Με την συζήτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας να έχει ξεκινήσει και το αποτέλεσμα (σήμερα το βράδυ ή το αργότερο το πρωί) να θεωρείται θετικό για την Στοκχόλμη εκτός απροόπτου, η προσοχή στρέφεται στην μοναδική χώρα που ακόμα δεν έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο, αλλά και δεν φαίνεται διατεθειμένη να το κάνει, την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.
Την ίδια μέρα λοιπόν που η Τουρκία του Ερντογάν, παρά τους επί 20 μήνες λεονταρισμούς και τα διάφορα παζάρια με τις ΗΠΑ και την Σουηδία για το θέμα, εμφανίζεται έτοιμη να δώσει τέλος στην περιπέτεια, η ηγεσία της Ουγγαρίας έκανε μια κίνηση που εκ των πραγμάτων αναμένεται να την βάλει στο στόχαστρο.
Ο Βίκτορ Όρμπαν, κάλεσε την σουηδική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Βουδαπέστη για να δώσει αυτή το πράσινο φως για την ένταξη της χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Σε απάντηση του αιτήματος ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπάις Μπίλστρομ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει απολύτως «κανένας λόγος για μια τέτοια διαπραγμάτευση». Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε «εάν αντιθέσει με την Τουρκία, η Ουγγαρία στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη το 2022 που συζητήθηκε το θέμα ένταξης της χώρας στην Συμμαχία, δεν έθεσε κανέναν όρο για να εγκρίνει το πρωτόκολλο.
Σημειώνεται πως η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, με αφορμή την ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία. Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, όμως Τουρκία και Ουγγαρία κράτησαν ανοιχτό το ζήτημα της Σουηδίας.
Η σουηδική κυβέρνηση, μετά από διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα αναγκάστηκε να κάνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της και υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, αφού Άγκυρα απαιτούσε από τη Στοκχόλμη να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν λάβει άσυλο στην χώρα, καθώς ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία.
Όσον αφορά στην διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο βασικός σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χάρη στον οποίο ο αρχηγός του κράτους απέσπασε πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις περασμένες εκλογές, διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας, προμηνύοντας ευνοϊκό αποτέλεσμα.
Το μοναδικό πράμα που θα μένει μετά από την υπερψήφιση του πρωτοκόλλου από την Εθνοσυνέλευση θα είναι μια υπογραφή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, τον περασμένο Ιούλιο είχε δεσμευτεί ότι θα βάλει.