Έκκληση για μαζική και συντονισμένη δράση εναντίον του Ισραήλ προς τους πολίτες, τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες αλλά και την διεθνή κοινότητα βασισμένη στο τρίπτυχο «μποϊκοτάζ- αποεπένδυση- κυρώσεις» (BDS) κάνει με άρθρο της στον Guardian, η διάσημη δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν.
Στο άρθρο της με τίτλο «Έχουμε ένα εργαλείο για να σταματήσουμε τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ: BDS» η συγγραφέας που έγινε παγκοσμίως γνωστή με το βιβλίο της «Το Δόγμα του Σοκ» -στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται επάνω μας ο καπιταλισμός της καταστροφής- ξεκινάει με μια αναφορά σε ένα ακόμα πιο παλιό άρθρο της στην ίδια εφημερίδα. Σε εκείνο καλούσε πάλι στην επιβολή του τρίπτυχου BDS με αφορμή την σφαγή του 2009 στην Γάζα όπου 1200 Παλαιστίνιοι είχαν δολοφονηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις. Η ίδια στο παλιότερο άρθρο της τόνιζε ότι στόχος του BDS, το οποίο μάλιστα τότε είχε προκύψει από πρωτοβουλία παλαιστινιακών οργανώσεων στα πρότυπα του αντίστοιχου κινήματος που είχε ρίξει το Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, θα πρέπει να είναι το τέλος της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά εδάφη.
Στη συνέχεια του άρθρου της, η συγγραφέας και ακτιβίστρια κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ του 2009 και του 2023 και υποστηρίζει πως εξαιτίας της αποτυχίας να υπάρξει ένα τέτοιο πλατύ μέτωπο αντίδρασης απέναντι στα εγκλήματα του Ισραήλ (που όπως σημειώνει είναι αποτέλεσμα και των διάφορων λόμπι που κατάφεραν να επιβάλλουν την άποψη πως η κριτική στα εγκλήματα των ισραηλινών είναι επιθέσεις εναντίον των Εβραίων συνολικά) η κατάσταση έγινε προοδευτικά χειρότερη.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Διαβάζοντας αρχεία για το BDS από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 έως και του τέλους της, αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση είναι το μέγεθος στο οποίο το πολιτικό τοπίο και η ανθρωπογεωγραφία έχουν επιδεινωθεί. Στα χρόνια που μεσολάβησαν το Ισραήλ κατασκεύασε περισσότερα τείχη, σήκωσε περισσότερα σημεία ελέγχου, ξαμόλυσε περισσότερους παράνομους εποίκους και εξαπέλυσε πολύ πιο θανατηφόρους πολέμους. Όλα έχουν γίνει χειρότερα: η τοξικότητα, η οργή, η αλαζονεία. Ξεκάθαρα, η ατιμωρησία –η αίσθηση του ότι δεν τους αγγίζει κανείς που ενισχύει τον τρόπο που το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους- δεν είναι στατική. Μοιάζει περισσότερο με μια πετρελαιοκηλίδα: Με το που απελευθερώνεται, εξαπλώνεται, δηλητηριάζοντας τα πάντα και όποιον βρει στο διάβα της».
Παρακάτω η Ναόμι Κλάιν προχωράει σε μια κριτική αποδόμηση της πολιτικής των ΗΠΑ αυτά τα χρόνια και των στενών σχέσεων της Ουάσινγκτον με το Ισραήλ ανεξαρτήτως προέδρου, για να καταλήξει στο ότι από όλες τις συμφωνίες και τις συζητήσεις έλειπε οποιαδήποτε αναφορά στα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού, κάτι που ενίσχυε την άρνηση του Ισραήλ να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή ακριβώς η ατιμωρησία και η ανοχή από πλευράς των συμμάχων του Ισραήλ, είναι σύμφωνα με τη Ναόμι Κλάιν ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, αφού όπως τονίζει: «Μια τέτοιου είδους ατιμωρησία, δεν θα καταπιεί μόνο μια χώρα, αλλά κάθε χώρα με την οποία αυτή είναι σύμμαχος. Θα καταπιεί ολόκληρο το διεθνές στερέωμα της ανθρωπιστικής νομοθεσίας που φτιάχτηκε από τις φλόγες του Ναζιστιικού Ολοκαυτώματος. Εάν το επιτρέψουμε».
Στη συνέχεια περιγράφει τις νομικές μάχες που δίνονται στις ΗΠΑ, αλλά και στο Ισραήλ για τον περιορισμό της δυνατότητας αντίδρασης μέσω του τρίπτυχου BDS, καθώς και τις προσπάθειες των Παλαιστινίων της διασποράς στις ΗΠΑ να χαρακτηρίσει τις νομοθεσίες κατά του BDS αντισυνταγματικές.
Τέλος η Κλάιν υποστηρίζει ότι με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και με την εμπειρία από το αντίστοιχο κίνημα στη Νότια Αφρική, ο καιρός είναι κατάλληλος για να ξεκινήσει μια τέτοια εκστρατεία κατά του Ισραήλ. Όπως σημειώνει έχει ήδη αργήσει.
Διαβάστε επίσης: Διεθνές Δικαστήριο – Νότια Αφρική: Το Ισραήλ έχει γενοκτόνο πρόθεση κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα
Γάζα: Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα – Νέα αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιουνίς