«Χαστούκι» συνιστά η έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την «ασφάλεια» των δημοσιογράφων, τις απειλές σε βάρος της ερευνητικής δημοσιογραφίας λόγω των SLAPPs ενώ όπως αναφέρεται, «η δημοσιογραφία συνεχίζει να είναι ένα επισφαλές και επικίνδυνο επάγγελμα στην Ελλάδα».
Στην έκθεση επισημαίνεται μεν ότι έχουν «ληφθεί ορισμένα μέτρα», ωστόσο η «ασφάλεια των δημοσιογράφων παραμένει ζήτημα».
Μάλιστα «οι δημοσιογραφικές ενώσεις ανέφεραν απειλές, λεκτική και σωματική επίθεση κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκεκριμένα ζητήματα κατά την αναφορά της μετανάστευσης».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις καταγγελίες δημοσιογράφων που έφτασαν στην Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Η Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων κατέγραψε επτά ειδοποιήσεις σχετικά με επιθέσεις κατά της σωματικής ασφάλειας δημοσιογράφων, λεκτικές προσβολές, αυθαίρετη κράτηση, παρενόχληση και εκφοβισμό, μεταξύ άλλων από πολιτικούς, παρά τη μείωση των περιστατικών σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς» επισημαίνεται.
Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στη δίκη των δύο φερόμενων ως δραστών για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς επίσης και την έρευνα για το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό predator που διενεργείται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση.
«Η υπόθεση κατασκοπευτικού υλικού βρίσκεται υπό δικαστική έρευνα που διεξάγεται από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και οι ενώσεις δημοσιογράφων επικρίνουν την πρόοδο που σημειώθηκε» επισημαίνεται.
Επιπλέον στην έκθεση γίνεται αναφορά στις διαπιστώσεις του Media Plouralism and Freedom (MPM 2024) που είναι κόλαφος για τη χώρα μας.
«Το MPM 2024 θεωρεί ότι «η δημοσιογραφία συνεχίζει να είναι ένα επισφαλές και επικίνδυνο επάγγελμα στην Ελλάδα» και τονίζει την «επικράτηση των SLAPPs που συνιστά υπαρξιακή απειλή για την ερευνητική δημοσιογραφία στη χώρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι συστάσεις προς την Ελλάδα
Στην έκθεση γίνονται μία σειρά από συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση «σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας»,
Οι συστάσεις αυτές αφορούν:
- Στην ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών δημιουργίας ισχυρού μητρώου διώξεων και τελικών αποφάσεων σε σχέση με υποθέσεις διαφθοράς και εκείνων σε ανώτατο επίπεδο
- Στην περαιτέρω ενίσχυση της διαδικασίας υιοθέτησης. νομοθετικών και μη διασφαλίσεων για την προστασία των δημοσιογράφων και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις καταχρηστικές αγωγές εναντίον των δημοσιογράφων και της ασφάλειάς τους, σε ευθυγράμμιση με το μνημόνιο κατανόησης που έχει υιοθετηθεί και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
- Στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης στην πράξη των ενδιαφερόμενων πλευρών σχετικά με νομοσχέδια, μεταξύ άλλων και με την τήρηση του νόμιμου χρονοδιαγράμματος για δημόσια διαβούλευση.
- Στην ενίσχυση των προσπαθειών για αξιολόγηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου σχετικά με το σύστημα καταχώρισης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και αξιολόγηση του κατά πόσον υπάρχει ανάγκη τροποποίησής του, προχωρώντας παράλληλα σε διαρθρωμένο διάλογο με τις οργανώσεις.
Τι πέτυχε η Ελλάδα σε σχέση με το 2023
Επιπλέον στην εκθεση γίνεται εκτενή αναφορά αναφορικά με την πρόοδο που έκανε η χώρα μας σε σχέση με τις συστάσεις της έκθεσης για το κράτος δικαίου του 2023. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε και πολλά πράγματα προς την κατεύθυνση που είχε δώσει η ΕΕ.
Ειδικότερα η Κομισιόν διαπίστωσε:
- Πλήρης εφαρμογή της σύστασης σχετικά με «την ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στον διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους σχετικούς διορισμούς».
- Κάποια περαιτέρω πρόοδο (some further progress) σε ό,τι αφορά την «ενίσχυση των προσπαθειών σχετικά με τη δημιουργία ισχυρού μητρώου διώξεων και τελικών αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς, περιλαμβανομένων (σ.σ. υποθέσεων) διαφθοράς σε ανώτατο επίπεδο».
- Περαιτέρω πρόοδος σημειώθηκε (some further progress) και σε ό,τι αφορά την διαδικασία υιοθέτησης μη νομοθετικών διασφαλίσεων. Σημαντική πρόοδο (significant progress) σχετικά με την έναρξη νομοθετικής διαδικασίας για την προστασία των δημοσιογράφων στη βάση των δραστηριοτήτων της ειδικής ομάδας (Task Force) σχετικά με τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και της ασφάλειάς τους, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, που έχει εγκριθεί και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας των δημοσιογράφων.
- Κάποια πρόοδο (some progress) όσον αφορά τη διασφάλιση στην πράξη της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης για τα ενδιαφερόμενα μέρη σχέση με νομοσχέδια, μεταξύ άλλων, και την παροχή επαρκούς χρόνου για τη δημόσια διαβούλευση.
- Περαιτέρω πρόοδο (some further progress) όσον αφορά τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την αξιολόγηση του ισχύοντος συστήματος καταχώρισης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων με την έναρξη διαλόγου με τις εν λόγω οργανώσεις, και την αξιολόγηση του κατά πόσον υπάρχει ανάγκη τροποποίησής του (σ.σ. του ισχύοντος συστήματος).
Διαβάστε επίσης
«Πυρά» Καρυστιανού για Μητσοτάκη, Κλάπα, Αδειλίνη: Ζείτε μέσα στη σήψη – Επιτέλους πέφτουν οι μάσκες
Στο τραπέζι των προτάσεων για την προεδρία της Δημοκρατίας η Γιάννα Αγγελοπούλου
Εργατικό δυστύχημα στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας – Νεκρός μεταλλεργάτης
Κάσος: Μετά την… παρατήρηση από μακριά, η Αθήνα ρίχνει το βάρος στη διπλωματία
50 χρόνια μετά τη χούντα: Ανάμεσα σε Λουδοβίκους και βαρόνους
Ακρίτα για Σακελλαροπούλου: «Τι φοβάται άραγε; Την οργή των οικογενειών;»