Νέα δημοσκόπηση: Κλείνει η ψαλίδα – Δείτε αναλυτικά τους πίνακες

Νέα δημοσκόπηση: Κλείνει η ψαλίδα – Δείτε αναλυτικά τους πίνακες

Την τάση σταδιακού κλεισίματος της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει έρευνα της Alco για λογαριασμό του News 24/7 και του Ραδιοφώνου 24/7 στους 88,6, η οποία ουσιαστικά δείχνει πως το πολιτικό παιχνίδι παραμένει ανοιχτό και ενδιαφέρον.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15 με 18 Δεκεμβρίου, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 22,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17%, το Κίνημα Αλλαγής 7,8%, η Χρυσή Αυγή 6%, το ΚΚΕ 5,2%, η Λαϊκή Ενότητα 2,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,1% και η Ένωση Κεντρώων 2,1%. Άλλα κόμματα ψηφίζει το 4,2%, λευκό το 2,7% και την αποχή επιλέγει το 13%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 14,7%.

Σε έρευνα της ίδιας εταιρείας στις 12 με 14 Νοεμβρίου, τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα: ΝΔ 22,4%, ΣΥΡΙΖΑ 16,4%, Κίνημα Αλλαγής 5,3%, ΧΑ 6,2%, ΚΚΕ 4,9%, ΛΑΕ 2,5%, ΑΝΕΛ 2%, ΕΚ 2%, άλλα κόμματα 6,7%, λευκό 3,1%, αποχή 12% και η αδιευκρίνιστη ψήφος ανερχόταν στο 14,7%.

Σύμφωνα με την έρευνα της 15ης με 18η Δεκεμβρίου, τα ποσοστά των κομμάτων με αναγωγή στα έγκυρα διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 26,8%, ΣΥΡΙΖΑ 20,1%, Κίνημα Αλλαγής 9,3%, ΧΑ 7,1%, ΚΚΕ 6,2%, ΛΑΕ 3,1%, ΑΝΕΛ 2,5%, ΕΚ 2,5%, άλλα κόμματα 5% και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 17,4%.

Το κλείσιμο της ψαλίδας από το Νοέμβριο στο Δεκέμβριο είναι μεν μικρό, ωστόσο ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο, ειδικά εάν συνυπολογιστούν οι συσπειρώσεις και μετακινήσεις ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων.

Και σε αυτή την έρευνα (όπως και σε όλες τις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα) επιβεβαιώνεται ότι η ΝΔ έχει “χτυπήσει ταβάνι” από πλευράς συσπείρωσης των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου του 2015 και πλέον καλείται να αναζητήσει ψηφοφόρους είτε από τη δεξαμενή αυτών που είχαν απομακρυνθεί νωρίτερα είτε από άλλους χώρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα εξακολουθεί να έχει σχετικά πιο χαμηλή συσπείρωση, πλην όμως πρώτον αργά και σταδιακά συσπειρώνεται και κυρίως οι ψηφοφόροι του δεν έχουν σε σημαντικό ποσοστό μετακινηθεί σε άλλα κόμματα αλλά στην αποχή και στην αδιευκρίνιστη ψήφο.

Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος: “Σε ότι αφορά τα δεδομένα της πρόθεσης ψήφου (που έχουν σχετική αξία τόσο μακριά από μία εκλογική αναμέτρηση), η δημοσκόπηση, όπως και όλες αυτή την περίοδο, καταγράφει το σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, με το ΣΥΡΙΖΑ όμως να σταθεροποιείται σε ποσοστά συσπείρωσης της τάξεως του 50% και να μειώνει ακόμα περισσότερο τη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (5,6% έναντι 6% το Νοέμβριο και 7% τον Σεπτέμβριο).”

O κ.Παναγόπουλος σημειώνει επίσης ότι: “Tα σταθερά και πολύ υψηλά ποσοστά απροσδιόριστης ψήφου (δεν αποφάσισα – λευκό – δεν θα ψηφίσω), μεγάλο μέρος της οποίας προέρχεται από πολίτες που επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ το 2015, επιβεβαιώνουν τη ρευστότητα της εικόνας που αποτυπώνει η δημοσκόπηση, αφού η τελική επιλογή αυτού του 30% αποτελεί, προφανώς, κρίσιμη παράμετρο για τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, σε όλα τα επίπεδα.”

Το παιχνίδι επομένως είναι ανοιχτό και πέραν των δύο μονομάχων, υπάρχει και ένας τρίτος παίκτης πλέον στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό: Το Κίνημα Αλλαγής, στο οποίο συσπειρώνονται οι ψηφοφόροι της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού και που δυνητικά αποκτά ρόλο “μπαλαντέρ”.

Ο κ.Παναγόπουλος χαρακτηρίζει: “Αξιοσημείωτη τη σημαντικά αυξημένη (πρώτη) καταγραφή για το Κίνημα Ελπίδας (7,8%), για το οποίο ασφαλώς πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως η απήχηση του στην κοινωνία θα εξελιχθεί.”

Καίτοι μεθοδολογικά δεν είναι επιστημονικά σωστή η σύγκριση μεταξύ αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων διαφορετικών εταιρειών, έχει ενδιαφέρον και ότι σε αδρές γραμμές η “μεγάλη εικόνα” που δίνει η Alco, δε διαφέρει από αυτή της πρόσφατης μέτρησης της Καπα Research για το Έθνος και των τελευταίων τάσεων της MRB. Σε κάθε περίπτωση η έρευνα της Alco δείχνει ένα σταδιακό κλείσιμο της ψαλίδας τους τελευταίους τρεις μήνες και ταυτόχρονα την διατήρηση μίας μεγάλης δυνητικής δεξαμενής για το ΣΥΡΙΖΑ .

Η δημοσκόπηση της Alco επίσης επιβεβαιώνει τα χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται με σχετική σταθερότητα από τις αρχές του Φθινοπώρου.

“Οι κοινωνικοί δείκτες παραμένουν αρνητικοί, υπάρχει όμως η αίσθηση ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα (το 27% αισιοδοξεί λόγω των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας). Έχουμε, συνεπώς, θετική μεταβολή, αλλά όχι αντιστροφή των αντιλήψεων της κοινωνίας, κάτι για το οποίο πολλά θα κριθούν το καλοκαίρι του 2018 σε σχέση με τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο”, εξηγεί ο κ.Παναγόπουλος.

Στα της επικαιρότητας, ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί, όπως σημειώνει ο κ.Παναγόπουλος, η θετική στάση του 50% περίπου των πολιτών σε σχέση με τις απαντήσεις και έδωσε η Ελληνική πλευρά και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Ελλάδα, ενώ αναμενόμενο είναι το πολύ υψηλό ποσοστό (64%) που πιστεύει ότι οι δικαστικοί πρέπει να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες, όπως οι άλλοι δημόσιοι λειτουργοί.

Σημειωτέον τέλος ότι ένας στους δύο πολίτες δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018, ενώ 47% δεν πιστεύει εξάλλου ότι θα γίνουν.

Ενδιαφέρον είναι και ότι στο ερώτημα ποιος μπορεί να εκφράσει καλύτερα τους αδύναμους πολίτες, το 45% μεν απαντά “κανένας” επιβεβαιώνοντας και τη γενικότερη απογοήτευση της κοινωνίας, αλλά το 28% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας και το 18% ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Documento Newsletter