«Ναυαγούν» τα κυβερνητικά σχέδια για ασφαλές καλοκαίρι

«Ναυαγούν» τα κυβερνητικά σχέδια για ασφαλές καλοκαίρι

Το ασφαλές καλοκαίρι που έταζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν από δύο μήνες, ναυαγεί και τα αισιόδοξα σχέδια για μια καλή τουριστική σεζόν πέφτουν στο κενό αφού η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας θέτουν εν αμφιβόλω την πορεία του τουρισμού στη χώρα. Στην κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις συνέπειες που θα έχει για την μετέπειτα πορεία της τουριστικής σεζόν. Οι επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Μύκονο είναι ήδη ορατές, αφού οι τουρίστες που βρισκόντουσαν για διακοπές στο νησί το εγκαταλείπουν άρον άρον και όσοι σχεδίαζαν να μεταβούν τις επόμενες ημέρες ακυρώνουν τις κρατήσεις, ιδίως από το εξωτερικό.

Ποια νησιά είναι στο μικροσκόπιο

Η Μύκονος ωστόσο, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή αφού η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν πολλές περιοχές, ανησυχούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση που αναζητά τη «χρυσή τομή» ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού χωρίς όμως να καταστραφεί η τουριστική σεζόν. Η βασική θέση παραμένει πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα καθολικό lockdown στη χώρα αλλά θα επιλέγονται τοπικές λύσεις σε περιοχές που υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Το ενδεχόμενο να προστεθεί η Ελλάδα στις χώρες όπου θα απαιτείται μετά τις διακοπές πλήρης καραντίνα τρομοκρατεί την κυβέρνηση, αφού θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και κατ’ επέκταση για τα έσοδα του δημόσιου ταμείο. Ήδη το Ισραήλ σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προσανατολίζεται σε μια τέτοια απόφαση ενώ ο βρετανικός Τύπος προβλέπει ότι σύντομα τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία θα έχουν την τύχη της Γαλλίας, όπου υπάρχει ξανά υποχρέωση καραντίνας ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους

Στο μικροσκόπιο λοιπόν, βρίσκονται η Ίος, η Πάρος, η Σαντορίνη, τα Χανιά και το Ηράκλειο όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού και εντοπίζεται αυξημένο ιικό φορτίο.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Προκειμένου να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού τα τοπικά lockdown όπως στην Μύκονο αποτελούν μια προσωρινή λύση ενώ είναι πιθανό να επαναφέρει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες σε περιοχές που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί μέτρα όπως απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων, απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο, πολύ μικρό αριθμό ατόμων στα τραπέζια, αναστολή κάθε εκδήλωσης.

Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να υποχρεωθούν σε επιπλέον τεστ την εβδομάδα.

 

 

 

 

Documento Newsletter