ΝΔ: Το σύνταγμα τους φέρνει πιο… μακριά

ΝΔ: Το σύνταγμα τους φέρνει πιο… μακριά

Το «στρίβειν διά του αρραβώνος» φαίνεται πως επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να μη συγκρουστεί με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, που αμφότεροι θα επιθυμούσαν η ΝΔ να συμμετάσχει στη σχετική συζήτηση για τις αλλαγές στο σύνταγμα.

Ο Κώστας Καραμανλής και κάποιοι βαρόνοι της Δεξιάς συμφωνούν σε γενικές γραμμές, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, με την πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση. Αντιθέτως, η ηγεσία της ΝΔ έχει στυλώσει τα πόδια και σ’ αυτό το θέμα (κατά τα άλλα, στη ΝΔ κόπτονται για συναίνεση…), λέγοντας ότι η συγκυρία δεν είναι σωστή. Επί της ουσίας και σ’ αυτή την περίπτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτρέπει στον Αδωνη Γεωργιάδη και στην προσωπική του εμπάθεια για τον Αλέξη Τσίπρα να καθορίσουν τη γραμμή της ΝΔ για ένα μείζον πρόβλημα. Αδυνατεί να αντιληφθεί την κρίσιμη ανάγκη για μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε ένα σύνταγμα με –κατά γενική παραδοχή– πολλές παρωχημένες διατάξεις. Ή, ακόμη χειρότερα, καταλαβαίνει αλλά δεν τολμά να συμπράξει με εθνική ευθύνη στις γενναίες παρεμβάσεις που απαιτούνται μετά την πρωτοφανή ανθρωπιστική και θεσμική κρίση… ελέω μνημονίων τα οποία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφεραν και επέβαλαν στην κοινωνία.

Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές

Ο Κ. Καραμανλής τα τελευταία εννέα χρόνια έχει μιλήσει δημοσίως μόνο δύο φορές. Η μία για να προπαγανδίσει υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015 και η δεύτερη τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν κατά την είσοδό του στο 11ο συνέδριο της ΝΔ μίλησε για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Η παράταξή μας προχωρά στο συνέδριό της που έχει ξεχωριστή σημασία. Γιατί σε αυτό το συνέδριο η Νέα Δημοκρατία θα αναδείξει το σχέδιό της για την ανάταξη της χώρας μας, με προτεραιότητες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με πρώτη τη συνταγματική αναθεώρηση, τις επενδύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας, την κοινωνική συνοχή, τη στήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά. Η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να ιεραρχήσει ως «άμεση προτεραιότητα» της ΝΔ τις επιβεβλημένες αλλαγές που χρειάζεται το σύνταγμα μόνο τυχαία δεν ήταν. Οσοι συνομιλούν με τον Κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης αλλάξει ο τρόπος για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας ώστε να γίνεται απευθείας από τον λαό, ο ίδιος θα σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στελέχη και βουλευτές που γνωρίζουν σκέψεις και προβληματισμούς στα… ενδότερα της Ραφήνας λένε ότι ο Καραμανλής πιστεύει πως ήρθε η ώρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό και με αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με αυτές που προβλέπει το σύνταγμα του 1975. Στο ερώτημα που του θέτουν όσοι πολιτικοί τον συναντούν εάν είναι σύμφωνος και με τη «δυαρχία», δηλαδή ο πρόεδρος Δημοκρατίας να ανήκει σε άλλο κόμμα από αυτό του πρωθυπουργού, είναι ξεκάθαρος: «Με συναίνεση και με αίσθημα εθνικής ευθύνης μπορεί μια τέτοια σχέση να είναι εποικοδομητική». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα του συντάγματος ο κ. Καραμανλής το έχει συζητήσει και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει πως η ΝΔ πρέπει να συμμετάσχει στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε η επόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική.

Τους «έκαψε» η Novartis

Η φερόμενη εμπλοκή του Σαμαρά στο σκάνδαλο Novartis σύμφωνα με τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή φρέναρε τα σχέδιά του να ξαναμπεί στο πολιτικό παιχνίδι… και διά της συνταγματικής αναθεώρησης. Μέχρι να ξεσπάσει η καταιγίδα της Novartis ο 67χρονος πολιτικός θεωρούσε ότι η αναθεώρηση του συντάγματος από την επόμενη βουλή ώστε οι προεδρικές εκλογές το 2020 να γίνουν από τον λαό εξυπηρετούσε τα σχέδιά του. Και τούτο διότι στο μυαλό του στριφογύριζε η ιδέα να είναι υποψήφιος, ακόμη κι αν είχε αντίπαλο τον Αλ. Τσίπρα. Ξεχνώντας προφανώς ότι και τις τρεις φορές που αναμετρήθηκε σε εκλογές με τον Τσίπρα έχασε πανηγυρικά! Ο αρχικός στόχος του πρώην πρωθυπουργού, που πλέον καθίσταται δύσκολος, ήταν να πείσει την ηγεσία του κόμματός του για την αναγκαιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης. Ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν πείστηκε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, για τον επείγοντα χαρακτήρα της διαδικασίας και, όπως όλα μαρτυρούν, θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη συμμετάσχει το κόμμα του στη συζήτηση για τις αλλαγές στο σύνταγμα. Μετά τις εκλογές και… βλέπουμε, λένε στην Πειραιώς.

Τα όνειρα Αβραμόπουλου

Τα όμορφα σχέδια όμορφα καίγονται. Κάπως έτσι κάηκαν και οι φιλοδοξίες του Ελληνα κομισάριου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος π.Ν. (προ Novartis) ήταν πεπεισμένος ότι η πατρίδα και τα κόμματα θα τον καλούσαν (!) να αναλάβει αυτός πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2020. Είτε με το σημερινό σύστημα εκλογής είτε με απευθείας εκλογή από το λαό, μιας και ο Δ. Αβραμόπουλος πίστευε και πιστεύει –και ας ακούγεται σαν ανέκδοτο– ότι έχει πέραση στην κοινωνία. Τώρα φυσικά έχει μπροστά του τη μάχη που πρέπει να δώσει στις δικαστικές αίθουσες και εφόσον αποδειχτεί πως είναι αθώος θα μπορεί ξανά να ονειρεύεται το προεδρικό μέγαρο.

Documento Newsletter