ΝΔ: Ακριβά δώρα για τους λίγους, φτηνό ευχολόγιο για τους πολλούς

ΝΔ: Ακριβά δώρα για τους λίγους, φτηνό ευχολόγιο για τους πολλούς

Εγγυημένα δώρα στις ελίτ, υποσχέσεις Μαυρογιαλούρου για τους πολλούς Η προπαγάνδα της μπουλντόζας για το Ελληνικό.

Με ακοστολόγητες παροχές που παραπέμπουν σε νέο δανεισμό ή ψηφοθηρική χρήση του υφιστάμενου «μαξιλαριού» των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξαγγελίες έργων που ήδη εκτελούνται ή έχουν ολοκληρωθεί (!), περιορισμό των δαπανών για την υγεία, έμμεση αλλά σαφή αναφορά (για τον φόβο των Ιουδαίων, προεκλογική περίοδος γαρ) στην ευρεία χρήση συνεργείων εργολάβων για πλήθος εργασιών στον δημόσιο τομέα και πολλά πολλά και σαφή κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το τμήμα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις προτάσσεται του όλου προγράμματος για δύο λόγους: 

01 Η ΝΔ «διά πάσαν νόσον….» του προγράμματός της και ειδικά για τη χρηματοδότησή του διακηρύσσει ότι «τα λεφτά θα βρεθούν από την ανάπτυξη και τη μεγάλη αύξηση των επενδύσεων». 

02 Οι παροχές και τα κίνητρα προς το μεγάλο κεφάλαιο είναι το μόνο σαφές σημείο του.

Στην εισαγωγή –για του λόγου το αληθές ξεκινά με το βαρύγδουπο «η ανάπτυξη είναι η μόνη λύση» και διά τούτο– ανακοινώνει:

• Μείωση φορολογικού συντελεστή κερδών επιχειρήσεων από το 28% στο 20% και των μερισμάτων από το 10% στο 5% μέσα σε δύο χρόνια (τη μείωση από 29% στο 25% σε μια τετραετία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και των μερισμάτων από 15% στο 5%).

• Διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού ζημιών και υπεραποσβέσεις 200% για νέες επενδύσεις (150% έχει ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας).

Η κοστολόγηση των μέτρων αυτών από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμάται –στην ολοκλήρωση των μέτρων το 2021– σε 1,4 δισ. (μείωση από 28% στο 20%) συν 104 εκατ. ευρώ (από φόρο μερισμάτων), δηλαδή 1,5 δισ. ευρώ plus.

Τα υπόλοιπα στην ενότητα αυτή είναι ανέκδοτα (π.χ. η ηλεκτρονική υπογραφή, καθώς ήδη το σχετικό έργο έχει δρομολογηθεί) ή έκθεση ιδεών (αποκατάσταση ρευστότητας επιχειρήσεων, απλοποίηση αδειοδότησης, πλήρης αξιοποίηση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).

Βεβαίως δεν παραλείπει να δηλώσει ότι το κράτος θα είναι ισχυρό… για να αντιστέκεται «σε ιδεοληψίες και στις συντεχνίες που ανακαλύπτουν δάση σε αεροδρόμια» (προφανώς αναφέρεται στις προσφυγές στο ΣτΕ για το Ελληνικό – αλήθεια πώς;).

Νέες δουλειές

Η αναφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι στην κυριολεξία έκθεση ιδεών, καθώς παρουσιάζονται διάφοροι μεγαλεπήβολοι στόχοι χωρίς όμως να ορίζεται πώς θα επιτευχθούν. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε νούμερα ατάκτως ερριμμένα. Θα γίνουν, είπε, 20-25 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις σε τουρισμό – ναυτιλία (γιατί άραγε πάνε μαζί; Είναι σχεδιασμένο οι ίδιοι να κάνουν τις επενδύσεις και στους δύο τομείς;), 15-20 δισ. ευρώ στη μεταποίηση τροφίμων, 9 δισ. ευρώ στην ενέργεια και 10 δισ. ευρώ σε έρευνα – τεχνολογία, βιομηχανία, logistics, ΣΔΙΤ.

Περισσότερα σε κατασκευές – υποδομές, όπου θα δημιουργηθούν 43.000 θέσεις εργασίας και 37.000 στην αγορά κατοικίας λόγω μείωσης ΕΝΦΙΑ, ενεργειακή κ.λπ. αναβάθμιση (προφανώς η μόνη λογική που προκύπτει για το 43 και το 37 είναι ότι τα δύο κάνουν σούμα… 80).

Φορολογία

Επαναλαμβάνονται οι γνωστές θέσεις περί μείωσης του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, που αφορούν μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις και αγρότες – κόστος 900 εκατ. ευρώ (440 εκατ. τον πρώτο χρόνο)· σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος – κόστος 323 εκατ. ευρώ· σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης – κόστος 1,2 δισ. ευρώ· μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση συντελεστών 22% και 11% από 24% και 13% αντίστοιχα – κόστος 733 εκατ. ευρώ.

Χωρίς τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή, το κόστος των φορολογικών μέτρων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Μισθοί – ασφαλιστικά

Η δήθεν δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια από την αύξηση του ΑΕΠ προϋποθέτει ότι για να φτάσει ο κατώτατος το προ της κρίσης επίπεδο (730 ευρώ) θα πρέπει την επόμενη τριετία η αύξηση του ΑΕΠ να είναι 4% ετησίως! Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο όμως; Θα φταίνε οι εργαζόμενοι; Αυτοί που έκαναν λάθος προβλέψεις δεν έχουν ευθύνες;

Βεβαίως ως προς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται κατά κύριο λόγο από τους εργοδότες ο κ. Μητσοτάκης ήταν ακριβέστατος: μείωση 15% (κόστος σε βάθος διετίας 1,8-2 δισ. ευρώ).

Εργασιακά

Εδώ η έκθεση ιδεών γνωρίζει ποιοτική αναβάθμιση! Τι «εγγυόμαστε την εργατική νομοθεσία» (οι ανά την υφήλιο εργοδότες σαν τον εκ Χίου πολιτευτή της ΝΔ το γνωρίζουν ή γελάνε κρατώντας την κοιλιά τους;), τι «δίνουμε κίνητρα» διά πάσαν νόσον, κ.λπ. κ.λπ.

Ακίνητα

Η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% (κόστος προϋπολογισμού περί τα 850 εκατ. ευρώ) και η αναστολή της καταβολής υπεραξίας και ΦΠΑ για τρία χρόνια ακόμη είναι οι γνωστές δεσμεύσεις Μητσοτάκη.

Τα περί περιορισμού της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις εν μέρει έχουν ήδη δρομολογηθεί, τα υπόλοιπα είναι επίσης έκθεση ιδεών.

Οικογενειακά επιδόματα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται (εφάπαξ φυσικά), επαναφορά επιδομάτων για τρίτεκνους, πολύτεκνους, συν 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί· αυτά είναι τα συγκεκριμένα μέτρα (κόστος ανά έτος 517 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα ειρωνικά αντηχεί η αοριστολογία για «παιδικούς σταθμούς για όλους» και με επέκταση ωραρίου μέχρι τις 6 μ.μ. όταν υπάρχουν οι προ του 2015 μνήμες με τις απολύσεις προσωπικού αλλά και τη διακηρυγμένη θέση ότι οι εκπαιδευτικοί περισσεύουν.

Κοινωνική συνοχή

Ο τρέχων προϋπολογισμός προβλέπει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για κοινωνική συνοχή (ήταν κάτω από 1 δισ. ευρώ το 2014). Η ΝΔ δεν δεσμεύεται αν θα διατηρήσει στο ύψος αυτό τα συνολικά κονδύλια για την κοινωνική πολιτική δεδομένων των συχνών αναφορών στελεχών της σε… μαδουρισμό και επιδοματική πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αύξηση του κονδυλίου του ελάχιστου εισοδήματος στο 1 δισ. ευρώ (από 760 εκατ. σήμερα) για να το παίρνουν 1 εκατομμύριο άτομα. Αυτό όταν το 2019 λόγω της μείωσης του αριθμού των ανέργων το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από 700.000 άτομα δίνεται πλέον σε 470.000. Η γαλαντομία του κ. Μητσοτάκη προκαλεί απορία, εκτός αν οι υπολογισμοί του δείχνουν ότι η πολιτική του θα αυξήσει τη φτώχεια και τον αριθμό των ανέργων! Ή αν θέλει να αυξήσει τα επιδόματα σε πείσμα της Ολγας Κεφαλογιάννη που θεωρεί μια τέτοια πολιτική «μαδουρισμό».

Κατά τα λοιπά η γνωστή έκθεση ιδεών περί πολιτικής ίσων ευκαιριών για αναπήρους, για σχολικές δομές ειδικής αγωγής (έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Παιδείας ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών σε αυτό τον τομέα). Στο ίδιο μήκος κύματος τα περί προγράμματος απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για 50.000 άτομα. Ενώ η χρήση δημοτικών ακινήτων για την αντιμετώπιση της έλλειψη στέγης (άστεγοι) έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Υγεία

Ενώ έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 10.500 γιατρών και νοσηλευτών, ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει πρόσληψη 1.500 ειδικευόμενων και 2.000 νοσηλευτών για να καλυφθούν σε δύο χρόνια όλες οι ανάγκες. Προφανώς για την παρούσα κυβέρνηση οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες επειδή η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά καταργεί την πρόσληψη των 10.500 ατόμων.

Καμία αναφορά δεν γίνεται στις τοπικές ομάδες υγείας (ΤΟΜΥ).

Τα περί προληπτικών εξετάσεων είναι βεβαίως ευχές, ενώ ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενή έχει ήδη θεσμοθετηθεί και έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, άρα…

Και βεβαίως ακούγονται ως ύψιστη ειρωνεία τα περί εισαγωγής «επαγγελματικού management στα νοσοκομεία» όταν το 2014 όλα τα νοσοκομεία ήταν ελλειμματικά και σήμερα σχεδόν όλα είναι πλεονασματικά! Εκτός αν ως επαγγελματισμός εννοείται η παράδοση βασικών λειτουργιών σε ιδιώτες εργολάβους (outscourcing).

Αγροτικός τομέας

Επαγγελίες για νέο νόμο περί συνεταιρισμών, εντατικοποίηση ελέγχων, γενικώς παροχή κινήτρων και διασφάλιση νέων πόρων. Μοναδικό συγκεκριμένο μέτρο η μείωση της φορολογίας για «ομάδες παραγωγής» στο 10%.

Υποδομές

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στο σημείο αυτό μόνο θυμηδία προκαλούν. Βεβαίως πρέπει να του αναγνωριστεί ότι μπροστά από κάθε εξαγγελία χρησιμοποιεί το ρήμα «ολοκληρώνουμε». Διότι τα περισσότερα εκ των εξαγγελλομένων όχι μόνον έχουν ξεκινήσει αλλά ήδη λειτουργούν, όπως το ηλεκτρικό τρένο Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Και οι αναφορές βεβαίως για τις εθνικές οδούς Ε65, ΒΟΑΚ (βόρειος οδικός άξονας Κρήτης) και τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου προκαλούν θυμηδία, όπως και τα περί ολοκλήρωσης των ενεργειακών υποδομών οι οποίες έχουν δρομολογηθεί στον μέγιστο βαθμό.

Documento Newsletter