ΝΔ: Ένα κόμμα, τρεις γραμμές (και βάλε) για τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΝΔ: Ένα κόμμα, τρεις γραμμές (και βάλε) για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ίσως στη Νέα Δημοκρατία να μην περίμεναν ότι με την επικράτηση του VMRO στη γειτονική χώρα θα άνοιγε ο Ασκός του Αιόλου. Ίσως ωστόσο μερικοί να το εύχονταν.

Εκτός και αν απλά, έχουν τη λογική του «βλέπουμε και κάνουμε» ή ίσως αποδέχονται την πολυγλωσσία για να διαλέγει ο γαλάζιος ψηφοφόρους… τον εκφραστή του.

Η πρώτη αντίδραση ήταν να χειροκροτήσουν την Ελληνίδα πρέσβειρα που αντέδρασε άμεσα στην πρόκληση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Μετά σιγά-σιγά διαμορφώθηκαν τρεις δημόσιοι λόγοι.

Ξεκινάμε από τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη που… δεν ήξερε αλλά εκ των υστέρων μας λέει πως θα κυρώσει τα μνημόνια μετά «την πλήρη συμμόρφωση της άλλης πλευράς», χωρίς να επιβεβαιώνει ότι θα έρθουν εντός του έτους (Γ. Γεραπετρίτης συνεδρίαση Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής 15/5/24)

Η ακροδεξιά προερχόμενη από το ΛΑ.ΟΣ και συγκεκριμένα ο Μάκης Βορίδης και αυτός είπε πως το κόμμα του είχε προβλέψει τις εξελίξεις και επέμεινε στην αρχική θέση πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή και επέμεινε πως δεν θα επικυρωθούν σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα πως η μη επικύρωση αποτελεί μοχλό πίεσης (ΣΚΑΪ 14/5/2024)

Από την άλλη η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχθηκε πως θα έπρεπε να είχαν ψηφιστεί τα μνημόνια αλλά τώρα δεν πρέπει να το κάνουν άμεσα γιατί θα φανεί ότι βρίσκονται υπό πίεση.

Παράλληλα μετατοπίζει τις ευθύνες αποκλειστικά στη Βόρεια Μακεδονία λέγοντας ότι η πραγματικότητα θα εκδικηθεί τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων (15/5/2024).

Η αλήθεια βέβαια βρίσκεται σε αυτό που δεν λένε. Η μεν ευρύτερη πρωθυπουργική οικογένεια είχε αποδεχθεί το «Βόρεια Μακεδονία» και η θέση τους υπαγορεύθηκε από μικροκομματικά κριτήρια αλλά παράλληλα τα πέντε αυτά χρόνια στην εξουσία δεν έδωσαν στα Σκόπια μια «ευρωπαϊκή» προοπτική με βοήθεια και την επικύρωση των μνημονίων ώστε να στηρίξουν φιλοευρωπαϊκές και προοδευτικές κυβερνήσεις.

Για μια ακόμη φορά η ΝΔ, πέντε χρόνια φοβόταν τον ίδιο της τον εαυτό και τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά και τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους…

Τελικά για πόσους γαλάζιους ήταν «αδελφικό» κόμμα το VMRO;

Διαβάστε επίσης:

Σε απόγνωση οι Θεσσαλοί οκτώ μήνες μετά την καταστροφή – Όλα στο μηδέν, λένε στο Documento οι πλημμυροπαθείς

Θρίλερ στο Μενίδι: Νεκρή στη μέση του δρόμου με μαχαίρι καρφωμένο στην κοιλιά – Τα νέα στοιχεία για το έγκλημα (Video)

Απευθείας ανάθεση… προϊσταμένων στην ΑΑΔΕ – Καταγγελία κατά του Γ. Πιτσιλή για ευνοιοκρατία

Ισραηλινός ακαδημαϊκός ανακρίθηκε από το FBI στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ – «Με ρωτούσαν για τη Χαμάς και ποιοι είναι οι Άραβες φίλοι μου»

Καιρός: «Κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει (LIVE)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter