NASA: Εκτοξεύθηκε το «Europa Clipper» – Αναζητά την ύπαρξη εξωγήινης ζωής σε φεγγάρι του Δία (Video)

NASA: Εκτοξεύθηκε το «Europa Clipper» – Αναζητά την ύπαρξη εξωγήινης ζωής σε φεγγάρι του Δία (Video)

Το Europa Clipper της NASA έχει ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι του προς τον Δία, όπου θα διερευνήσει την Ευρώπη, ένα φεγγάρι με έναν τεράστιο υπόγειο ωκεανό που μπορεί να έχει συνθήκες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή.

Το διαστημικό σκάφος εκτοξεύθηκε με επιτυχία στις 12:06 μ.μ. ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα με πύραυλο SpaceX Falcon Heavy από την εξέδρα εκτόξευσης 39A στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

Η αποστολή του είναι να διαπιστώσει εάν ένα από τα φεγγάρια του Δία, η Ευρώπη, μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια αυτού του δορυφόρου βρίσκεται ένας ωκεανός νερού σε υγρή κατάσταση.

Η αποστολή δεν θα αναζητήσει συγκεκριμένες ενδείξεις ζωής, αλλά στόχος είναι να απαντήσει στο φλέγον ερώτημα: Η Ευρώπη περιέχει εκείνα τα συστατικά που θα επέτρεπαν στη ζωή να αναπτυχθεί; Εάν η απάντηση είναι θετική, θα οργανωθεί άλλη αποστολή για να εντοπίσει αυτή τη ζωή.

Το Europa Clipper, το μεγαλύτερο διαστημικό σκάφος που έχει κατασκευάσει ποτέ η NASA για αποστολή σε άλλο πλανήτη, είναι επίσης η πρώτη αποστολή της NASA που θα μελετήσει έναν ωκεάνιο κόσμο πέρα από τη Γη. Το διαστημικό σκάφος θα ταξιδέψει 1,8 δισεκατομμύρια μίλια (2,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) σε μια τροχιά που θα αξιοποιήσει τη δύναμη των βοηθητικών βαρυτικών συστημάτων, πρώτα στον Άρη σε τέσσερις μήνες και στη συνέχεια πίσω στη Γη για μια άλλη πτήση με βοηθητικά συστήματα βαρύτητας το 2026. Αφού ξεκινήσει την τροχιά του γύρω από τον Δία τον Απρίλιο του 2030, το διαστημικό σκάφος θα περάσει από την Ευρώπη 49 φορές.

«Συγχαρητήρια στην ομάδα μας Europa Clipper για την έναρξη του πρώτου ταξιδιού σε έναν ωκεάνιο κόσμο πέρα από τη Γη», δήλωσε ο διοικητής της NASA Bill Nelson. «Η NASA ηγείται παγκοσμίως στην εξερεύνηση και την ανακάλυψη, και η αποστολή Europa Clipper δεν διαφέρει. Εξερευνώντας το άγνωστο, το Europa Clipper θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα αν υπάρχει πιθανότητα ζωής όχι μόνο μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά και ανάμεσα στα δισεκατομμύρια φεγγάρια και πλανήτες πέρα από τον Ήλιο μας».

Περίπου πέντε λεπτά μετά την απογείωση, το δεύτερο στάδιο του πυραύλου πυροδοτήθηκε και το κάλυμμα του ωφέλιμου φορτίου, ή αλλιώς ο κώνος της μύτης του πυραύλου, άνοιξε για να αποκαλύψει το Europa Clipper. Περίπου μία ώρα μετά την εκτόξευση, το διαστημόπλοιο αποκολλήθηκε από τον πύραυλο. Οι επίγειοι ελεγκτές έλαβαν σήμα αμέσως μετά και η αμφίδρομη επικοινωνία δημιουργήθηκε στις 1:13 μ.μ. με την εγκατάσταση Deep Space Network της NASA στην Καμπέρα της Αυστραλίας. Οι ομάδες αποστολής πανηγύρισαν καθώς οι πρώτες αναφορές τηλεμετρίας έδειξαν ότι το Europa Clipper είναι σε καλή κατάσταση και λειτουργεί όπως αναμενόταν.

Διαβάστε επίσης:

Άγρια ρατσιστική επίθεση σε βάρος ντελιβερά στην πορεία για τον Καμράν – Σκληρές εικόνες

Η Ουκρανία ζητά από την Βραζιλία την σύλληψη Πούτιν με βάση το ένταλμα του ΔΠΔ εάν αυτός μεταβεί εκεί για την G20

Ολλανδία: Μια πρώην νύφη μαχητή του Ισλαμικού Κράτους δικάζεται για εγκλήματα κατά των Γιαζίντι

Το Ιράν βάζει «φρένο» στις έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter