Τα νούμερα που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα και τους θανάτους από κορονοϊό παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά παρά το γεγονός πως οδεύουμε στη συμπλήρωση και της τρίτης εβδομάδας από την στιγμή που επιβλήθηκε καθολικό lockdown.
Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεσε έξω στα χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει. Σε όλες τις κυβερνητικές συχνότητες ηχούσε χθες Δευτέρα το μήνυμα της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, με τους λοιμωξιολόγους να συμφωνούν πως δεν έχει έρθει η ώρα να αρθούν τα μέτρα εξαιτίας και της ασφυκτικής κατάστασης που συνεχίζει να βρίσκεται το ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 549 διασωληνώσεις (νέο αρνητικό ρεκόρ), ενώ άλλοι 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο.
«Τα μέτρα αποδίδουν λιγότερο από όσο θέλαμε»
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος επισήμανε μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή του OPEN ότι τα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού αποδίδουν λιγότερο απ’ όσο θα ήθελαν οι επιστήμονες.
«Υπάρχει μία τοπική κάμψη. Τα μέτρα όμως αποδίδουν λιγότερο απ’ ό,τι θα θέλαμε. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στην Βόρεια Ελλάδα. Στις εισαγωγές δεν έχουμε δει ακόμα την επίδραση των μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το ΕΣΥ και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, πρόσθεσε: «Σε ΜΕΘ το σύστημα είναι στα όριά του… Από το 2012 έως το 2019 δεν προστέθηκε καμία κλίνη ΜΕΘ».
Σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων, ο καθηγητής ανέφερε: «Το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει αλλά όπως τα κομμωτήρια, με ραντεβού… Τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν γρήγορα, δεν είναι πηγή διασποράς… Να ανοίξουμε τις ασφαλείς δραστηριότητες». Σε αυτές δεν συμπεριέλαβε τα μπαρ όταν οι άνθρωποι είναι όρθιοι, δίπλα ο ένας στον άλλο και όπου η μουσική είναι δυνατή, καθώς για να ακουστούν όσοι μιλούν πρέπει να φωνάζουν, με αποτέλεσμα να βγάζουν αερόλυμα.
Στην παραδοχή πως τα κρούσματα δε μειώνονται προχώρησε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επισημαίνοντας πως ότι «τα κρούσματα δεν μειώνονται με τον ρυθμό που θα περιμέναμε». Παράλληλα, αποτύπωσε με σχετική αναφορά της κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, την κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα. Όπως επισήμανε, «η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη. Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4.000, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στη βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%».
Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση
Και αφού τα σχέδιά της κυβέρνησης μέχρι τώρα αποτυγχάνουν το ένα μετά το άλλο ειδικά όσον αφορά στην οργάνωση και στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναζητώντας λύσεις στο παρά πέντε για τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, τώρα ετοιμάζει το επόμενο πιθανό χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς ενόψει και των Χριστουγέννων. Το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι ότι τα Χριστούγεννα δε θα μοιάζουν με τα προηγούμενα, αλλά αντίθετα θα έχουν ένα άρωμα από το περσινό Πάσχα.
Ένα από τα πιθανά σενάρια που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το πώς και πότε θα γίνει η άρση του lockdown είναι το άνοιγμα των σχολείων το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο. Η εστίαση παραμένει ένα δύσκολο θέμα αφού ακόμα κι αν ανοίξει αυτό θα γίνει παραμονές Χριστουγέννων.
Παράλληλα, όπως και το Πάσχα οι μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής θεωρούνται μάλλον απίθανες.