Νέα Δημοκρατία: Ακροδεξιές συνταγές με ολίγη από κέντρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφίζεται με τους αποχωρήσαντες του ΠΑΣΟΚ, αλλά οδηγός στην εκλογική μάχη που έρχεται είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης

Ολοένα και πιο ξεκάθαρα στίγματα του τι σημαίνει «κόμμα Κυριάκου», πώς δηλαδή φαντασιώνεται τη Νέα Δημοκρατία μετά τις δεύτερες εκλογές –τις οποίες επίσης φαντασιώνεται–, δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς στην τελευταία στροφή προς τις εκλογές προχωράει στις «τελικές κινήσεις» ολοκλήρωσης του εγχειρήματος.

Στη μακρά λίστα των παρακάμψεων στα ακροδεξιά των προηγούμενων εβδομάδων προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες η στο παρά ένα διάταξη απαγόρευσης συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές και το αντικομμουνιστικό παραλήρημα με τη μεζούρα του πατριωτισμού στο χέρι που έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους άντρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Κινήσεις που επιχειρεί να καλύψει κάτω από την κεντρώα προβιά που πλέκει με τις προσθήκες στελεχών τα οποία έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπερπροβάλλοντας πρόσωπα χαμηλού πολιτικού αναστήματος ως «μεταγραφές αεροδρομίου».

Καρατζαφέρης στο τιμόνι

Επισήμως στη ΝΔ διαψεύδουν «κάθε συζήτηση συνεργασίας» με τον πολιτικό πάτρονα του Αδωνη Γεωργιάδη και του Θάνου Πλεύρη. Οπως εκτιμάται, κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση θα απειλούσε να θολώσει το μήνυμα του διεμβολισμού του ΠΑΣΟΚ και του «μεσαίου χώρου» που προτάσσει η Νέα Δημοκρατία. Ομως, όπως έχει ήδη ομολογήσει ο ίδιος ο Γιώργος Καρατζαφέρης, οι πολύτιμες υπηρεσίες του προς το ακροδεξιό κοινό μπορούν να προσφερθούν σε πρώτη φάση «άνευ θέσεως».

Λύσεις υπάρχουν, όπως υπάρχει και το προηγούμενο των μεταγραφών της τετράδας του ΛΑΟΣ (των παραπάνω μαζί με Μάκη Βορίδη και Κυριάκο Βελόπουλο) το καλοκαίρι του 2012 εν μέσω δύο εκλογικών αναμετρήσεων, με τη σκέψη να το κρατούν ως χαρτί «πανστρατιάς» για την αυτοδυναμία. Η αιμορραγία του κόμματος στα δεξιά και ειδικά στη βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με τις επανειλημμένες ακροδεξιές στροφές της ρητορικής του πρωθυπουργού και υπουργών του μετατρέπουν το σκηνικό σε… πεδίον δόξης λαμπρόν.

Αλλωστε οι χυδαίες και ανιστόρητες αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη για το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν τυχαίες. Ηρθαν να πλαισιώσουν τον προσανατολισμό του κόμματος στο κοινό του Κασιδιάρη, γεγονός που σχεδόν ομολόγησε και ο Αδ. Γεωργιάδης όταν κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν ψηφίζει την επίμαχη τροπολογία επειδή «θέλει να κατέβει ο Κασιδιάρης για να δυσκολέψει την αυτοδυναμία της ΝΔ». Κάτι όμως που εύκολα διαβάζεται ανάποδα. Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν θέλουν να κατέβει κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές, ώστε να απορροφήσουν τους ψηφοφόρους του και να ελπίζουν σε αυτοδυναμία!

Ακροδεξιά στην πυξίδα

Σε αυτό το πλαίσιο «κασιδιαροποίησης» των πολιτικών μηνυμάτων της ΝΔ την απεύθυνση σε αντιδραστικά κοινά εξυπηρετεί και η κόντρα με τους καλλιτέχνες, για τους οποίους επικρατεί το εμφυλιοπολεμικό ιδεολόγημα Βορίδη περί «ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς» στις τάξεις τους. Παρομοίως οι κινήσεις για την κηδεία του έκπτωτου Κωνσταντίνου, οι «μυστικές διαπραγματεύσεις» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι επιθέσεις στην αντιπολίτευση περί εθνικής μειοδοσίας και, φυσικά, ο εξίσου εμφυλιοπολεμικός τρόπος με τον οποίο πασχίζουν να καλύψουν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με τις ρυπαρές θεωρίες περί εσωτερικού εχθρού.

Την ίδια ώρα το «συνοικέσιο» επί μεταναστευτικού και εξοπλισμών με τη μουσολινική Τζόρτζια Μελόνι με την αρωγή του Μάνφρεντ Βέμπερ προσφέρει στον Κυρ. Μητσοτάκη επιπλέον ανοίγματα προς τα ακροδεξιά. Με τη βοήθεια του Γερμανού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η ακροδεξιά ιταλική κυβέρνηση κερδίζει ερείσματα στον ευρωπαϊκό χώρο και στην προσπάθεια αυτή ενώνουν τις δυνάμεις τους και πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ελληνα πρωθυπουργού, όπως ο γγ του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας.