«Πράσινο φως» από Τουρκία για ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με ανταλλάγματα – Τι πήρε ο Ερντογάν

«Πράσινο φως» από Τουρκία για ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με ανταλλάγματα – Τι πήρε ο Ερντογάν

Έπειτα από αλλεπάλληλα όχι, η Τουρκία είπε τελικά το μεγάλο «ναι», σε Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, μετά την τριμερή του Ταγίπ Ερντογάν με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Νιίστο. Έτσι, οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα σπάσουν την παράδοση της ουδετερότητας επί δεκαετίες και θα ενταχθούν στη Συμμαχία τους επόμενους μήνες με τον Τούρκο πρόεδρο ωστόσο, να πήρε όπως φαίνεται τα ανταλλάγματα που ζητούσε πριν δώσει το «πράσινο φως».

Σε ανακοίνωσή της για την υπογραφή του τριμερούς υπομνήματος σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ η τουρκική προεδρία λέει πως η Τουρκία «πήρε αυτά που ήθελε» από τις συνομιλίες. Άλλωστε αυτός ήταν και ο όρος που είχε θέσει εξαρχής ο Ερντογάν για να άρει το βέτο.

Ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε από την πλευρά του ότι το μνημόνιο «καλύπτει τις τουρκικές ανησυχίες γύρω από τις εξαγωγές όπλων και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες «είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας και θα ανακοινωθούν τις ερχόμενες μέρες».

Η άρση λοιπόν, του εμπάργκο πώλησης όπλων, κυρίως από τη Σουηδία που έχει αναπτυγμένη πολεμική βιομηχανία, αλλά και από τη Φινλανδία αποτελεί ένα από τα ανταλλάγματα που ζήτησε και όπως φαίνεται έλαβε ο Ερντογάν. Επιπλέον, στο τριμερές υπόμνημα που υπογράφτηκε αναφέρεται πως «ως υποψήφιοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία επεκτείνουν την πλήρη στήριξή τους στην Τουρκία απέναντι σε απειλές στην εθνική της ασφάλεια». Έτσι, Σουηδία και Φινλανδία δεσμεύονται στην καταδίκη των ενεργειών του PKΚ και τη στήριξη της Τουρκίας, ενώ οι δύο χώρες ξεκόβουν κάθε υποστήριξη στο YPG και στην ομάδα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Παράλληλα, σημειώνεται πως «η Φινλανδία και η Σουηδία απορρίπτουν και καταδικάζουν την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές και εκφάνσεις», και παράλληλα καταδικάζουν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που υποκινούν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα προσκαλέσουν επίσημα τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη Συμμαχία την Τετάρτη, είπε με τη σειρά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας πως «έχουμε μια συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να μπουν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία».

Πηγές Λευκού Οίκου: Η Τουρκία δε ζήτησε ανταλλάγματα από ΗΠΑ για την άρση του βέτο

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως δεν έκανε «κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς» προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ «δεν πρόσφεραν τίποτε» στην Άγκυρα, επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας θα δώσει «ισχυρή ώθηση» στην ενότητα της Δύσης, δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος εξήρε επίσης τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών, που οδήγησαν στη θεαματική ανακοίνωση μιας συμφωνίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.

Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήθελαν να έχουν τον ρόλο “των μεσολαβητών” στις συνομιλίες που διεξήγανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε η ίδια πηγή.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον επέμεινε έντονα στην εμπλοκή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπενθύμισε επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε το πρωί της Τρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του για τις “ανησυχίες” του Ταγίπ Ερντογάν και “το πώς να ξεπεραστούν αυτές”.

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία είχε στόχο να ωθήσει τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών “πίσω από τη γραμμή τερματισμού”, δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν την Τετάρτη διμερή συνάντηση στη Μαδρίτη.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ήθελαν να “εξασφαλίσουν την υποστήριξη” του Αμερικανού προέδρου στη συμφωνία που είχε βρεθεί με την Τουρκία “πριν καταλήξουν” σε αυτή.

“Εργαστήκαμε σχολαστικά για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Τούρκων, Φινλανδών και Σουηδών προσπαθώντας παράλληλα, δημοσίως, να κρατήσουμε χαμηλό προφίλ ώστε αυτό το θέμα να γυρνά γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από απαιτήσεις που θα μας γίνονταν”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης

«Ναι» της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Documento Newsletter