ΝΑΤΟ: Στέλνει ενισχύσεις στο Κόσοβο υπό τον φόβο κλιμάκωσης της έντασης

ΝΑΤΟ: Στέλνει ενισχύσεις στο Κόσοβο υπό τον φόβο κλιμάκωσης της έντασης

Περισσότερες δυνάμεις θα αναπτύξει στο Κόσοβο το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η ένταση που επικρατεί μετά τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στο βόρειο Κόσοβο δεν θα συνεχιστεί ή δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο του. Με μια λιτή ανακοίνωση στην οποία δεν περιλαμβάνεται ο ακριβής αριθμός των στρατιωτών που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις της KFOR, ούτε τις χώρες προέλευσης τους, το NATO αναφέρει ότι «εξουσιοδότησε την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης στο Κόσοβο».

Σημειώνεται ότι οι ένοπλες επιθέσεις της περασμένης Κυριακή στο βόρειο Κόσοβο έχουν προκαλέσει διεθνείς ανησυχίες για κλιμάκωση της βίας στην ευαίσθητη περιοχή. Με βάση τα ρεπορτάζ από την περιοχή αυτό ήταν το πιο σοβαρό βίαιο περιστατικό από το 2008 και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν όταν Κοσοβάροι αστυνομικοί έπεσαν σε μπλόκο με δύο φορτηγά χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας. Στη συνέχεια δέχθηκαν πυροβολισμούς και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε θανάσιμα. Λίγο αργότερα στο σημείο της επίθεσης εμφανίστηκε ομάδα περίπου 30 βαριά οπλισμένων ανδρών, που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και εν συνεχεία κατέλαβαν μοναστήρι στο Μπάνισκο και οχυρώθηκαν μέσα. Έπειτα από συμπλοκή με τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου τρεις από τους ενόπλους σκοτώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να διαφύγουν. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν εκτοξευτές χειροβομβίδων, ρουκετοβόλα, τουφέκια εφόδου, ένα τεθωρακισμένο όχημα και ένα τζιπ.

Η Πρίστινα εκτιμά ότι οι ένοπλοι που πραγματοποίησαν την επίθεση στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου είχαν περάσει τα σύνορα από την Σερβία για να στήσουν την ενέδρα τους. Από την πλευρά του το Βελιγράδι υποστηρίζει ότι υπεύθυνη για την αιματοχυσία είναι η πολιτική της Πρίστινας. Χαρακτηριστικό της τοξικότητας που επικρατεί στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι ότι ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς λίγο μετά το περιστατικό κάλεσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Κοσσυφοπεδίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter