Να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορεί να γενικευτεί, με απρόβλεπτες και τραγικές συνέπειες. Ξεκίνησε με την απαράδεκτη και καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως το εύφλεκτο υλικό είχε προ πολλού συγκεντρωθεί. Από το 2014 ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ επιχειρούν και μεθοδεύουν την περικύκλωση της Ρωσίας. Το 2014 οργάνωσαν πραξικόπημα, στήριξαν ακροδεξιές – φασιστικές παραστρατιωτικές ομάδες, εξαπέλυσαν διωγμούς απέναντι σε κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, τρομοκράτησαν τον ουκρανικό λαό.

Το ΝΑΤΟ κλιμάκωσε την υλοποίηση του επικίνδυνου δόγματος περικύκλωσης της Ρωσίας με τη συμμετοχή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, που αναβάθμισαν και πολλαπλασίασαν τις αμερικανονατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα, καθιστώντας την ορμητήριο και προγεφύρωμα του ευρωατλαντισμού, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά μιας επικίνδυνης σύγκρουσης.

Η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ –ΕΕ – ΝΑΤΟ και Ρωσίας δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα του ουκρανικού και του ρωσικού λαού, που στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ενωσης έζησαν 70 χρόνια αδερφικά και ειρηνικά. Εχει στο επίκεντρο το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής, το ποια μονοπώλια θα επικρατήσουν στην πάλη για τον μεγάλο πλούτο της Ουκρανίας, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς ενέργειας.

Παρά τα «περί του αντιθέτου» λεγόμενα, η ΕΕ είναι «παρούσα» στη σύγκρουση, εξυπηρετώντας τα δικά της συμφέροντα. Παρά τα κροκοδείλια δάκρυα και τις επικλήσεις στη διεθνή νομιμότητα, κλιμακώνει τη σύγκρουση, καλώντας για ανάπτυξη δυνάμεων «ταχείας αντίδρασης» τόσο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ όσο και άλλες χώρες. Με πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που εγκρίθηκε και με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ζητάει αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. «Πανηγυρίζει» για το γεγονός ότι η ΕΕ για «πρώτη φορά» προχωρά σε «συλλογική αγορά στρατιωτικού υλικού», με κινητοποίηση του ψευδεπίγραφου «ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ειρήνη», της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας. Εντείνει τις επικίνδυνες συζητήσεις για συγκρότηση «ευρωστρατού».

Η Ελλάδα είναι βαθιά μπλεγμένη στον ιμπεριαλιστικό πολεμικό σχεδιασμό. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συμφωνία των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, που εκφράστηκε ξεκάθαρα (παρά τις όποιες αποχρώσεις) και στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, προετοιμάζεται να στείλει ακόμη και στρατιωτικά τμήματα, μετατρέποντας τον λαό μας ακόμη περισσότερο σε πιθανό θύμα αντιποίνων. Προσπαθούν να πείσουν μιλώντας για «χρυσές ευκαιρίες γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας, δήθεν απόσπαση της στήριξης των «ισχυρών συμμάχων» στην αντιπαράθεση με την Τουρκία, σαν αντάλλαγμα της βαθύτερης συμμετοχής της χώρας στον ληστρικό πόλεμο που διεξάγεται.

Το ζήτημα σήμερα δεν είναι Ζελένσκι ή Πούτιν, ΝΑΤΟ – ΕΕ ή Ρωσία. Σε μια σύγκρουση «ληστών» όλες οι πλευρές είναι το ίδιο επικίνδυνες, εγκληματικές, σε βάρος των λαών. Ας θυμηθούμε την επέμβαση και διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, την επέμβαση και κατοχή του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Συρίας, τον διαμελισμό της Λιβύης, που οργανώθηκαν από το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που σήμερα εμφανίζονται ως περιστέρια της ειρήνης.

Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η μόνη σωστή επιλογή, η «σωστή πλευρά της Ιστορίας», είναι εκείνη που εναντιώνεται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, χωρίς περιστροφές και αστερίσκους. Που αγωνίζεται ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις, ενάντια στην αποστολή στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στο ουκρανικό μέτωπο ή σε επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτό. Που προβάλλει την ανάγκη για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Που παλεύει για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ειρήνη μεταξύ λαών, που θα είναι νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Αυτή την πλευρά διαλέγει σταθερά το ΚΚΕ, εκεί βρίσκεται το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Ο Λευτέρης Νικολάου είναι ευρωβουλευτής του ΚΚΕ