Να παρέμβει εισαγγελέας για το έγκλημα με τα ελικόπτερα

Να παρέμβει εισαγγελέας για το έγκλημα με τα ελικόπτερα

Οσα συµβαίνουν στο στράτευµα υπό την ηγεσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και τη σιωπηλή ανοχή τού υπουργού Νίκου ∆ένδια δεν προξενούν µόνο το δηµοσιογραφικό ενδιαφέρον. Προβληµατίζουν πρωτίστως τα στελέχη των τριών Οπλων. Πάντα στα τρία επιτελεία (Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού) υπήρχαν διαφωνίες, αντεγκλήσεις, ακόµη και µαχαιρώµατα. Τα προβλήµατα σήµερα είναι διαφορετικής τάξης. Ποτέ άλλοτε ένας αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν ήταν τόσο αµφισβητούµενος και έκθετος.

Το κύρος του αρχηγού Φλώρου έπαψε να µετριέται µε τα µέτρα της ικανότητας και της αξιοπρέπειας που οφείλει να έχει ένας στρατηγός του στρατεύµατος όταν, ενώ αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθείται από την ΕΥΠ (τον Μητσοτάκη δηλαδή) για λόγους «εθνικής ασφάλειας», δεν ζήτησε εξηγήσεις, δεν παραιτήθηκε και συνέχισε να διοικεί. Η θητεία του στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ παρατάθηκε ένα χρόνο, δηµιουργώντας στα επιτελεία σχόλια «για τον αρχηγό που βαράει προσοχές σε αυτούς που τον παρακολουθούσαν για λόγους που µόνο αυτός ξέρει». Ούτε η κυβέρνηση ούτε ο ίδιος ο Φλώρος έχουν απαντήσει αν ο αρχηγός ήταν ύποπτος για σχέσεις µε ξένες δυνάµεις, όπως υπονοεί η αιτιολογία της παρακολούθησής του από τις ελληνικές µυστικές υπηρεσίες.

Οσοι υποστηρίζουν ότι µεταξύ Φλώρου και Μητσοτάκη είναι ενεργός ένας πολιτικός αλληλοεκβιασµός (έχει άραγε τη µορφή «δεν θα πω γιατί σε παρακολουθούσα αν κάνεις ό,τι σου πω»;) έχουν σήµερα ένα επιπλέον επιχείρηµα. Ο Φλώρος συνεχίζει να είναι αρχηγός, παρότι η θητεία του έχει αποδείξει ότι υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να µην είναι. Ας δούµε όσα έχουν γίνει επί θητείας του, τα οποία θα είχαν οδηγήσει οποιονδήποτε άλλον αρχηγό στο σπίτι του ή στη βίλα του.

Επί των ηµερών του κάηκε η δεύτερη µεγαλύτερη αεροπορική βάση στην Αγχίαλο από φωτιά σε χαµηλή βλάστηση και ανατινάχθηκαν όπλα υψηλού κόστους. Πληµµύρισε η βάση ελικοπτέρων (1η ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο. Η Ελλάδα έστειλε στη Λιβύη στρατιωτική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε µια χώρα δηλαδή που µαστίζεται από τον πόλεµο φατριών και την τροµοκρατία, χωρίς τα απαραίτητα µέτρα ασφάλειας. Στην αποστολή αυτή σκοτώθηκαν τρεις αξιωµατικοί του Ελληνικού Στρατού και η συνοδεία τους, τρία άτοµα ελληνικής καταγωγής. Για την υπόθεση αυτή υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι πρόκειται για επίθεση µε εκρηκτικά.

Κοινός παρονοµαστής στα τρία περιστατικά, πέρα από τον Φλώρο, είναι η χρήση του ψέµατος από τη στρατιωτική ηγεσία για να αποφύγει τις ευθύνες. Στο περιστατικό στη Λιβύη, ενώ ο Λίβυος υπουργός είχε δώσει συλλυπητήρια στην ελληνική πλευρά για τους νεκρούς, οι υπηρεσίες στην Αθήνα µιλούσαν επισήµως για τραυµατίες. Στην υπόθεση της βάσης ελικοπτέρων τα πράγµατα είναι ακόµη χειρότερα. Το Documento αποκάλυψε από την Παρασκευή 8 Σεπτεµβρίου µε φωτογραφικό υλικό ότι τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού βρίσκονται µέσα στο νερό. Με εντολή τού στρατηγού Φλώρου ξεκίνησε µια επιχείρηση να παρουσιαστεί ότι ψεύδεται το Documento. Σε ανακοίνωση τού Επιτελείου Στρατού τα ελικόπτερα που βρίσκονταν µέσα στα νερά εµφανίστηκαν ως παροπλισµένα, παλιά ελικόπτερα Huey. Οταν στη συνέχεια το Documento δηµοσίευσε φωτογραφίες µε επιθετικά ελικόπτερα Apache µέσα στο νερό, τότε το αφήγηµα άλλαξε. Με νέα ανακοίνωση το ΓΕΣ µοιράζει και φωτογραφίες που εµφανίζουν τα ελικόπτερα σε στεγνή πίστα όπου είχαν µεταφερθεί και ήταν ασφαλή και όχι µε ζηµιές όπως υποστήριζε η δηµοσιογραφική έρευνα.

Πριν από µία βδοµάδα πολλά µέσα ενηµέρωσης, ανάµεσά τους και ο Σκάι, µε δικά τους ρεπορτάζ επιβεβαίωναν ότι πολλά ελικόπτερα βρίσκονταν βυθισµένα στο νερό στο Στεφανοβίκειο και γίνονταν ειδικές επιχειρήσεις ανέλκυσης. Τα ρεπορτάζ αποτιµούσαν τη ζηµιά που έπαθαν τα ελικόπτερα, ο οπλισµός τους, οι εργαλειοµηχανές, τα ανταλλακτικά και οι υποδοµές σε 2 δισεκατοµµύρια ευρώ. Κάτω από το νερό στην πληµµυρισµένη βάση, σύµφωνα µε τις πληροφορίες που δηµοσιεύτηκαν, ήταν εννιά Αpache και περί τα είκοσι Kiowa. Υπερσύγχρονα ελικόπτερα δηλαδή που αποτελούσαν µεγάλο τµήµα της Αεροπορίας Στρατού. Ούτε το ΓΕΕΘΑ ούτε η κυβέρνηση έδωσαν εξηγήσεις για τη ζηµιά που προξενήθηκε στην άµυνα της χώρας και φυσικά στον δηµόσιο κορβανά. Η σιωπή επιστρατεύτηκε ως σχέδιο φαντασµατοποίησης όσων ευθύνονταν.

Το απόγευµα της περασµένης Πέµπτης το επιτελείο µοίρασε βίντεο όπου υποτίθεται ότι εµφανίζονται τα ελικόπτερα της βάσης να παίρνουν µέρος στην άσκηση «Πέλεκυς 1».

Ο στρατηγός Φλώρος έκανε περισπούδαστη σιβυλλική ανάρτηση που επιβεβαιώνει την αρτιότητα και το µάχιµο των ελικοπτέρων. Στην πραγµατικότητα δεν πρόκειται για άσκηση και δεν αποδεικνύεται καµία αρτιότητα. Πρόκειται για σκηνοθετηµένο βίντεο που εµφανίζει τα ελικόπτερα να πετούν και να προσγειώνονται σε σειρά. Είναι ερασιτεχνική αναπαράσταση των πλάνων από την ταινία «Αποκάλυψη τώρα!», στην οποία πρωταγωνιστής νοείται όχι ο Μάρλον Μπράντο αλλά ο στρατηγός Φλώρος. Κάποια από αυτά τα ελικόπτερα που αποτελούν τον στόλο της Αεροπορίας Στρατού πετούν στον αέρα (µεταξύ δε αυτών και τα Huey που κατά την ανακοίνωση του ΓΕΣ ήταν παροπλισµένα), αλλά στα πολεµικά σενάρια Φλώρου ενάντια στην αλήθεια πετάει ακόµη και ο γάιδαρος, οπότε όλα είναι καλά.

Το πρόβληµα δεν είναι η ανικανότητα Φλώρου, τα ψεύδη του και ο τρόπος που διοικεί το στράτευµα ελέω Μητσοτάκη. ∆εν µας αφορά η αρνητική αποτίµηση, την οποία µάλιστα κάνουν πλέον δηµόσια στρατηγοί πρώην συνάδελφοί του. Υπάρχει µια πολύ σοβαρή πλευρά την οποία το Documento φέρνει στη δηµοσιότητα και ζητά την παρέµβαση της ∆ικαιοσύνης.

Υπάρχει ζηµία του ελληνικού δηµοσίου, ύψους δισεκατοµµυρίων ευρώ, που ακουµπά και την αµυντική ικανότητα της χώρας. Η καταστροφή του στρατιωτικού υλικού δεν προήλθε µόνο από εγκληµατική αµέλεια και λάθος εκτιµήσεις όσων έχουν πλάκα τα γαλόνια που τους εµπιστεύτηκε η πολιτεία. Με βάση τις φωτογραφίες που έχουµε δηµοσιεύσει από τις 8 Σεπτεµβρίου φαίνεται ότι υπήρχε η δυνατότητα, επειδή η στάθµη του νερού ήταν χαµηλή, να αποµακρυνθούν τουλάχιστον τα ελικόπτερα, τα ανταλλακτικά και ο οπλισµός. Αντί να κάνουν όµως αυτό, οι δυνάµεις της βάσης έλαβαν εντολή να απασχοληθούν µε τη µεταφορά ελικοπτέρων σε στεγνό σηµείο της πίστας για να φωτογραφηθούν και να διαψευστεί το Documento που υποστήριζε ότι έχουν προκληθεί ζηµιές. Το ζητούµενο δεν ήταν η δηµόσια περιουσία, τα όπλα µε τα οποία προστατεύουν τη χώρα, αλλά να µην εκτεθούν από τις αποκαλύψεις. Οταν µετά τις φωτογραφίσεις επιχείρησαν να βγάλουν όσα ελικόπτερα ήταν στα στέγαστρα και στη βάση επισκευών ήταν αργά. Οι ηλεκτρικές πόρτες δεν άνοιγαν και οι γεννήτριες είχαν βραχυκυκλώσει από το νερό.

Υπάρχει ένα πολλαπλό έγκληµα κατά του ελληνικού δηµοσίου. Ποιος θα πληρώσει τα δισεκατοµµύρια της ζηµιάς; Ποιος έδωσε ή δεν έδωσε εντολές; Ποιος έδωσε προτεραιότητα στη διάψευση του Documento µε στηµένες φωτογραφίες και όχι στη διάσωση των ελικοπτέρων; Ούτε η κυβέρνηση ούτε η ηγεσία του στρατού θα απαντήσουν γιατί δεν µπορούν να καταδείξουν τον εαυτό τους ως υπεύθυνο. Μπορεί όµως ο εισαγγελέας και πρέπει να το κάνει.

Documento Newsletter