Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στα διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους που μετέφερε παράτυπους μετανάστες από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άτομα και 104 να διασωθούν. Στις έρευνες παίρνουν μέρος μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο του λιμενικού.
Ωστόσο τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του Λιμενικού και το εάν η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί παραμένουν.
Μαρτυρίες επιζώντων δείχνουν ότι το Λιμενικό έδεσε με σχοινί τη βάρκα τους και άρχισε να τη ρυμουλκεί, με αποτέλεσμα να πάρει κλίση, να παλαντζάρει και να βυθιστεί. Αυτές οι μαρτυρίες οδήγησαν σε ένα κουβάρι αλληλοδιαψεύσεων και αντιφατικών δηλώσεων της κυβέρνησης και του Λιμενικού, μέχρι να φτάσουμε στην παραδοχή του τελευταίου για τη χρήση κάβου 3 ώρες πριν από τη βύθιση.
Αίσθηση προκάλεσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπος του Λιμενικού που διέψευδαν ο ένας τον άλλο αλλά και τα λεγόμενά τους, δηλώνοντας κάθε φορά διαφορετικά στοιχεία για τον ρόλο, τις ενέργειες και τις βαριές ευθύνες τους που αφορούν όχι μόνο στην αποτυχία οργάνωσης της επιχείρησης διάσωσης ενός σκάφους που εμφανώς βρισκόταν σε κίνδυνο, αλλά και στην πρόκληση με δική τους ευθύνη – εφόσον ευσταθούν οι μαρτυρίες – ενός από τα πιο θανατηφόρα ναυάγια στη Μεσόγειο.
Στη Μαλακάσα οι επιζώντες, στην Καλαμάτα οι κατηγορούμενοι
Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας, έχουν οδηγηθεί 71 άτομα που διασώθηκαν από το ναυάγιο, ενώ 21 άτομα μαζί με ένα ακόμα που φέρεται ως διακινητής και φρουρείται, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Οι υπόλοιποι 8 κατηγορούμενοι που έχουν συλληφθεί ως οι διακινητές των μεταναστών παραμένουν στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλαμάτας.
Ολοι οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν το πρωί της Δευτέρας στην εισαγγελία, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.
Στο μεταξύ στο κτήριο «Κεράνης» του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, ‘Αγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας Αττικής, ΤΚ 18233) θα εδρεύει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα, 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου. Παράλληλα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο προς τον σκοπό αυτόν.
Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., θα είναι τo 2131386000 και το dvi@astynomia.gr, αντίστοιχα. Το παραπάνω θα λειτουργεί από σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό και Ουρντού.