Νάσος Ηλιόπουλος: Κυβερνητική ατζέντα με πρόσχημα την πανδημία

Νάσος Ηλιόπουλος: Κυβερνητική ατζέντα με πρόσχημα την πανδημία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για το κόμμα, τα ελληνοτουρκικά και την υπεράσπιση της κοινωνίας

Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία επιβολής της επιθετικής της ατζέντας, από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος μιλά στο Documento μία μέρα μετά το ολικό lockdown στη χώρα. Παράλληλα χαρακτηρίζει «εφαρμόσιμες» και «ρεαλιστικές» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας μάλιστα ότι «είναι έτοιμος να αναλάβει αύριο κυβερνητικές ευθύνες».

Να ξεκινήσουμε κάπως ανάποδα. Από τον δήμο της Αθήνας βρεθήκατε στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις;

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο, πρώτα απ’ όλα γιατί έχεις μεγάλη ευθύνη, καλείσαι να εκπροσωπήσεις μια πολιτική δύναμη την οποία στήριξε το 32% του ελληνικού λαού σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και σε πολύ εχθρικό περιβάλλον. Ειδικά από τα MME, τα οποία πολλές φορές δεν τηρούν τους απλούς κανόνες του παιχνιδιού. Για μένα πάντως το βασικό ήταν ότι ήθελα να υπάρχει ένα σχήμα που να μου δίνει τη δυνατότητα να μπορώ να παραμένω και στη θέση μου στη δημοτική κίνηση στον Δήμο Αθηναίων.

Πάμε και στα βαθιά. Η κυβέρνηση αντί για γιατρούς, νοσηλευτές, ΜΕΘ, δασκάλους και οδηγούς λεωφορείων προσλαμβάνει συνοριοφύλακες, φύλακες στα ΑΕΙ και δίνει χρήματα στα ΜΜΕ. Πρόκειται για επιλογή με ιδεολογικά – χρησιμοθηρικά κίνητρα ή για υποεκτίμηση της κρισιμότητας των στιγμών;

Σε έναν βαθμό και τα δύο. Η κυβέρνηση δεν πήρε ποτέ σοβαρά την πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης επικοινωνιακά έχει μιλήσει για «πόλεμο». Αν αυτό ισχύει, που εγώ λέω ότι ισχύει, προκύπτει το ερώτημα τι προετοιμασία κάναμε μέχρι τώρα, τι προετοιμασία κάναμε στα ΜΜΜ, τι προετοιμασία κάνουμε στα σχολεία. Αρα η κυβέρνηση υποτίμησε ειδικά το δεύτερο κύμα. Παρέμεινε μια κυβέρνηση που αυτοθαυμαζόταν πόσο καλά τα πήγαμε στην πρώτη πανδημία. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στη δημόσια παρέμβαση. Μετατρέπει την πανδημία σε ευκαιρία να φέρει μια επιθετική ατζέντα που ούτως ή άλλως ήθελε να φέρει.

Ποιο μπορεί να είναι το κέρδος της κυβέρνησης από μια κατάρρευση της οικονομίας; Δεν θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω κάτι, γιατί ακούγονται διάφορα αυτές τις μέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν ποντάρει στο να καταρρεύσει το ΕΣΥ ή η οικονομία. Εχουμε απέναντί μας μια αντικοινωνική, βαθιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και σε αυτή θα συνεχίσουμε να κάνουμε κριτική. Αλλά πραγματικά με τη στάση μας προσπαθούμε να υπερασπιστούμε την κοινωνία. Η άποψή μου είναι ότι θα υπάρξουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις θα γεννήσουν και πολιτικές εξελίξεις.

Τα μέτρα που προτείνετε είναι κοστολογημένα; Γιατί η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι έχετε «λεφτόδεντρο».

Πρώτον, είναι απολύτως κοστολογημένα. Δεύτερον, όσα λέμε και προτείνουμε τα λέει και η ΕΕ, τα λέει η κ. Λαγκάρντ, τα λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή παράγοντες που το προηγούμενο διάστημα ήταν πολύ «σφιχτοί» στα δημόσια οικονομικά. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα κοστολογημένο, είναι και ρεαλιστικό, αφού αυτήν τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει η δυνατότητα για άμεσες δημόσιες δαπάνες της τάξεως των 15 δισ. Το να μην κάνεις αυτές τις δαπάνες είναι έγκλημα απέναντι στην κοινωνία.

Πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η επιτροπή προγράμματος έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της και μέσα στον επόμενο μήνα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο για να λάβει το πρόγραμμα την πρώτη έγκριση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει αύριο κυβερνητικές ευθύνες. Ολες οι προτάσεις που έχει καταθέσει αυτήν τη στιγμή και για τη δημόσια υγεία και για τα μέσα μεταφοράς και για την οικονομική στήριξη είναι άμεσα εφαρμόσιμες.

Στα ελληνοτουρκικά ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Για παράδειγμα, είναι ορθό να παραπέμπονται όλα στη Χάγη;

Εμείς δεν λέμε μόνο Χάγη. Πρώτα από όλα η στρατηγική μας είναι στρατηγική διαλόγου.

Τι διάλογο όμως να κάνεις με μια χώρα που λέει ότι δεν έχει να συζητήσει τίποτε πέρα από τα δικά της θέλω;

Διάλογο κάνεις όταν έχεις στρατηγική, γιατί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαμε Navtex στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, είχαμε συμμαχίες σε διαφορετικά επίπεδα και επιτρέψτε μου εδώ να απευθυνθώ σε έναν καλοπροαίρετο πολίτη και να τον ρωτήσω σήμερα, εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης, αν είναι καλύτερο ότι στα βόρεια σύνορά μας έχουμε μια χώρα που είναι σε συμμαχική σχέση με την Ελλάδα, η οποία δεν είναι πια στην τουρκική σφαίρα επιρροής. Ο διάλογος με την Τουρκία θέλει δύο πράγματα: πρώτον, θετική ευρω-τουρκική ατζέντα και, δεύτερον, κυρώσεις στο τραπέζι. Ομως ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, σε συζήτηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ρητώς δηλώσει ότι «δεν είναι στη στρατηγική μας οι κυρώσεις».

Τι γίνεται με τις τράπεζες; Κάποιες χαρίζουν δάνεια σε μεγαλόσχημους και την ίδια ώρα δεν πληρώνουν στο κράτος τις υποχρεώσεις τους;

Σήμερα έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα όπου τα δύο τρίτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένα με βάση τα τελευταία στοιχεία. Δεν γίνεται να συνεχίζει η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ως προς το κομμάτι της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Δεν γίνεται δηλαδή ο βασικός μέτοχος που βάζει χρήματα να μην έχει λόγο στη δική του επιχείρηση. Αυτή είναι η κλασική συνταγή της κοινωνικοποίησης της ζημίας και της ιδιωτικοποίησης των κερδών. Από τη στιγμή που το δημόσιο βγάζει αυτά τα χρήματα πρέπει να λειτουργεί όπως λειτουργεί σε μια οποιαδήποτε κανονική επιχείρηση ο βασικός μέτοχος, άρα πρέπει να έχει το μάνατζμεντ. Απαιτείται αλλαγή του νόμου. Είναι πια ζήτημα πολιτικής απόφασης.

Documento Newsletter