Να πέσει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην υπουργό ΟΙκονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος

Για κωλυσιεργία και ατολμία κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία και τάσσεται υπέρ ενός επιθετικού μοντέλου αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.

Συγκεκριμένα ζητά από την κυβέρνηση να μην αρκεστεί στα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει το eurogroup και να προχωρήσει στη χρήση του «μαξιλαριού ασφαλείας».

Βολές για ατολμία και στις Βρυξέλλες

Όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ «Η απόφαση του Eurogroup είναι κατώτερη των περιστάσεων και επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη δεν έχει μάθει τίποτα από την δεκαετή κρίση. Ωστόσο η Ελλάδα ασχέτως της απόφασης οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, τόσο στο επίπεδο των επιχειρήσεων όσο και σε αυτό των εργαζομένων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η πανδημία του κορονοϊούβρίσκει την οικονομία της Ελλάδας θωρακισμένη από το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ αν και ακόμα εύθραυστη».

Γι αυτό σημειώνουν ότι «Η κυβέρνηση ήδη έχει αργήσει. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπηςμαζί με την καραντίνα ήδη έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα στήριξης πολλών δις για τις εθνικές οικονομίες. Βλέπουμε καθημερινά στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία ή και την Κύπρο να έχουν γίνει γνωστά γενναία μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της νεολαίας».

Να γίνει χρήσει του Cash buffer

«Δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες», συνεχίζουν, «η Ελλάδα οφείλει να μην αρκεστεί στα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει το Eurogroup και να κινηθεί και μόνη της. Οφείλει με επιθετικές κινήσεις και αξιοποιώντας και μέρος από το μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ. ευρώ, να ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά, προκειμένου σε δύο ή τρεις μήνες, όταν υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει η πανδημία, να έρθει αντιμέτωπη με όσο το δυνατόν λιγότερους κραδασμούς στο επίπεδο της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Με τον τουρισμό (20% του ΑΕΠ) να οδεύει προς κατάρρευση για το τρέχον έτος, όπως και οι εξαγωγές και οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, η επόμενη μέρα θα βρει την ελληνική οικονομία να μπορεί να βασιστεί μονάχα στην εσωτερική κατανάλωση. Εσωτερική κατανάλωση ωστόσο δε θα μπορεί να υπάρξει εάν η επόμενη μέρα βρει τη χώρα με μία νέα γενιά δεκάδων χιλιάδων ανέργων και χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις».

Κάλυψη μισθολογικού κόστους από το κράτος

Τέλος στην Κουμουνδούρου προτείνουν μια σειρά από μέτρα όπως:

– Το κράτος να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν. Με τον τρόπο αυτόν ελαφρύνονται οι επιχειρήσεις που δε θα χρειαστεί να πληρώσουν ή να απολύσουν τους εργαζόμενούς τους αν και κλειστές. Θα αποφευχθεί δηλαδή το ενδεχόμενο πρωτοφανούς εκτίναξης της ήδη υψηλής ανεργίας (16%) που θα οδηγούσε σε πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης. Παράλληλα οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν να περάσουν με ασφάλεια την περίοδο της κρίσης, ενώ μετά από αυτήν θα έχουν αγοραστική δύναμη να κινήσουν την αγορά στο εσωτερικό (δείτε τι έγινε με την πτώση 30% της αγοράς την περίοδο των Χριστουγέννων που δε δόθηκε κοινωνικό μέρισμα το 2019). Πέραν αυτού, δεδομένου ότι η πλειοψηφία τους είναι και δανειολήπτες, εφόσον δεν βγουν εκτός αγοράς εργασίας και έχουν κανονικά εισόδημα, θα μπορούν την επόμενη μέρα της κρίσης και της πανδημίας να ανταπεξέλθουν κανονικά στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο τεράστιος κίνδυνος η επομένη της κρίσης να βρει τις ελληνικές τράπεζες με μία νέα δεξαμενή κόκκινων δανείων που νομοτελειακά θα οδηγούσε σε νέα ανακεφαλαιοποίησή τους.

– Εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ένα τέτοιο επιθετικό μοντέλο ρευστότητας και δεν αποτρέψει στην πράξη απολύσεις εργαζομένων και απλά προχωρήσει σε ένα εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ στους εργαζόμενους, τότε η επόμενη μέρα θα βρει την οικονομία και την κοινωνία αντιμέτωπη με πρωτοφανή και μη διαχειρίσιμα επίπεδα ανεργίας αλλά και παντελή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Χωρίς εξαγωγές, χωρίς επενδύσεις αλλά και χωρίς αγοραστική δύναμη στο εσωτερικό, κατάσταση η οποία θα οδηγήσει σε νέα εσωτερική υποτίμηση και περαιτέρω συμπιέσεις μισθών.

– Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

– Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι, καθώς απασχολούνται κυρίως στον τομέα του τουρισμού όπου θα νομοτελειακά θα πληγεί σημαντικά. Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι σαφή στον τουριστικό κλάδο.

– Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες για κάλυψη και ενοικίων, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές

– Οι τράπεζες οφείλουν να αναστείλουν για όσο διαρκεί η κρίση τις δόσεις όχι μόνο των επιχειρηματικών αλλά και των στεγαστικών δανείων και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

– Αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

– Διευκολύνσεις πληρωμής λογαριασμών σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ). Χιλιάδες συμπολίτες μας θα επιβαρυνθούν από την κρίση και είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, πχ της διακοπής του ρεύματος. Γι’ αυτό θα πρέπει επίσης η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση αναστολή διακοπής ρεύματος, ύδρευσης.