NASA: Εντοπίστηκε μυστηριώδης «βράχος – ζέβρα» στον Άρη (Video)

Έναν παράξενο «βράχο ζέβρα» εντόπισε το Mars Perseverance Rover της NASA στον πλανήτη Άρη. Αυτό το ασυνήθιστο πέτρωμα είναι μόνο το τελευταίο σε μια σειρά από ενδιαφέροντα πετρώματα που βρέθηκαν πρόσφατα.

Ο ασπρόμαυρος ριγωτός βράχος που βρέθηκε στον κρατήρα Jezero του Άρη δεν μοιάζει με κανέναν βράχο που έχει παρατηρηθεί στον Κόκκινο Πλανήτη στο παρελθόν, με τη NASA να λέει ότι θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι συναρπαστικών ανακαλύψεων που έρχονται.

Το rover κατέγραψε εικόνες του ασπρόμαυρου ριγέ βράχου νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι επιστήμονες της NASA απέκτησαν τις εικόνες στις 13 Σεπτεμβρίου, αφού το Perseverance είχε ήδη εγκαταλείψει την περιοχή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Τα μέλη της ομάδας εντόπισαν τον βράχο «με στοιχεία ασυνήθιστης υφής» σε εικόνες χαμηλής ανάλυσης, ενώ περιηγούνταν σε ένα σημείο χωρίς αξιοσημείωτη δομή.

Μετά από πιο προσεκτική εξέταση, μέτρησαν τη γραμμωτή πέτρα με πλάτος περίπου 20 εκατοστών και την ονόμασαν «Freya Castle».

«Αυτά τα δεδομένα αποκαλύφθηκαν λίγες μέρες αργότερα, αφότου το Rover είχε ήδη φύγει από την περιοχή. Τότε, έγινε σαφές πόσο ασυνήθιστο ήταν!», δήλωσαν οι επιστήμονες της NASA.

Οι πρώτες ερμηνείες υποδηλώνουν ότι η τήξη, η κίνηση και η ψύξη του μάγματος και της λάβας μπορεί να έχουν δημιουργήσει τις ραβδώσεις του βράχου, καθώς σχηματίζονται πυριγενή πετρώματα όταν κρυσταλλώνονται και στερεοποιούνται θερμοί, λιωμένοι βράχοι.

Μια πιθανότητα είναι ότι ο βράχος μπορεί να έχει κυλήσει από πιο μακριά στον κρατήρα. «Αυτή η πιθανότητα μας έχει ενθουσιάσει», δήλωσαν εκπρόσωποι της NASA.

«Ελπίζουμε ότι καθώς συνεχίζουμε να ερευνούμε, το Perseverance θα συναντήσει ένα άλλο κομμάτι αυτού του νέου τύπου βράχου, ώστε να μπορέσουν να αποκτηθούν πιο λεπτομερείς μετρήσεις», πρόσθεσαν.

YouTube video player

Διαβάστε επίσης

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις μετα την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τον θάνατο του μετανάστη στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα

Πακιστανός μετανάστης νεκρός ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα – Εικόνες-σοκ

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Τρεις φορές σε μια εβδομάδα κάλεσαν το ΕΚΑΒ για άγρια τραυματισμένους κρατούμενους

ΣΥΡΙΖΑ για θάνατο μετανάστη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: «Να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο»

Νέα Αριστερά μετά την αποκάλυψη Documento για τον νεκρό μετανάστη στο ΑΤ: Mην διανοηθούν να συγκαλύψουν τα γεγονότα

Ετικέτες