Μετά το απότομο φρένο που πάτησε ολόκληρος ο πλανήτης σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, έγιναν τα πρώτα δειλά βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα. Ή τουλάχιστον σε μια μορφή της. Κάπως έτσι κινήθηκαν και στο ΝΒΑ. Και αυτό το κάπως ήταν αυτό που γνωρίσαμε ως «φούσκα». Πριν συνεχίσουμε με την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, μην ξεχνάτε το εξής, αφού έχει και σήμερα αγώνα: Για τα πιο Εντυπωσιακά Στοιχήματα στο NBA αξίζει να μπείτε στη stoiximan.
Επιστρέφουμε στο θέμα μας, αυτήν την πανάκριβη… φούσκα! Πρόκειται για ένα όσο το δυνατόν προστατευμένο περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι ομάδες συνέχισαν για το υπόλοιπο της κανονικής περιόδου, και φυσικά για τα play-offs μέχρι την ανάδειξη του πρωταθλητή. Μέχρι βέβαια να φτάσουμε στην επανεκκίνηση έγιναν πολλά. Διαπραγματεύσεις μεταξύ λίγκας, ομάδων και παικτών προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα εκείνη που θα μπορέσει να είναι λειτουργική και κυρίως ασφαλής για όλους τους συμμετέχοντες.
Τελικός προορισμός Ορλάντο
Από τις 30 Ιουλίου έως και την 13η Οκτωβρίου, μέρα που θα ξέρουμε τον πρωταθλητή, πάνω από 1.500 θα φιλοξενηθούν στο Ορλάντο. Ξενοδοχεία, γήπεδα αλλά και όλα τα υπόλοιπα έξοδα που αφορούν την διαμονή όλων των συμμετεχόντων θα καλυφθούν από την λίγκα. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε το ESPN το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 150 εκατομμύρια δολάρια. Ποσό που μπορεί να ακούγεται – ή και να είναι – υπερβολικό για λιγότερο από 2,5 μήνες, αλλά αν υπολογιστεί το συνολικό κόστος μιας πιθανής αναβολής του υπόλοιπου της σεζόν μοιάζει μικρό.
Αν αναλογιστείτε ότι μόνο οι παίκτες θα έχαναν περισσότερα από 600 εκατομμύρια θα καταλάβετε πόσο ισχυρό είναι το κίνητρο για να προχωρήσουν στο εσωτερικό της «φούσκας». Και με βάση αυτό το ποσό μπορούμε αναλογικά να υπολογίσουμε τι ποσά παίζουν από τηλεοπτικά δικαιώματα και λοιπούς σπόνσορες και γιατί τελικά το ΝΒΑ αποφάσισε να δημιουργήσει και να συντηρήσει οικονομικά την «φούσκα».
Στο εσωτερικό της «φούσκας»
Οι παίκτες των 22 ομάδων που συνέχισαν σε αυτή την ιδιόμορφη διαδικασία φιλοξενήθηκαν σε τρία ξενοδοχεία. Ο «συνωστισμός» αυτός είχε αρχικά δημιουργήσει έναν εκνευρισμό κυρίως στα μεγάλα ονόματα των ομάδων, αλλά ξεπεράστηκε και αυτό.
Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι κανόνες που επικρατούν μέσα στην «φούσκα». Κανόνες που κατά βάση επιβλήθηκαν και επιθεωρούνται από το ΝΒΑ που εφαρμόζει τα πλέον αυστηρά υγειονομικά πρότυπα. Για παράδειγμα κανείς παίκτης ή μη δεν εισέρχεται χωρίς να έχει υποβληθεί σε τεστ και φυσικά να είναι αρνητικό. Αν κάποιος και για τον οποιοδήποτε λόγο πρέπει να βγει προσωρινά από εκεί θα τίθεται σε καραντίνα 48 ωρών και θα μπορεί να συνεχίσει αν σε αυτό το διάστημα θα έχει υποβληθεί σε δύο τεστ που θα είναι αρνητικά. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί ή πρέπει να αποχωρήσει οριστικά από την «φούσκα» θα παραμένει σε καραντίνα 10 ημερών.
Τέλος όποιος παίκτης βρεθεί θετικός σε δύο τεστ δεν θα αγωνίζεται. Και τα τεστ θα γίνονται κάθε βράδυ σε όλους τους παίκτες και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα βγαίνουν κάθε πρωί θα αποφασίζεται αν θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ή να προπονούνται.
Αν ένας παίκτης βρεθεί θετικός σε ένα τεστ μπαίνει άμεσα σε απομόνωση μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι είναι όντως θετικός με δεύτερο τεστ. Αν και αυτό είναι θετικό η συνέχεια είναι καραντίνα επτά ημερών, από την οποία θα μπορέσει να βγει μόνο αν έχει πολλαπλά αρνητικά τεστ.
Όσο για τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς» που βρίσκονται εντός της διαδικασίας θα υπόκεινται και αυτοί στους ίδιους αυστηρούς περιορισμούς. Δεν θα τους επιτρέπεται να πλησιάζουν τους παίκτες σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων, δεν θα έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στα δωμάτια των παικτών, θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν συνέχεια γάντια και μάσκες και όποιο σύμπτωμα και αν έχουν θα τους παίρνουν την θερμοκρασία.
Οι αγώνες μέσα στη «φούσκα»
Κάθε ομάδα θα έχει το δικαίωμα να έχει στην αποστολή της 17 παίκτες. Αυτό ίσχυε σε πρώτη φάση μέχρι την έναρξη των play-offs. Από τότε που ξεκίνησε η τελική φάση του πρωταθλήματος η κάθε ομάδα έπρεπε να επιλέξει 15 παίκτες, εκ των οποίων οι 13 θα είναι οι «ενεργοί» και οι υπόλοιποι δύο θα είναι διαθέσιμοι σε περίπτωση ανάγκης αντικατάστασης.
Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 30 Ιουλίου και στα μέσα Αυγούστου ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος. Ο πρώτος γύρος των NBA play-οffs ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου και θα πάει μέχρι την 28η Σεπτεμβρίου όταν και θα ολοκληρωθούν οι τελικοί της κάθε περιφέρειας. Από την 30η Σεπτεμβρίου μέχρι την 13η Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι τελικοί που θα αναδείξουν τον πρωταθλητή μιας πολύ περίεργης χρονιάς και για το ΝΒΑ.