«Ναρκοθετημένη» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Σεπτέμβριο

«Ναρκοθετημένη» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Σεπτέμβριο
(Turkish Presidency via AP)

Προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου και πιο συγκεκριμένα στο διπλωματικό επιτελείο του πρωθυπουργού εν όψει της νέας συνάντησης που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα τέλη του Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα γίνει στη Νέα Υόρκη.

Στο φόντο της νέας συνάντησης έχουν προκύψει δύο πολύ ζητήματα τα οποία έχουν θορυβήσει το Μαξίμου, σε ότι αφορά την στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία.

Η πρόκληση στην Κάσο και το Κυπριακό

Πριν ένα μήνα ανοιχτά της Κάσου υπήρξε ένα πολύ επικίνδυνο περιστατικό όταν τουρκικά πολεμικά πλοία φέρονται να εμπόδισαν ερευνητικό πλοίο με ιταλική σημαία να ολοκληρώσει τις έρευνες, που έκανε για λογαριασμό της Ελλάδας. Η Τουρκία υποστήριξε ότι οι έρευνες έγιναν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με σκοπό να νομιμοποιήσει ένα καθεστώς συγκυριαρχίας και μάλιστα εντός οριοθετημένης θαλάσσιας ζώνης.

Διαβάστε σχετικά: Δούρου για Κάσο: Επιθετική στάση της Τουρκίας, αφωνία από την ελληνική κυβέρνηση

Παράλληλα, το κλίμα έχει επιβαρυνθεί και από την διαρκή όξυνση της ρητορικής της Τουρκία σε ότι αφορά το Κυπριακό, όπου η Άγκυρα μιλάει συστηματικά για αναγνώριση του ψευδοκράτους, όπως φάνηκε και από τις παρελάσεις στα Κατεχόμενα ανήμερα της «μαύρης» επετείου του «Αττίλα».

Διπλωματικές πηγές αναγνωρίζουν ότι παράγονται νέα δεδομένα σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , διότι μπορεί να υπάρχει το κεκτημένο των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, αλλά το τελευταίο διάστημα υπάρχει σοβαρό πισωγύρισμα σχετικά με τη κοινή διακήρυξη φιλίας που υπεγράφη στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2023. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων υπάρχει και το ενδεχόμενο να οργανωθεί κάποια προπαρασκευαστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, όχι όμως σε διμερές πλαίσιο, αλλά στο περιθώριο κάποιου διεθνούς φόρουμ των προσεχών εβδομάδων.

Είναι δεδομένο ότι στο Μαξίμου επαναξιολογούν την στάση της Τουρκίας, καθώς είναι σαφές ότι αυτό που και οι δύο χώρες ονομάζουν «εποικοδομητικός διάλογος» μεταφράζεται διαφορετικά από την μεριά του Ερντογάν. Υπενθυμίζεται, ότι έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ότι αφορά την προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχουν ασκήσει και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς έθεσε θέμα ηγεσίας ο Πολάκης – Ολόκληρη η παρέμβαση στην ΠΓ

To Euractiv συνδέει την υποψηφιότητα του Τζιτζικώστα στην Κομισιόν με το έγκλημα στα Τέμπη

Επιμένει ο Πλεύρης: «Η χρήση της λέξης ‘μπάτσος’ είναι ποινικό αδίκημα, μη σοκάρεστε οι αριστεροί»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter