Ναυάγιο Πύλος: Πειθαρχική έρευνα σε βάρος 10 λιμενικών, σύμφωνα με το Reuters

Ναυάγιο Πύλος: Πειθαρχική έρευνα σε βάρος 10 λιμενικών, σύμφωνα με το Reuters

Αξιωματικοί του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος θα καταθέσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για τον ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, περίπου 10 αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων ο διοικητής του λιμενικού και ο καπετάνιος του σκάφους που παρακολουθούσε το αλιευτικό Adriana πριν βυθιστεί, έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι, ανέφεραν οι πηγές που βρίσκονται κοντά στην έρευνα, στο διεθνές πρακτορείο.

Δείτε επίσης: Ναυάγιο Πύλος: Ξανά στο κάδρο της έρευνας το Λιμενικό – Εξηγήσεις από την ηγεσία ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Μάλιστα, οι αξιωματικοί θα εξεταστούν στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης – ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να διερευνά τις ενέργειες των σωμάτων ασφαλείας σε πειθαρχικό επίπεδο και εξετάζει αν οι ενέργειες ή οι παραλείψεις του λιμενικού συνέβαλαν στην πρόκληση της τραγωδίας.

Το λιμενικό σώμα αρνήθηκε οποιαδήποτε αμέλεια σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης που προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής και έθεσε ερωτήματα σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό.

Τα αίτια του ναυαγίου εξακολουθούν να αμφισβητούνται. Οι επιζώντες λένε ότι το λιμενικό προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους όταν προσπάθησε να το ρυμουλκήσει, ενώ οι λιμενικοί δήλωσαν ότι το σκάφος αρνήθηκε τη βοήθεια.

Προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» για παραβάσεις σε όλη την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, δήλωσε μία από τις πηγές.

Οι ύποπτοι θα καταθέσουν για τα κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών της ακτοφυλακής και για το κατά πόσον η επιχείρηση διάσωσης σχεδιάστηκε σωστά, ανέφεραν οι πηγές.

Άλλες ερωτήσεις θα εξετάσουν κατά πόσον το σκάφος που έφτασε στο σημείο για να σώσει το αλιευτικό Adriana ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για μια αποστολή διάσωσης και κατά πόσον, και αν ναι γιατί, υπήρχαν ειδικές δυνάμεις στο σκάφος.

Εάν η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση ήταν υπόλογοι σε οποιοδήποτε στάδιο, θα κληθούν να απαντήσουν στις κατηγορίες. Θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πειθαρχική δίωξη, με την υψηλότερη ποινή να είναι η απόλυση από την υπηρεσία.

Το Ναυτοδικείο, το μοναδικό δικαστικό όργανο στην Ελλάδα που μπορεί να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες αξιωματικών του λιμενικού σώματος, ξεκίνησε ξεχωριστή έρευνα πέρυσι, αλλά βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.

Στις 14 Ιουνίου, εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν διαπλέοντας τη Μεσόγειο με το αλιευτικό «Adriana» που είχε ξεκινήσει το ταξίδι προς τον θάνατο από τη Λιβύη πέντε ημέρες νωρίτερα. Συνολικά μετέφερε περίπου 750 άτομα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, και τελικά βούλιαξε ανοιχτά της Πύλου.

Διαβάστε επίσης: 

Δολοφονία Καραϊβάζ: «Το μόνο που θέλω είναι να βρεθούν οι δολοφόνοι του γιου μου», λέει η μητέρα του (Photos – Video)

Κατέρρευσε ο επόπτης στο Περού – Καναδάς την ώρα του ματς – Τι συνέβη (Video)

Τζούλιαν Ασάνζ: Επιστρέφει ελεύθερος στην Αυστραλία – «Είναι μία ιστορική ημέρα» (Video – Photos)

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Καλτσώνης: Αδιέξοδο, διάψευση και απογοήτευση

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter