Με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο καταρρίπτει ο ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός, τους ισχυρισμούς ότι η πλευρά των επιβαινόντων στο μοιραίο σκάφος υποστήριζε ότι «δεν χρειαζόταν βοήθεια», λίγο πριν το μοιραίο ναυάγιο, ανοιχτά της Πύλου, οδηγώντας σε φρικτό θάνατο δεκάδες ανθρώπους.
Δείτε επίσης: Εγκλημα: Το πιο σύγχρονο ναυαγοσωστικό παρακολουθούσε τη ναυτική τραγωδία δεμένο στο λιμάνι του Γυθείου
Ο κ. Σπανός, στηλιτεύει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς υπογραμμίζοντας πως υπήρχε ένα ναυαγοσωστικό πλοίο στο Γύθειο, το «Αιγαίο Πέλαγος», που ήταν η ενδεδειγμένη λύση για να επιχειρήσει στο σημείο, πριν συμβεί η τραγωδία.
Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ευθύς εξ αρχής: «Το σκάφος αυτό βρίσκεται σε κίνδυνο. Άσχετα ότι είναι μπουνάτσα. Γιατί είναι σε κίνδυνο; Γιατί είναι ένα πλοίο αναξιόπλοο, δεν έχει πιστοποιητικά, οι άνθρωποι είναι κρεμασμένοι σαν τα σταφύλια και είναι και ακυβέρνητο. Άρα, πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία δια των οργάνων της. Θα πρέπει να οργανώσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που είναι πλωτά – χερσαία μέσα που πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή ώστε να μπορέσουν να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη. Είναι σαν να μου λέτε ότι σας βλέπω να πνίγεστε και δε θα σας βοηθήσω και δε θέλετε βοήθεια. Τι είναι αυτά που λέτε; Είμαστε υποχρεωμένοι…»
Και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μία τέτοια επιχείρηση: «Προσεγγίζουν σκάφη και παραπλέοντα πλοία και πλοία του Λιμενικού Σώματος. Για να βρούμε το σκάφος στην ανοιχτή θάλασσα διανύουμε κάποια ναυτικά μίλια. Κάποιες ώρες για να το βρούμε. Όμως το σκάφος το βρήκαμε εγκαίρως και το παρακολουθήσαμε και όντως, και αυτό πρέπει να έγινε, είπαν αν χρειάζονται βοήθεια. Φυσικά αυτοί απάντησαν ότι δεν χρειάζονται βοήθεια. Μα, δε ρωτάμε τώρα το προσωπικό που κινδυνεύει σε ένα ακυβέρνητο σκάφος αν χρειάζονται βοήθεια. Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω. Όχι για να φάνε και να πιούνε. Βοήθεια για΄τι το σκάφος είναι ακυβέρνητο, δηλαδή σε κίνδυνο. Που σημαίνει πως πρέπει να κάνω τα δέοντα έτσι το σκάφος να πάει σε ασφαλές αγκυροβόλι. Τι έπρεπε να κάνουμε στην προκειμένη φάση; Ήταν και πολύ εύκολο».
Το ναυαγοσωστικό «Αιγαίο Πέλαγος» που ήταν στο Γύθειο
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ναυαγοσωστικό «Αιγαίο Πέλαγος»: «Στο Γύθειο υπήρχε ένα μεγάλο ναυαγοσωστικό το «Αιγαίο Πέλαγος» το οποίο είναι στην περιοχή. Όταν οργανώνεις τον επιχειρησιακό σου σχεδιασμό, γιατί είναι ειδική επιχειρησιακή κατάσταση εδώ, οφείλουμε να πούμε σε αυτό το ναυαγοσωστικό να τρέξει στην περιοχή. Ή και οποιοδήποτε άλλο ρυμουλκό. Γιατί είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε αυτό… Το «ακυβέρνητο» σημαίνει πως δεν έχει μηχανή, δεν έχει πηδάλιο. Είναι σε κίνδυνο το πλοίο και παρασύρεται από τα ρεύματα ή από τον άνεμο. Που σημαίνει ότι χρηζει άμεσης βοήθειας. Δεν μπορεί το σκάφος του Λιμενικού, ένα παραπλέον πλοίο να κάνει όλη τη δουλειά. Χρειαζόμαστε ναυαγοσωστικά. Ήταν ένα στο Γύθειο. Ογδόντα μέτρα σκάφος το οποίο μπορεί να βάλει όλο τον κόσμο πάνω. Έχει νοσοκομείο να περιθάλψει ανθρώπους και αυτονομία μεγάλη να βοηθήσει τον κόσμο. Ένα ή δύο τέτοια σκάφη θα μπορούσαν να είχαν συγκρατήσει το σκάφος».
Επίσης εξέφρασε την εκτίμησή του πως: «Κάποιος από τους διακινητές, με δόλο, έβαλε νερό στο σκάφος από το μηχανοστάσιο, το σκάφος πήρε κλίση και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα βυθίστηκε. Και πήρε στον βυθό τους ανθρώπους που ήταν κάτω στα αμπάρια. Αυτές τις καταστάσεις τις προλαβαίνεις μόνο με τον τρόπο που σας είπα».
Ευθύς εξ αρχής είχε τονίσει ότι: «Δυστυχώς είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολη. Πρόκειται για ένα σαπιόπλοιο, ένα πλωτό νεκροταφείο. Ένα σκάφος πολύ παλιό, χωρίς πιστοποιητικά, που έσυρε στον θάνατο δεν ξέρω πόσους ανθρώπους. Ποτέ δε θα μάθουμε πόσοι έχασαν τη ζωή τους… Οι διακινητές τους βάζουν σε τέτοια παλιά σκάφη γιατί δεν τα χρειάζονται, δεν αξίζουν και πάνε για σκραπ. Συνήθως τα γυναικόπαιδα τα βάζουν στους κάτω χώρους του πλοίου ώστε να προστατεύονται λίγο περισσότερο από τους ενήλικους άντρες που μένουν στο κατάστρωμα. Αυτή είναι η τακτική τους. Όντως τους κλειδώνουν κάτω με σκοπό να μη μπορούν να ανέβουν πάνω. Βρίσκονται σε μία φυλακή μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους, ουσιαστικά η Ιταλία.
Όμως, βρέθηκαν νοτιοανατολικά της Πύλου 47 ναυτικά μίλια. Το υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε μέσω Frontex. Έφυγε από το λιμάνι του Τομπρούμ με σκοπό να πάει Ιταλία. Όμως μπήκε στο δικό μας FIR και η Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό σε εμάς. Είναι το FIR Αθηνών».