Ναυάγιο Πύλος: Ξανά στο κάδρο της έρευνας το Λιμενικό – Εξηγήσεις από την ηγεσία ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Ναυάγιο Πύλος: Ξανά στο κάδρο της έρευνας το Λιμενικό – Εξηγήσεις από την ηγεσία ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη που διενεργεί ανεξάρτητη έρευνα για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου κάλεσε την ηγεσία της ελληνικής ακτοφυλακής για να καταθέσει σχετικά με τις καταγγελίες περί ανατροπής του σκάφους που μετέφερε τους πρόσφυγες, σύμφωνα με το Politico. Όλα αυτά την ώρα που γίνονται προσπάθειες αντικατάστασης του επικεφαλής της διοικητικής αρχής.

«Παρά τις μαρτυρίες επιβαινόντων σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή του σκάφους, αλλά και την έντονη πίεση που ασκήθηκε από διεθνείς παράγοντες στην Ελλάδα, η ακτοφυλακή αποφάσισε ότι δεν ήταν αναγκαία η περαιτέρω έρευνα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Ο Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη, ανακοίνωσε τότε ότι ξεκινά ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο. Έλληνες αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν στο Politico υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι ο Συνήγορος του Πολίτη κάλεσε δεκάδες πρόσωπα για κατάθεση. Μεταξύ αυτών, τον αρχηγό του Λιμενικού, Γιώργο Αλεξανδράκη, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αξιωματούχος του Λιμενικού δήλωσε στο Politico ότι “οι επιχειρησιακές πρακτικές της ακτοφυλακής συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο αλλά και με το ύψιστο καθήκον για τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Η ακτοφυλακή απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες κάθε είδους”.

Πρόσθεσαν ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις, εκκινούνται άμεσα μηχανισμοί έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου, ανεξάρτητα με τις όποιες δικαστικές διαδικασίες».

Ο Συνήγορος του Πολίτη αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με το Politico.

«Μαρτυρίες επιζώντων αναφέρουν ότι η ελληνική ακτοφυλακή έδεσε το σκάφος και προσπάθησε να το ρυμουλκύσει, προκαλώντας την ταλάντευσή του. Κάτι που οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά», αναφέρει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης: 

Δολοφονία Καραϊβάζ: «Το μόνο που θέλω είναι να βρεθούν οι δολοφόνοι του γιου μου», λέει η μητέρα του (Photos – Video)

Κατέρρευσε ο επόπτης στο Περού – Καναδάς την ώρα του ματς – Τι συνέβη (Video)

Τζούλιαν Ασάνζ: Επιστρέφει ελεύθερος στην Αυστραλία – «Είναι μία ιστορική ημέρα» (Video – Photos)

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Καλτσώνης: Αδιέξοδο, διάψευση και απογοήτευση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter