Ναι, θα έχουμε «τουριστική περίοδο» λέει ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι

Ναι, θα έχουμε «τουριστική περίοδο» λέει ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι

«Οριστικά θα έχουμε τουριστική περίοδο το καλοκαίρι, αλλά με μέτρα ασφαλείας και περιορισμούς», διαβεβαιώνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, με το βλέμμα στις σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τουρισμό στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, o κ. Τζεντιλόνι αναφέρει ακόμη ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς της οικονομίας που θα ωφεληθούν περισσότερο από το πακέτο ενισχύσεων που ετοιμάζει η Επιτροπή και προσθέτει ότι εντός του Μαΐου θα παρουσιαστεί το νέο σχέδιο για τον επταετή προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27 και ένα συνδεδεμένο με αυτόν πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Τζεντιλόνι ζητά ποσό άνω του ενός τρισεκατομμυρίου και ενισχύσεις, παράλληλα με την χορήγηση δανείων, καθώς θεωρεί ότι τα δάνεια θα αύξαναν το βάρος του χρέους «σε χώρες υπερχρεωμένες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις επλήγησαν περισσότερο από αυτήν την πανδημία». Ως εναλλακτική λύση παρουσιάζει τα πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στα κράτη – μέλη, ο ιταλός Επίτροπος εξηγεί ότι η Γερμανία αποδίδει καλά, ενώ ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση για την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτές οι διαφορές θέτουν σε κίνδυνο την Εσωτερική Αγορά και τη συνοχή της Ευρωζώνης, αναφέρει και προειδοποιεί ότι «αυτό σημαίνει ότι απειλείται η ύπαρξη της ΕΕ». Εξηγεί δε ότι ένας λόγος για τις αποκλίσεις είναι οι διαφορετικές δυνατότητες που διαθέτουν οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Για παράδειγμα, τα αιτήματα που έλαβε η Επιτροπή για κυβερνητική ενίσχυση λόγω του κορονοϊού «δεν είναι πολύ ισορροπημένα», δηλώνει, καθώς τα στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν ότι μόνο στη Γερμανία αναλογεί το ήμισυ των εγκεκριμένων ενισχύσεων.

Ένα εργαλείο κατά των διαφορών και των κινδύνων θα μπορούσε να είναι «ένα σταθερό και πολύ καλά εξοπλισμένο» πρόγραμμα ανασυγκρότησης, εκτιμά ο ίδιος. «Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: μια απειλή για την ύπαρξή μας ή μια ιστορική ευκαιρία», τονίζει. Η ιστορική ευκαιρία έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει με το πρόγραμμα ανοικοδόμησης ένα κοινό μέσο δημοσιονομικής πολιτικής – εφόσον τα κράτη συμφωνήσουν να διαθέτει σημαντικό όγκο κεφαλαίων. Το νέο ταμείο βοήθειας θα μείωνε τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ χωρών και οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να θέσουν στόχους για τα κεφάλαια του προγράμματος, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συνεχίζει. «Αυτό θα ήταν ένα καλό βήμα προς τα εμπρός για την ΕΕ», δηλώνει και ζητά τα χρήματα του προγράμματος ανασυγκρότησης να αρχίσουν να διατίθενται ήδη τους επόμενους μήνες και όχι το 2021. «Η οικονομία ξεκινά σταδιακά και πάλι», οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα ο κίνδυνος του διαφορετικού ρυθμού ανόδου μεταξύ των κρατών, κάτι που συνεπάγεται κινδύνους για την ευρωπαϊκή συνοχή. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους από την αρχή», λέει ο κ. Τζεντιλόνι.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Αυτό δε θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter