Όχι στον έλεγχο της μαύρης εργασίας, όχι στα επιδόματα ανεργίας, όχι στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όχι στις δημόσιες επενδύσεις εμφανίζονται να απαντούν οι πολίτες στα ερωτηματολόγια της ΝΔ, με αφορμή το πρώτο προσυνέδριό της για την εργασία και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Μέσα από χειρουργικά μεθοδευμένες ερωτήσεις, που οδηγούν στην επιλογή συγκεκριμένων απαντήσεων, το ερωτηματολόγιο του 1ου προσυνεδρίου του κόμματος, γίνεται το πολιτικό εργαλείο της ΝΔ στην προσπάθειά της να αποδομήσει τις εργασιακές σχέσεις, να αποκαθηλώσει το συνδικαλισμό στους εργασιακούς χώρους και να επιβάλλει ξέφρενους ρυθμούς ιδιωτικοποιήσεων. Και εν τέλει, μέσα από την εξαγωγή πλασματικών συμπερασμάτων, να διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίξει ως λαοπρόβλητες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του.
Έτσι, μόλις το 38,2% των συμμετεχόντων εμφανίζεται να λέει όχι στον έλεγχο της μαύρης εργασίας, αλλά η απάντηση αυτή εκμαιεύεται από το ερώτημα «ποια θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης» και όχι από ένα ερώτημα που θα αφορά στην προστασία των εργαζομένων. Από το ίδιο ερώτημα, για τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης, εκμαιεύεται και το ποσοστό του 8,9% των πολιτών που δείχνουν να γυρίζουν στην πλάτη στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αντίθετα, το ποσοστό πάνω του 50% των πολιτών που πηγές της Πειραιώς, λένε ότι υποστηρίζει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας προέρχεται από το ερώτημα από ποιον «θα προτιμούσες να διαμορφώνονται οι όροι της εργασίας σου;», στο οποίο οι συμμετέχοντες, σε μια περίοδο στοχοποίησης του συνδικαλισμού, έχουν να επιλέξουν μεταξύ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης και εθνικό και του εαυτού τους .
Κατά τον ίδιο τρόπο , η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται να ακυρώνει τα επιδόματα ανεργίας (μόλις το 8,4% τάσσεται υπέρ ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος επιδομάτων ανεργίας, αλλά το ερώτημα αυτό υποβάλλεται ως μια επιλογή σε σειρά άλλων πολιτικών που εμφανίζονται ως «προτεραιότητες» για τη στήριξη των ανέργων. Στο πλαίσιο αυτό , το 67,8% τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής ειδικών κινήτρων για την πρόσληψη ανέργων με επιδότηση μέρους του μισθού και των εργοδοτικών εισφορών και το 61,5% τάσσεται υπέρ της συμμετοχής σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων. Ενδιαφέρον έχει ότι, ακόμη και μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο ερωτήσεων-κατευθυντήριων πολιτικών, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων τάσσεται κατά των εταιριών συμβούλων εργασίας που μετά μανίας υποστηρίζουν οι πολιτικές που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μόλις το 15,8% των ερωτηθέντων βλέπει …σωτηρία στην «παροχή εξατομικευμένων συμβουλών για την αναζήτηση και εύρεση εργασίας».
Από το ερωτηματολόγιο του 1ου προσυνεδρίου της ΝΔ, εκείνο που αποτυπώνεται στην πραγματικότητα είναι η ανάγκη των πολιτών να εργαστούν. Έτσι, ως προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης 9 στους 10 πολίτες θέτουν τη στήριξη του επιχειρείν. Ποσοστό 89,8% εμφανίζεται να υιοθετεί πολιτικές ενός φιλικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, με τη διευκρίνιση ότι αυτές θα στοχεύουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό κοντά στο 30% ζητά κίνητρα μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις, στη λογική ότι «μόνο από αυτές μπορούν να δημιουργηθούν νέες δουλειές». Μόλις το 18,9 % των συμμετεχόντων αξιολογεί ως πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης την «έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις προκειμένου το κράτος να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας».
Πηγές της Πειραιώς , στην προσπάθειά τους να αντικρούσουν τις κατηγορίες Μαξίμου ότι, μέσα από τα ερωτηματολόγια η ΝΔ επιχειρεί την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων , υποστηρίζουν ότι το κόμμα «δεν θέτει εν αμφιβόλω τα κεκτημένα στις εργασιακές σχέσεις» , αλλά επιχειρεί με … «πικάντικο τρόπο» να πιάσει τα μηνύματα της βάσης. Σημειώνεται ότι στο ερωτηματολόγιο του 1ου προσυνεδρίου συμμετείχαν περισσότεροι από 17.000 πολίτες, εκ των οποίων τα υψηλότερα ποσοστά προέρχονται από την ηλικιακή ομάδα από 34-55 ετών. Αδιευκρίνιστο παραμένει, μέχρι στιγμής, το ποσοστό των συμμετεχόντων από την κομματική βάση της ΝΔ.