ΝΔ: Κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί του συνεδρίου – Επιταχύνεται η πολιτική φθορά της κυβέρνησης

ΝΔ: Κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί του συνεδρίου – Επιταχύνεται η πολιτική φθορά της κυβέρνησης

Ραγδαία είναι η πολιτική φθορά της κυβέρνησης δύο μήνες περίπου πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, καθώς η τεράστια ακρίβεια, η καταρράκωση των θεσμών στα μάτια των πολιτών και η διευρυμένη ανασφάλεια, με τελευταίο παράδειγμα το τραγικό έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους, έχουν δημιουργήσει μεγάλη δυσφορία σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Η απογοήτευση των πολιτών αποτυπώνεται σε κάθε δημοσκόπηση που βγαίνει στο φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα στο Μαξίμου να επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς μπορεί δημοσκοπικά να είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, όμως τα ποιοτικά δεδομένα δημιουργούν όρους μεγάλης πολιτικής συρρίκνωσης.

Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης: Κροκοδείλια δάκρυα για τη γυναικοκτονία, «εύσημα» στην ΕΛΑΣ για την «ταχεία έρευνα»»

Αίσθημα ανασφάλειας

Η ανασφάλεια σκεπάζει ολοένα και περισσότερο την ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα, καθώς οι πολίτες πλέον φοβούνται βλέποντας ότι οι κρατικές υπηρεσίες που έχουν αποστολή τους την εγγύηση της ασφάλειας δεν την εκπληρώνουν σε πολλές περιπτώσεις. Το τελευταίο τραγικό συμβάν, που έχει σοκάρει την ελληνική κοινωνία, είναι η στυγερή δολοφονία της 28άχρονης Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου η εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων αστυνομικών την άφησε εκτεθειμένη στον θάνατο.

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο από την κάλυψη της κυβέρνησης προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με τον Παύλο Μαρινάκη να αναφέρει για το αίτημα της παραίτησης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι «πιστεύουμε, ακόμη και σε ένα τόσο τραγικό συμβάν, ότι η λύση δεν είναι να πάρουμε το κεφάλι ενός υπουργού».

Ακόμη πιο απόλυτος και προκλητικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «πάντα υπάρχει πολιτική ευθύνη.

Oλοι μας έχουμε πολιτική ευθύνη. Και η κυβέρνηση έχει πολιτική ευθύνη και οι υπουργοί έχουν πολιτική ευθύνη και οι βουλευτές. Εάν έχουμε μία παραίτηση για κάθε πρόβλημα που συμβαίνει, δεν θα υπάρχει κανείς να ασχοληθεί με την πολιτική. Και θα έχουμε ευθυνόφοβους πολιτικούς και ευθυνόφοβους αστυνομικούς».

Η ακρίβεια θερίζει

Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι η ακρίβεια, η οποία ταλανίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά με αποτέλεσμα ο μήνας να μη βγαίνει. Σε αυτό το πλαίσιο τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα καθώς ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, είναι στο 3,4% και παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο, που ήταν στο 3,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο διάστημα κινήθηκε πτωτικά στην ευρωζώνη, όπου διαμορφώθηκε στο 2,4% από 2,6%.

Σημειώνεται ότι σε πολύ υψηλό επίπεδο παραμένει η φτώχεια στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με βάση τα στοιχεία του 2023, ανέρχεται στο 26,1% του πληθυσμού της χώρας (2.658.400 άτομα), μένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το 2022 που ήταν στο 26,3%.

Μάλιστα ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (28,1%), για τα οποία παραμένει σταθερός σε σχέση με το 2022.

Κατάρρευση θεσμών

Μια άλλη βαθιά πληγή που προκαλεί πολιτική φθορά στην κυβέρνηση είναι η μη εμπιστοσύνη σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη, που είναι βασικός πυλώνας μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Public Issue επτά στους δέκα πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι υπάρχει συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών. Ολα αυτά σε μια συνθήκη που η κυβερνητική διαχείριση έχει προκαλέσει οργή στους πολίτες, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί μέχρι στιγμής την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και ταυτόχρονα πέφτει σε συνεχείς αντιφάσεις για τη διαδικασία του μπαζώματος αλλά και για την αλλοίωση των συνομιλιών μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών.

Επιφανειακή ενότητα

Η ραγδαία πολιτική φθορά της κυβέρνησης αποτυπώνεται με εμφατικό τρόπο και στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης, καθώς οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις στο παρασκήνιο οξύνονται, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, όπου θα μετρηθούν στην κάλπη και τα διαφορετικά πολιτικά αφηγήματα.

Στο τριήμερο συνέδριο της ΝΔ (5-7/4) τα βαθιά προβλήματα της ΝΔ και οι αντιθέσεις θα… κρυφτούν κάτω από το χαλί καθώς κανένας δεν θέλει να πάρει τον «μουτζούρη», ότι υπονομεύει την ενότητα της παράταξης δηλαδή, δύο μόλις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι αν και θα παρακολουθήσουν το συνέδριο, δεν θα μιλήσουν, δείχνοντας ότι δεν δίνουν λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη. Μάλιστα συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά σημείωσαν στο Documentonews: «Ο πρώην πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα και δεν έχουν αλλάξει οι απόψεις του».

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να επανασυσπειρώσει τη «γαλάζια» βάση, που τους τελευταίους μήνες είναι διχασμένη, μετά κυρίως την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Αλλωστε η διαρροή στα εκ δεξιών κόμματα συζητείται καθημερινά στο Μαξίμου. Γι’ αυτό θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ο Φρέντι Μπελέρης να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα δέχεται πολύ σημαντική πολιτική φθορά, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία στο Μαξίμου. Πλέον τα ποιοτικά δεδομένα όλων σχεδόν των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για κρίσιμη εκλογική συρρίκνωση της γαλάζιας παράταξης στις επερχόμενες ευρωεκλογές

Documento Newsletter