Νέα Αριστερά: Η Αχτσιόγλου «κατακεραυνώνει» Τσίπρα – Πολιτικό μέτωπο με όσους θέλουν

Νέα Αριστερά: Η Αχτσιόγλου «κατακεραυνώνει» Τσίπρα – Πολιτικό μέτωπο με όσους θέλουν
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τη θέση ότι ακόμα και χωρίς το ΠΑΣΟΚ που «αυτοεξαιρέθηκε» παραμένει η ανάγκη πολιτικού μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικού περιεχομένου διατυπώνει με σαφήνεια σε δημόσια παρέμβασή της η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει αναφορικά με τις προσπάθειες συμπόρευσης της Νέας Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με αυτούς που θέλουν, μπορούν και συμφωνούν».

Η ίδια μιλώντας στο Dnews.gr απέρριψε σχόλια για καθυστερήσεις λόγω διαφοροποιήσεων εντός του κόμματός της αλλά και για το ενδεχόμενο διάσπασης στη Νέα Αριστερά και συμπλήρωσε: «Η θέση μας στην Νέα Αριστερά είναι κοινή, έχει εγκαίρως διατυπωθεί και μιλάει με σαφήνεια για την αναγκαιότητα συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου. Αυτό που απομένει είναι να συγκεκριμενοποιηθούν οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση αυτού».

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι είναι δηκτικές οι τοποθετήσεις της για τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη σεναριολογία ότι εμπλέκεται σε δημιουργία νέου φορέα. Η Έφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός και εκ των κορυφαίων στελεχών της Νέας Αριστεράς, εν πρώτοις προτρέπει τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αυτοκριτική για τις πολιτικές του επιλογές και για τα εκφυλιστικά φαινόμενα που οδήγησαν στο ναδίρ τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι ούτε η Αριστερά ούτε η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από μεσσίες, σημειώνοντας παράλληλα πως πιστεύει ότι ούτε και ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος…

Αναφορικά με το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, όταν ρωτήθηκε δημοσιογραφικά αν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ηγηθεί κόμματος απάντησε ως εξής:

«Ο κ. Τσίπρας είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Αν θα θελήσει να δημιουργήσει νέο πολιτικό φορέα, είναι κάτι που δεν γνωρίζω. Έχει βέβαια επιλέξει ως πρώην πρωθυπουργός να παρεμβαίνει πολιτικά με εκδηλώσεις του ιδρύματός του. Θεωρώ, ωστόσο, ότι ως πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτής του, θα έπρεπε να έχει εμπλακεί σε μια συζήτηση ανάλυσης ευθυνών αλλά και αυτοκριτικής για την κατάσταση αποσύνθεσης στην οποία βρέθηκε το κόμμα του οποίου ηγήθηκε για 15 χρόνια. Πάντως, η αριστερά δεν έχει ανάγκη από μεσσίες, ούτε είναι αυτό που απαιτεί η ελληνική κοινωνία σήμερα, και, σε κάθε περίπτωση, δεν πιστεύω ότι και ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος».

Έχει ενδιαφέρον ότι σχετικά με την προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων ξεκάθαρα απάντησε ότι είναι ανάγκη να γίνει. Μάλιστα, ακόμα και μετά την άρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη («αυτοεξαίρεση» τη χαρακτήρισε) από την προσπάθεια συνεργασίας, επεσήμανε ότι παραμένει η ανάγκη σήμερα οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να συσπειρωθούν, «όποιες και θέλουν και μπορούν». Όπως σημείωσε, «πράγματι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αυτοεξαιρείται από τη συγκρότηση ενός πολιτικού μετώπου, νομίζοντας ότι μπορεί μόνο του. Ούτε μόνο του μπορεί, ούτε με την πολιτική γραμμή που έχει σε μείζονα ζητήματα μπορεί. Προφανώς η επιλογή είναι δική τους, όμως είναι επίσης προφανές ότι η άρνηση της συσπείρωσης, αντικειμενικά, ευνοεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί δυσχεραίνει την έκφραση εναλλακτικής πρότασης εξουσίας.

»Αυτή η αυτοεξαίρεση, ωστόσο, δεν αλλάζει τα αντικειμενικά δεδομένα, δηλαδή την ανάγκη σήμερα οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να συσπειρωθούν. Όποιες θέλουν και μπορούν. Αυτό είναι το κοινωνικό αίτημα. Στο τέλος όλοι πράττουμε με τα κριτήριά μας και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για τις επιλογές μας».

Μάλιστα, αναφορικά με το αν στις νέες συνθήκες ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά πρέπει να συμπορευτούν επεσήμανε τα εξής: «Για να είναι σαφές, εμείς μιλάμε για τη δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου στη βάση προγραμματικού περιεχομένου. Αν συμπορευτούμε ευκαιριακά χωρίς πολιτικές προϋποθέσεις, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Η συμπόρευση στη βάση πολιτικού προγράμματος προϋποθέτει ένα τραπέζι ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου, συγκλίσεις σε επιμέρους μείζονα ζητήματα (οικονομία, φορολογία, κοινωνική πολιτική, εξωτερική πολιτική, εξοπλισμοί κλπ) αλλά και κοινή στρατηγική κατεύθυνση. Εμείς έχουμε καταθέσει κάποιους βασικούς προγραμματικούς άξονες. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στην ίδια κατεύθυνση. Ζητάμε και από τα άλλα αριστερά προοδευτικά κόμματα να εμπλακούν σε μια τέτοια γόνιμη διαδικασία. Και εν τέλει θα πρέπει να προχωρήσουμε με αυτούς που θέλουν, μπορούν και συμφωνούν».

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι η Νέα Αριστερά δείχνει να καθυστερεί να λάβει απόφαση και ότι γνωρίζοντες λένε πως σε κάθε περίπτωση θα οδηγηθεί είτε σε μεγαλύτερη είτε μικρότερη διάσπαση, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε τα εξής:

«Δεν τίθεται ούτε θέμα καθυστέρησης ούτε φυσικά διάσπασης. Εξάλλου, ο πολιτικός χρόνος, ο χρόνος της συζήτησης, του διαλόγου, των προγραμματικών διευκρινίσεων, δεν ταυτίζεται με τον δημοσιογραφικό χρόνο. Η θέση μας στην Νέα Αριστερά είναι κοινή, έχει εγκαίρως διατυπωθεί και μιλάει με σαφήνεια για την αναγκαιότητα συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου. Αυτό που απομένει είναι να συγκεκριμενοποιηθούν οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση αυτού».

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Καλογήρου – Περνάει στο Ανθρωποκτονιών

Όμηρος των εσωκομματικών συσχετισμών ο Μητσοτάκης – «Ραντεβού» στη συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ

Γιώργος Λάνθιμος: Καλός για «εθνική υπερηφάνεια», ακατάλληλος για την Ακρόπολη;

Σε εισπρακτικές τα χρέη στον ΕΦΚΑ με ρύθμιση Κεραμέως

Άνω Πατήσια: Στάχτη το ιστορικό κτίριο της Ελληνικής Εριουργίας – Απόπειρα και πριν 10 μέρες καταγγέλλουν οι κάτοικοι (Photos-Video)

Documento Newsletter