Νέα επεισόδια στη διαμάχη με την Ελληνικός Χρυσός

Νέα επεισόδια στη διαμάχη με την Ελληνικός Χρυσός

Συνέχεια στη δικαστική διαμάχη για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας δίνει η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταφύγει στη διαδικασία της διαιτησίας κατά της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ.

Η απόφαση έτυχε σφοδρής αντίδρασης από μερίδα κατοίκων και τοπικών φορέων. Ειδικότερα το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων καυτηριάζει την τελευταία εξέλιξη, θεωρώντας πως η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έχει ήδη κρίνει πως «δεν μπορεί να κατασκευαστεί μονάδα μεταλλουργίας χρυσού και να εγκριθεί επενδυτικό σχέδιο», με αποτέλεσμα η προσφυγή στη διαιτησία «να μην έχει κανένα νόημα», όπως αναφέρει στο Documento, η Μαρία Καδόγλου, μέλος του Παρατηρητηρίου. Παράλληλα το Παρατηρητήριο εξανίσταται στην επιλογή του υπουργείου να αναλάβει τη «συνεπικούρηση των αρμοδίων προς εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου» η δικηγορική εταιρεία Δρυλλεράκης και Συνεργάτες, θεωρώντας ότι υπάρχει ασυμβίβαστο.

«Υπάρχει ασυμβίβαστο»

Ο κ. Δρυλλεράκης –ανώτερος συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας– ήταν δικηγόρος της TVX Hellas, πρώην ιδιοκτήτριας των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο διάστημα 1995-2003. Μάλιστα υπήρξε μέλος του ΔΣ της TVX Hellas και εν συνεχεία γραμματέας του ΔΣ, ενώ, όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο, συνάδελφοι του δικηγόρου στην εταιρεία ήταν «τα περισσότερα από τα μετέπειτα υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός». Χαρακτηριστικά το Παρατηρητήριο αναφέρει τα ονόματα του προηγούμενου CEO της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου «που ήταν και στο ΔΣ της TVX Hellas μαζί με τον κ. Δρυλλεράκη» και «του σημερινού CEO Δημήτρη Δημητριάδη». Επομένως το Παρατηρητήριο κρίνει πως «για την Ελληνικός Χρυσός δεν θα μπορούσε να υπάρξει ευνοϊκότερη επιλογή δικηγόρου από το αντισυμβαλλόμενο –και πλέον αντίδικο– ελληνικό δημόσιο. Δεν τον θεωρούμε έναν αμερόληπτο δικηγόρο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου αφού έως τώρα έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα αυτής της εταιρείας».

Το Παρατηρητήριο εστιάζει και σε μια πτυχή της δικηγορικής δράσης του κ. Δρυλλεράκη σχετικά με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, όπως αποτυπώνεται σε απόφαση του δικαστηρίου του Οντάριο (1998) σχετικά με τη διαμάχη τριών αλλοδαπών ιδιωτών –οι οποίοι δημιούργησαν την Alpha Group– με την TVX και κατόρθωσαν σύμφωνα και με την καταγγελία του Παρατηρητηρίου να «πετύχουν την εξαγορά των χρεωμένων Μεταλλείων Κασσάνδρας το 1993 μέσω μιας ιδιωτικής συμφωνίας με την πιστώτρια Εθνική Τράπεζα χωρίς διαγωνισμό». Δικηγόρος της Alpha Group ήταν ο κ. Δρυλλεράκης. Μέρος των διαπραγματεύσεων με την Εθνική Τράπεζα πραγματοποίησε ο κ. Δρυλλεράκης που «ένας θεός ξέρει πώς», σύμφωνα με την κ. Καδόγλου, πέτυχε να «αποκτήσει από την Εθνική Τράπεζα το αποκλειστικό δικαίωμα της διαπραγμάτευσης για την απόκτηση των μεταλλείων». Η Alpha Group, η οποία μετέπειτα συνεταιρίστηκε με την TVX, προσπάθησε να τροποποιήσει την υπάρχουσα νομοθεσία ώστε να μην υπάρξει διαγωνισμός και κατά το Παρατηρητήριο «κινήθηκε εκτός νόμου» όπως προκύπτει από την επιστολή του κ. Δρυλλεράκη προς τον δικηγόρο της Εθνικής Κεφαλαίου: «Καταλαβαίνουμε ότι η πορεία που ακολουθούμε δεν είναι εγκεκριμένη από τον νόμο και ότι αν η αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση δεν περάσει από το Κοινοβούλιο… όλες οι προσπάθειες που θα έχουμε κάνει εν τω μεταξύ θα είναι άχρηστες». Τελικά η TVX, η οποία προσέλαβε ενδιαμέσως τον κ. Δρυλλεράκη, κέρδισε τον διαγωνισμό.

Τι απαντά το υπουργείο

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβεβαίωσαν στο Documento ότι ο κ. Δρυλλεράκης ήταν δικηγόρος και μέλος του ΔΣ της TVX, «άρα είναι άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στον χώρο και το να καταφέρουμε να μας εκπροσωπήσει είναι μεγάλη επιτυχία», υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο θα εκπροσωπηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ η δικηγορική εταιρεία θα είναι «συνεπίκουρος της εκπροσώπησης». Σχολιάζοντας περαιτέρω οι κύκλοι του υπουργείου επιστρέφουν τους χαρακτηρισμούς περί ασυμβίβαστου, αφού «το να καταφέρουμε να έχουμε ανθρώπους που στο παρελθόν υπήρξαν και από την άλλη πλευρά, άρα γνωρίζουν πώς αυτή λειτουργεί, σκέφτεται και ίσως άλλων στοιχείων –κι αυτά μας τα προσκομίζουν– είναι κέρδος». Τo Documento προσπάθησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει με τον κ. Δρυλλεράκη που δεν εμφανίστηκε ποτέ στην τηλεφωνική γραμμή.

Στη λεγόμενη απόφαση Σκουρλέτη υπήρξε μεταξύ άλλων απόρριψη της μεθόδου ακαριαίας τήξης –που βρίσκεται σε πειραματικό επίπεδο–, η χρήση της οποίας σύμφωνα με το Παρατηρητήριο ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκμετάλλευση των μεταλλείων, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα μέθοδος που εμπεριέχει τη χρήση αρσενικού. Ως συνέπεια το Παρατηρητήριο καταγγέλλει «δόλια προσπάθεια ανατροπής της απόφασης Σκουρλέτη με στόχο τη συνέχιση της αποδεδειγμένα πλέον παράνομης και αντίθετης στο δημόσιο συμφέρον επένδυσης», αφού «μόνο το ΣτΕ είναι αρμόδιο να κρίνει τις παραβιάσεις της σύμβασης». Κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να παρακάμψει την απόφαση Σκουρλέτη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ. Αρα η διαιτησία είναι μια μέθοδος για να προκύψει καλύτερο αποτέλεσμα για το υπουργείο, αφού δεν είναι βέβαιο ότι μέσω του ΣτΕ θα τα καταφέρναμε» καταλήγουν οι κύκλοι του υπουργείου μην αναφέροντας ποιες συμβατικές υποχρεώσεις δεν τηρεί η εταιρεία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter