Nα μην εκδοθεί στο Ιράν 37χρονη Σαραρε Καντεμι γιατί υπάρχει κίνδυνος για την ζωή της λόγω της πολιτικής της δράσης ζήτησε από τους δικαστές του 6ου Ποινικού Τμήματος του Αρειου Παγου, η Αντεισαγγελεας της εδρας.
Να προστατεύσουν την ίδια και την κόρη της ζήτησε η ίδια η εκζητούμενη.
«Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας και ζητώ την προστασία σας. Αν παραδοθώ στο καθεστώς θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα 9 της”, ανέφερε στην φορτισμένη συναισθηματικά τοποθέτηση της ενώπιον των δικαστών η ίδια η νεαρή μητέρα.
Όπως τόνισε ακόμα η γυναίκα που βιντεοσκοπούσε διαδηλώσεις που γίνονταν σε βάρος της κυβέρνησης και -κατά δήλωση της – τις έστελνε σε άλλα κανάλια. “όποιος έχει πολιτική δράση στη χώρα μου συλλαμβάνεται»
Στο δικαστήριο κατέθεσε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, που υποστήριξε ότι η γυναίκα κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου εάν επιστρέψει στο Ιράν.
«Στο Ιράν – είπε ο μάρτυρας- υπάρχουν επαναστατικά δικαστήρια και κανονικά. Τα πρώτα δικάζουν πολιτικά αδικήματα. Αποτελούνται από ιερεις και οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο. Τα κανονικά αποτελούνται μόνο από άντρες. Ύπατος άρχοντας σε αυτά ειναι ο Εμπραχημ Ραιζι που εχει ποινικοποιησει το λειτούργημα του δικηγόρου. Υπάρχει και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Η ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μονο ετο 20% αυτών που γίνονται .Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλή θανατικων ποινών κυρίως ανηλίκων.
Η γυναίκα από τα 9 της θεωρείται υπόλογη απέναντι στον νόμο.
Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα και με διάφορους τρόπους, με απαγχονισμό, λιθοβολισμος, σταύρωση. Η θανατική ποινή προβλέπεται ακόμα και για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία».
«Το έργο του Θεού – κατέληξε ο Απόστολος Δοξιάδης- είναι στα δικά σας χέρια. Να σώσετε δύο ζωές».
Το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση του στις 29 Οκτωβρίου.