Καίει τη ΝΔ το πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής για τα δάνεια στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατάφερε από το 2000 και έπειτα να δανειστεί περισσότερα από 310 εκατ. ευρώ, με το 81% του ποσού να προέρχεται από τον «κουμπαρά» της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ). Σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων, το συνολικό ύψος της κρατικής επιχορήγησης που έλαβε η ΝΔ από το 2000 έως και το 2016 είναι 222 εκατ. ευρώ και οι οφειλές της σε τράπεζες ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ, από τα οποία 138 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζονται προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων. Κανένα στέλεχος της ΝΔ δεν έχει απαντήσει με επάρκεια πού πήγαν αυτά τα χρήματα, ενώ αφωνία παρατηρείται και στο ερώτημα πότε θα αποπληρωθεί ο ληξιπρόθεσμος δανεισμός. Εκτός και αν η απάντηση του Μοσχάτου είναι ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών…
Εγγυήσεις υψηλού ρίσκου χωρίς προσημειώσεις ακινήτων, τραπεζική ανοχή, νομοθετικές διευκολύνσεις και παράλληλες εκχωρήσεις κρατικών επιχορηγήσεων ακόμη και σε τρεις τράπεζες ταυτόχρονα είναι το σχήμα της αθρόας δανειοδότησης της ΝΔ, στο οποίο εντοπίζονται ευθύνες όχι μόνο τραπεζικών στελεχών αλλά και των αρμόδιων κομματικών οργάνων που διαβεβαίωναν ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις δεν ήταν παράλληλα εκχωρημένες. Ενδεικτικό παράδειγμα η κρατική επιχορήγηση του 2019, η οποία εκχωρήθηκε συγχρόνως στις ΑΤΕ, Εθνική και Eurobank κατά τη σύναψη συμβάσεων δανειοδότησης.
Τα τραπεζικά στελέχη που θα έπρεπε να διασφαλίσουν –όπως κάθε δανειστής– ότι θα επιστραφούν τα χρήματα που δανείζουν έκαναν το ακριβώς αντίθετο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα, οι τραπεζίτες παραβίασαν τους κανόνες τραπεζικού δικαίου και κοινής τραπεζικής πρακτικής προς όφελος της ΝΔ με τις εξής αμέλειες:
1. Αποδέχονταν την εκχώρηση των κρατικών επιχορηγήσεων ακόμη και σε βάθος δεκαετίας χωρίς να συνυπολογίζουν τον κίνδυνο συρρίκνωσης των εκλογικών ποσοστών αλλά και τη μείωση του απόλυτου μεγέθους του κρατικού προϋπολογισμού.
2. Δεν έλεγχαν –εκτός αν το έκαναν και απλώς συνηγορούσαν– εάν η εκάστοτε κρατική επιχορήγηση είχε δεσμευτεί σε άλλη δανειακή σύμβαση της ΝΔ με άλλον τραπεζικό οργανισμό.
Αποτέλεσμα των προαναφερθέντων είναι τα δάνεια των Πειραιώς, Εθνικής, Eurobank και Αττικής να μην εξυπηρετούνται από τη ΝΔ. Για τα δάνεια της Αγροτικής δε αναγράφεται στο πόρισμα: «Αυτά φαίνεται να μην εξυπηρετούνται από το 2010 ως προς τους τόκους, ενώ η τελευταία δόση έναντι κεφαλαίου τοποθετείται στο έτος 2011, όταν και βάσει των στοιχείων που έστειλε το κόμμα αποπλήρωσε ποσό κεφαλαίου ύψους 11.350.970 ευρώ. Το 2012 δεν έκανε καμία αποπληρωμή τόκων». Εν συνεχεία, ξεκαθαρίζεται ότι η ροή δανειοδότησης της ΝΔ από την ΑΤΕ θα έπρεπε να έχει διακοπεί από το 2010, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είχε πάρα πολλές δόσεις τόκων και κεφαλαίου ανεξόφλητες. Αντ’ αυτού, επισημαίνεται στο πόρισμα: «Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε όχι μόνο να αυξήσει το πιστωτικό όριο έτους 2011 και 2012 στην Αγροτική Τράπεζα, ενώ είχε συμφωνηθεί το αντίθετο, δηλαδή η απομείωσή του, αλλά να πάρει και νέα δάνεια από άλλες τράπεζες».
Εντύπωση προκαλεί και η κωλυσιεργία που επέδειξαν οι τράπεζες αναφορικά με την καταγγελία των δανείων της αφερέγγυας ΝΔ, με δύο εξ αυτών να πράττουν τα νόμιμα όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση σύστασης εξεταστικής επιτροπής από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, Πειραιώς και Αττική κίνησαν διαδικασίες διεκδίκησης των οφειλόμενων λίγο πριν ή μετά τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής, ενώ η Εθνική έως και τον Οκτώβριο του 2016 (ημερομηνία σύνταξης του πορίσματος) δεν είχε καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση με τη ΝΔ.
Ακόμη κι αν η ΝΔ εκχωρήσει όλη την κρατική της επιχορήγηση, θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τον δανεισμό της ύστερα από 420 χρόνια!
Το κόλπο με την «καλή» ΑΤΕ
Οπως σημειώνεται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, το 2000 η αξιωματική αντιπολίτευση συνάπτει σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού με την Αγροτική Τράπεζα για ποσό ύψους 289,3 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο δάνειο η ΝΔ –πριν από την απορρόφηση της «καλής» ΑΤΕ από την Πειραιώς– κατέβαλε 29.169.000 ευρώ σε τόκους και προμήθειες ύψους 407.460 ευρώ.
Στις 3 Ιουλίου 2012, η ΑΤΕ γίνεται η πρώτη τράπεζα που κινείται δικαστικά κατά του ελληνικού δημοσίου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την κατάθεση αγωγής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. «Η συζήτησή της προσδιορίσθηκε για τη δικάσιμο της 19.3.2015, αναβληθείσα έκτοτε» επισημαίνεται στο πόρισμα. Είκοσι τρεις μέρες μετά την κατάθεση της αγωγής, επί θητείας Ι. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, το υγιές κομμάτι της Αγροτικής συνενώνεται με την τότε τράπεζα του Μιχ. Σάλλα, η οποία «συμπτωματικά» δέχεται να συμπεριλάβει στο deal και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΑΤΕ σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή τα δάνεια των πάλαι ποτέ κυβερνητικών κομμάτων είχαν περάσει στην επιζήμια ΑΤΕ, θα γίνονταν απαιτητά με διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
Κατά το πόρισμα, τον Οκτώβριο του 2016, η Τράπεζα Πειραιώς καταθέτει αγωγή κατά της ΝΔ για το ποσό των 163.615.515,81. Ωστόσο, στην αγωγή της Πειραιώς ως εκ θαύματος η απαίτηση της τράπεζας συρρικνώθηκε κατά 61.251.947 ευρώ. «Στην αγωγή που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ η απαίτησή της που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση 337/10.10.2000 και τις πρόσθετες σε αυτή πράξεις με την ΑΤΕ ανέρχεται στο ποσό των 172.821.231,23€, εντούτοις περιορίζεται στο ποσό των 111.569.285,23€» τονίζεται στο πόρισμα της Εξεταστικής και προστίθεται: «Δεν διευκρινίζεται στην αγωγή για ποιο νόμιμο λόγο δεν ζητείται ένα κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ποσόν (61.251.947 ευρώ)». Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι η απόφαση περιορισμού της αξίωσης της Πειραιώς έναντι της ΝΔ χρήζει περαιτέρω έρευνας.
Μετά την ανακοίνωση πρόθεσης σύστασης εξεταστικής επιτροπής, η ίδια τράπεζα τον Μάρτιο του 2016 προέβη σε εξώδικη καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που η ίδια είχε χορηγήσει, με υπόλοιπο 26.379.804,85 ευρώ. Επιπλέον, την ίδια ημερομηνία κατέθεσε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων για τα δάνεια της ΝΔ από την ΑΤΕ, όπου το υπόλοιπο ήταν 179.876.987,98 ευρώ.
Εις τους αιώνας των αιώνων η αποπληρωμή
Κατά το 2016, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε κρατική επιχορήγηση ύψους 3.038,797,03 ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε στις 759.733,46 ευρώ. Σύμφωνα με την τροποποίηση του ν. 3023/2002 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, από 1.1.2015 τα κόμματα δικαιούνται να εκχωρούν μόνο το 60% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης. Οπως υπογράμμισε στο Documento ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ Σπύρος Λάππας, ακόμη κι αν η ΝΔ εκχωρήσει ολόκληρη την κρατική της επιχορήγηση –με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα– θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τον δανεισμό της ύστερα από 420 χρόνια, ενώ το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μόλις… 400 χρόνια παραπάνω από τη ΝΔ, αγγίζοντας τη νέα χιλιετία!