ΝΔ: Damage control μετά την «ανταρσία» στη γαλάζια ΚΟ – Το ιστορικό της αντιπαράθεσης Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά

ΝΔ: Damage control μετά την «ανταρσία» στη γαλάζια ΚΟ – Το ιστορικό της αντιπαράθεσης Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε «βέρτιγκο» βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες, καθώς η θυελλώδης συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τετάρτη (26/6) αποκάλυψε το μεγάλο χάσμα που υπάρχει πλέον μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και του Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός μετά το 2019 είχε γίνει στο όνομα του επιτελικού κράτους, ένας «ηγεμόνας», όπου λόγω των μεγάλων ποσοστών της ΝΔ, ήταν πάνω από εσωκομματικούς συσχετισμούς και τις διαφορετικές γαλάζιες ομαδοποιήσεις. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ, αλλά ακόμη περισσότερο μετά την εκλογική νίκη του 2019, οι κύκλοι του νυν πρωθυπουργού καλλιεργούσαν ένα κλίμα, ότι ο Μητσοτάκης έχει «ευρύτερη απεύθυνση» από την γαλάζια παράταξη.

Μάλιστα, ακόμη και μετά την συνταρακτική αποκάλυψη των υποκλοπών και του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού έλεγε ότι «ο Κυριάκος είναι η δύναμη» της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η λογική του βοναπαρτισμού δομήθηκε για πάνω από 5 χρόνια και διατηρήθηκε, διότι υπήρχε η ισχυρή νομιμοποίηση των μεγάλων ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος. Όμως, πλέον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ήταν, καθώς μέσα σε ένα χρόνο η γαλάζια παράταξη, έχασε πάνω από 1.000.000 ψήφους και 13 εκλογικές μονάδες.

Η σιωπή των απογοητευμένων έσπασε

Στελέχη και βουλευτές που δεν μιλούσαν τόσα χρόνια λόγω της ισχύος του Μητσοτάκη, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, άρχισαν να λένε όλα αυτά που τους προβλημάτιζαν τόσα χρόνια. Η πιο χαρακτηριστική φράση που αποτυπώνει ένα ευρύτερο κλίμα που επικρατεί στους βουλευτές της ΝΔ, είναι η αιχμηρή φράση του Μάριου Σαλμά, ο οποίος στη συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, είπε ότι «το επιτελικό κράτος είστε εσείς με 5 συνεργάτες σας».

Άλλοι βουλευτές με πιο ήπιο ύφος έθεσαν το ίδιο ζήτημα, καθώς έλεγαν ότι υπάρχει τεράστια αλαζονεία σε βουλευτές και γενικούς γραμματείς. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Αργολίδας Ιωάννη Αδριανού που έθεσε ζήτημα αλαζονείας από τη μεριά των υπουργών, η οποία όμως είπε «μας απομακρύνει από την πραγματικότητα».

Γαλάζιες φυλές εναντίον του Μητσοτάκη

Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειονότητα των γαλάζιων βουλευτών που τοποθετήθηκαν (37 μίλησαν) στη συνεδρίαση, κατακεραύνωσε τον «πρωθυπουργό», είτε για ζητήματα ταυτότητας, είτε για ζητήματα αλαζονείας, ακόμη για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Μάλιστα, από το Μαξίμου δεν πέρασε απαρατήρητο, ότι η σφοδρή κριτική προήλθε από όλες τις γαλάζιες φυλές (καραμανλικοί, σαμαρικοί). Πλέον, διαφορετικές ομαδοποιήσεις εντός της ΝΔ, συνενώνονται, ώστε να ισχυροποιήσουν τη φωνή τους.

Σε αυτή τη συνθήκη, ο πρωθυπουργός ακούγοντας την δριμεία κριτική, αντιλήφθηκε ήδη από τη συνεδρίαση, ότι πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις, ώστε να διαχειριστεί το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ του Μαξίμου και της γαλάζιας ΚΟ. Για αυτό, είπε ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε συναντήσεις με 20άδες βουλευτών, με σκοπό το Μαξίμου να έχει μία εικόνα για τα προβλήματα ανά περιφέρεια και να μην νιώθουν οι βουλευτές ότι είναι αποξενωμένοι.

Σημειώνεται, ότι πέρα από την κριτική προς τον πρωθυπουργό από το κάδρο των «ευθυνών» δεν ξέφυγαν και οι πιο στενοί του συνεργάτες, όπως οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος. Για αυτό και εδώ και δύο μέρες το Μαξίμου τονίζει ότι «οι πόρτες είναι ανοιχτές για κάθε βουλευτή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας», όπως είπε στη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικών εκπροσώπων.

Η απόσταση του Μητσοτάκη με τους Καραμανλή-Σαμαρά

Στις 5 Απριλίου του τωρινού έτους διεξήχθη το 15 συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου εάν και υπήρξε έντονο παρασκήνιο, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς βρέθηκαν στον χώρο, όπου έγινε η εναρκτήρια ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν συναντήθηκαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί το κλίμα μεταξύ τους ήταν εγκάρδιο, με τα χαμόγελα να είναι εμφανή. Μόλις έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπήρχε εάν παγωμένο κλίμα και έγιναν τυπικές χειραψίες.

Σε όλη την προεκλογική περίοδο ενώ δημόσια οι εκπρόσωποι του Μαξίμου, έλεγαν ότι «δεν σχολιάζουμε τις κινήσεις δύο πρώην πρωθυπουργών», στο παρασκήνιο οι φράσεις που λέγονταν ήταν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς που είχαν την «τιμή να φτάσουν στο ύψιστο αξίωμα του πρωθυπουργού μέσα από τη ΝΔ», δεν «βάζουν πλάτη στο κόμμα».

Από τη μεριά του Κώστα Καραμανλή ήδη το μήνυμα είχε δοθεί, καθώς στις τελευταίες εθνικές εκλογές δεν ήταν υποψήφιος για βουλευτής. Μάλιστα, από τα Ανώγεια της Κρήτης (31/8/2022) ο Κώστας Καραμανλής είχε πει για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ότι «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Τα «αδειάσματα» Μητσοτάκη σε Σαμαρά

Σε ότι αφορά τον Αντώνη Σαμαρά, πέρα από τις αντιθέσεις του παρελθόντος, σημειώνεται, ότι από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε πρωθυπουργός στις εκλογές του 2019, τον «άδειασε» δύο φορές, καθώς δεν πρότεινε τον πρώην πρωθυπουργό, ούτε για τη θέση του ευρωπαίου επίτροπου, όπου την θέση ανέλαβε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αλλά ούτε και για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, που επιλέχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όλα αυτά τη στιγμή που στις εσωκομματικές εκλογές στις αρχές του 2016 (10/1) ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε στον δεύτερο γύρο επί του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, λόγω της στήριξης του Άδωνη Γεωργιάδη (έγινε αντιπρόεδρος) και της σαμαρικής στήριξης. Πλέον, 7,5 χρόνια από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη οι σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πιο παγωμένες από ποτέ.

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαφοροποιηθεί σε μία σειρά από στρατηγικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη (ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, οριζόντια φορολόγηση), θέτοντας μάλιστα πολλές φορές ζητήματα ταυτότητας, καθώς όπως έχει πει αρκετές φορές, η ΝΔ έχει απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές της αρχές και αξίες.

Πλέον, η κοινή εκδήλωση των δύο πρωθυπουργών τη Δευτέρα (1/7) στο πολεμικό μουσείο, θα στείλει πολλά μηνύματα στο Μαξίμου. Σε αυτό το κλίμα, έχουν ακουστεί ακόμη και ιδέες περί πρόωρων εκλογών, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βγει από το αδιέξοδο Όμως, ο ίδιος πρωθυπουργός στη εναρκτήρια ομιλία του στην συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ, είπε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2027».

Διαβάστε επίσης:

Η μετωπική επίθεση Σαλμά σε Μητσοτάκη, οι βιτριολικές διαρροές, τα sms και η εκδήλωση Σαμαρά – Καραμανλή

Κασσελάκης για Τέμπη: «Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια»

Σαμποτάζ Μητσοτάκη – Τασούλα στην εκδήλωση Σαμαρά – Καραμανλή

Documento Newsletter