαρίτσης κ.ά.

Την ίδια ώρα το κόμμα, και συγκεκριμένα το γραφείο Τύπου, θα καθορίζει τις εμφανίσεις των στελεχών στα κανάλια, ενώ θα συγκροτηθεί και εκλογική επιτροπή, από νεότερα μάλιστα στελέχη, η οποία θα αναλάβει τη γείωση με τις οργανώσεις μελών ανά την επικράτεια ενημερώνοντας καθημερινά για την ατζέντα.

Καμπάνια για τις 50 πρώτες ημέρες

Παράλληλα θα αλλάξει και ο προσανατολισμός της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την κάλπη. Στις προηγούμενες εκλογές η καμπάνια επικέντρωσε στην κυβερνητική εικόνα της ΝΔ.

Αυτήν τη φορά ο βάλτος όπου συνηθίσαμε να ζούμε θα αντικατασταθεί από την πρόταση των πρώτων 50 ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή τα θετικά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους του 2018, η οποία γλίτωσε τη χώρα από πολλά δισ. τοκοχρεολύσια κάθε χρόνο μέχρι το 2033.

Στο κόμμα χρειάζονται μεγάλες αλλαγές

Την ίδια ώρα είναι κοινή διαπίστωση ότι το κόμμα λειτουργεί με ένα μοντέλο που και ξεπερασμένο είναι και αδυνατεί να γειώσει τη βάση με την ηγεσία ώστε να εξαχθούν και τα ανάλογα συμπεράσματα.

Οι τελευταίες εκλογές ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι υποψήφιοι βουλευτές έπαιρναν τις ρούγες (λαϊκές, χώροι εργασίας, στάσεις μετρό, πλατείες), όπου τους υποδέχονταν πολλές φορές τα ίδια πρόσωπα (μέλη του κόμματος) ή εργαζόμενοι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι οργανώσεις μελών άνοιξαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, τα τηλεφωνήματα έπεσαν κι αυτά τον τελευταίο μήνα, ενώ το περίφημο άνοιγμα έμεινε στα χαρτιά, αφού τα νέα μέλη γράφτηκαν στον κατάλογο αλλά ουδέποτε εντάχθηκαν αρμονικά στο σώμα του κόμματος. Αποτέλεσμα ήταν πολλά εκλογικά κέντρα να μείνουν χωρίς εκπρόσωπο του κόμματος, ενώ και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ έξω από τα εκλογικά κέντρα ήταν μάλλον κατώτερη από αυτήν μικρότερων κομμάτων όπως το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Εδώ όμως λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν μέχρι την επόμενη κάλπη. Συνεπώς οι όποιες αλλαγές θα γίνουν μετεκλογικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έπεσε από ορισμένους στο τραπέζι –στο πλαίσιο ενός ισχυρού σοκ– να αλλάξει η σειρά της λίστας και συγκεκριμένα να μπουν νέα πρόσωπα στην κεφαλή κάποιων περιφερειών και να μείνει εκτός ο τελευταίος εκλεγμένος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν κερδίζει έδαφος. Ενώ ο Αλ. Τσίπρας πλην συγκλονιστικού απροόπτου θα κρατήσει την έδρα στην Α΄ Πειραιά, παίρνοντάς την από τον κ. Δρίτσα.

Μέτωπο με τη Δεξιά και την πολιτική Μητσοτάκη

Σε επίπεδο φρασεολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει στο στόχαστρό του τη Δεξιά και την πολιτική Μητσοτάκη και όχι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, αποφεύγοντας τους μικροκομματικούς εμφυλίους που ευνοούν μόνο τη ΝΔ.

Το μήνυμα-κάλεσμα για δημοκρατική πανστρατιά προκειμένου να ενισχυθεί η προοδευτική παράταξη έναντι μιας Δεξιάς που, εάν δεν αποτραπεί στη δεύτερη κάλπη, θα είναι και ανεξέλεγκτη και εκδικητική θα έχει την πρωτοκαθεδρία. Παράλληλα, θα διεκδικηθεί κάθε ψήφος και θα εξαντληθεί κάθε πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει και όχι να χάσει, πάντα ως κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας.

Τα μαχαίρια στα θηκάρια

Για έναν προσεκτικό παρατηρητή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της περασμένης Πέμπτης ο Αλ. Τσίπρας δεν αρνήθηκε τις ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα και έδειξε έτοιμος να ανοίξει το κεφάλαιο αυτό μετά τη δεύτερη κάλπη.

Ο στόχος φυσικά ήταν να αποφευχθεί η εσωστρέφεια. Και σε αυτό αποσκοπούσε και η πρόταση οι σύνεδροι να μην πάρουν τον λόγο αλλά να στείλουν γραπτώς τις εισηγήσεις τους.

Την ίδια ώρα στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση αυτή και, όπως όλα δείχνουν, το αποτέλεσμα στην κάλπη είναι αυτό που θα καθορίσει και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Documento Newsletter