Ναυάγιο Πύλος: Έκθεση – «κόλαφος» από την Ευρωπαία Συνήγορο του Πολίτη

Ναυάγιο Πύλος: Έκθεση – «κόλαφος» από την Ευρωπαία Συνήγορο του Πολίτη

Κόλαφος για τη χώρα μας η έκθεση της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη, Έμιλι Ο’ Ρέιλι σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου όπου 600 άνθρωποι πνίγηκαν. «Επανειλημμένες κλήσεις της Frontex προς το ελληνικό λιμενικό για παροχή βοήθειας έμειναν αναπάντητες» σημειώνει η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη, ενώ επισημαίνει πως η Frontex απλά κοιτούσε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο πλοίο Adriana να βυθίζονται και αδυνατούσε να παρέμβει, με ευθύνη της χώρας μας.

Σε άρθρο στον Guardian, η Έμιλι Ο’ Ρέιλι επικαλούμενη την έρευνα που διεξήγαγε, αναφέρει ότι την περισσότερη ώρα μεταξύ του εντοπισμού του μοιραίου πλοίου μέχρι την ανατροπή και βύθισή του, τα μέλη της Frontex έμειναν αμέτοχα «λόγω της απουσίας εξουσιοδότησης από τις ελληνικές αρχές να ενεργήσουν».

Η Frontex είναι νομικά υποχρεωμένη να ακολουθεί τις εντολές και τις οδηγίες «της συντονιστικής εθνικής αρχής», με την ευρωπαία Συνήγορο να προσθέτει ότι- σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή της- «επανειλημμένες κλήσεις της Frontex προς το ελληνικό λιμενικό για παροχή βοήθειας, έμειναν αναπάντητες».

Το δε drone που έστειλε η Frontex, σύμφωνα με την ευρωπαία Συνήγορο, για παροχή βοήθειας στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, «εστάλη από τις ελληνικές αρχές σε άλλο περιστατικό». «Όταν επιτέλους επετράπη στη Frontex να επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν το πλοίο Adriana, αυτό είχε ανατραπεί με πολλές εκατοντάδες ανθρώπους να είναι ήδη νεκροί», σημειώνει η Ο’ Ρέιλι. Σύμφωνα με την έκθεση, η Frontex βρέθηκε στο σημείο που έπλεε το πλοίο μόνο 2 φορές. Την πρώτη φορά για λίγο, με αεροπλάνο (δύο ώρες μετά την ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές) και τη δεύτερη φορά, 18 ώρες αργότερα μέσω drone και όταν το σκάφος είχε ήδη βυθιστεί.

Όπως η ίδια η Ο’ Ρέιλι αναρωτιέται «γιατί ένα σκάφος που τόσο προφανώς χρειάζεται βοήθεια δεν έλαβε ποτέ αυτή τη βοήθεια παρά το γεγονός ότι ένας οργανισμός της ΕΕ, οι αρχές δύο κρατών – μελών, η κοινωνία των πολιτών και ιδιωτικά πλοία γνώριζαν την ύπαρξή του. Γιατί οι αναφορές περί συνωστισμού, φαινομενικής έλλειψης σωσίβιων, παιδιών στο πλοίο και πιθανών θανάτων απέτυχαν να πυροδοτήσουν έγκαιρες προσπάθειες διάσωσης που θα μπορούσαν να είχαν σώσει εκατοντάδες ζωές».

Επιπλέον η Έμιλι Ο’ Ρέιλι αναφέρθηκε και στην υπόθεση με του 2014 με τον θάνατο 11 ανθρώπων στο Φαρμακονήσι, με ευθύνη του ελληνικού λιμενικού, υπόθεση για την οποίο καταδικάστηκε η Ελλάδα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «λιγότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταδικάσει την Ελλάδα σε μια υπόθεση που αφορούσε βύθιση άλλου σκάφους με νεκρούς και με κάποιες ομοιότητες με την τραγωδία» ανοιχτά της Πύλου. «Ωστόσο, η Frontex έχει επιλέξει, μέχρι σήμερα, να μην ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να αποχωρήσει από την Ελλάδα λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό είναι κάτι που τώρα ζητήσαμε από τη Frontex να εξετάσει και να δημοσιοποιήσει αυτές τις σκέψεις» τονίζει η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη.

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο Πύλος:«Κάποιος ρυμουλκούσε το σκάφος πριν ανατραπεί»

Ναυάγιο Πύλος: Έγγραφο της Frontex αποκαλύπτει ευθύνες του Ελληνικού Λιμενικού

Ετικέτες

Documento Newsletter