Η διαχωριστική γραμμή από τις κυβερνητικές αποφάσεις που καθιστούν τη χώρα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης αντί για γέφυρα ειρήνης
«Δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι ούτε αντιρώσοι ούτε φιλοαμερικάνοι ούτε αντιαμερικάνοι. Είμαστε Ελληνες, είμαστε Ευρωπαίοι, είμαστε με το διεθνές δίκαιο».
Η ελληνοκεντρική και ευρωκεντρική αυτή φράση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ελληνικής Βουλής απηχεί σε απόλυτο βαθμό τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Για αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε αμέσως μετά να υπενθυμίσει στο σώμα ότι «την απόφαση για το πού ανήκουμε την έχει λάβει ο ελληνικός λαός εδώ και δεκαετίες. Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες και αυτό είναι και οριστικό και αμετάβλητο».
Η δήλωση αυτή του κ. Τσίπρα μπορεί να σήκωσε πολλή πολιτική σκόνη, για το αν ανήκει στον Ανδρέα Παπανδρέου ή στο ΚΚΕ για παράδειγμα, όμως η πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού δεν ήταν να αντιγράψει τον εμπνευστή της αλλά να βάλει τον ίδιο και το κόμμα του απέναντι στον άκρατο ευρωατλαντισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και δευτερευόντως να απαντήσει στην προσπάθειά του (όπως λένε στην Κουμουνδούρου) να εργαλειοποιήσει και αυτή την κρίση στοχοποιώντας για μια ακόμη φορά τους πολιτικούς του αντιπάλους υπονοώντας ότι υποστηρίζουν τον περίφημο «άξονα του κακού» (αν δεν ανήκουν σε αυτόν). «Σε αυτό το αφήγημα των σκληρών της Δύσης που το ημεδαπό πολιτικοδημοσιογραφικό κατεστημένο θέλει να φορέσει πάση θυσία κουστούμι στον ΣΥΡΙΖΑ» λέει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου. «Λες και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι είμαστε στην Ωκεανία» λέει χαμογελώντας.
Γιατί όμως αντιδρούν στον ΣΥΡΙΖΑ
Ενα βασικό λόγο για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις για το ουκρανικό έδωσε ο πρώην ΥΠΕΞ και τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. «Η χώρα μας μέχρι τώρα εμφανιζόταν σαν δύναμη ειρήνης ήπιας ισχύος που απέφευγε αποστολή παρόμοιου υλικού ή την αποστολή σε πολεμικές επιχειρήσεις ακόμη και όπου υπήρχε σφραγίδα του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ» είπε.
Προηγουμένως, βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σημειώσει ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στον ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή και επαναφέρει την Ευρώπη αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές», ενώ ζήτησε εθνική σύνεση λέγοντας «ναι σε σκληρές κυρώσεις», αλλά η Ελλάδα «να μη γίνει μέρος του πολέμου, αλλά μέρος της λύσης».
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό το τελευταίο; Οπως λέει συνεργάτης του, η Ελλάδα να διατηρήσει ανοιχτούς τους (παραδοσιακούς) διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, προκειμένου να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο ώστε να τερματιστεί η ρωσική εισβολή και να σιγήσουν τα όπλα. Και να «κλειδώσει» στο μέτρο του δυνατού τις όποιες επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά, όπου ο Ρ. Τ. Ερντογάν φαίνεται να παίζει το γνωστό παιχνίδι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».
Η χώρα μας, λένε στην Κουμουνδούρου, μπορούσε να συνταχτεί με τις υπόλοιπες δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν να μη στείλουν όπλα αλλά φάρμακα και φιάλες αίμα στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Δεν υπήρχε κανένας εθνικός λόγος να συνταχτούμε με την πιο σκληρή πτέρυγα του ΝΑΤΟ (π.χ. τις χώρες της Βαλτικής) και να στείλουμε όπλα και μάλιστα χωρίς απόφαση του ΚΥΣΕΑ, πλην των προσωπικών πολιτικών επιδιώξεων του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος ελπίζει να τύχει ευεργετημάτων για τη στάση του αυτή.
«Να προβληματιστούμε για την ημέρα που ξημερώνει και για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας στο νέο αυτό κεφάλαιο της εποχής μας» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα θα επιμείνει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί τις τελευταίες δεκαετίες ή θα είναι μια σαν όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μάλιστα επισπεύδουσα στην πρώτη γραμμή;» ρώτησε ο πρώην πρωθυπουργός. «Πρέπει να επιμείνει στον παραδοσιακό της ρόλο της ως γέφυρας ειρήνης και συνεννόησης των χωρών ή πρέπει να αλλάξει δόγμα και να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης; Αυτά είναι κρίσιμα διλήμματα και θέλουν βάθος στρατηγικής και όχι τσιτάτα και επικοινωνιακές κραυγές».
Κίνδυνος για την οικονομία
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα πιστεύουν στην Κουμουνδούρου ότι είναι ο οικονομικός. «Ο Πούτιν μας επαναφέρει σε έναν Ψυχρό Πόλεμο που θα οδηγήσει σε βαθιά ενεργειακή και οικονομική κρίση» είπε προ ημερών ο Αλ. Τσίπρας.
Ο συνδυασμός ακρίβειας, πανδημίας και κλιματικής κρίσης οδηγεί σε πρωτοφανή κοινωνική κρίση και γι’ αυτό μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ζητούν να υπάρξει πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, με στόχο την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας και τη ριζική μείωση των τιμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ δύο μπλοκ κρατών, λένε, θα οδηγήσει σε σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό και σε μια βαθιά ενεργειακή και οικονομική κρίση. Και όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, δεν θα σταματήσουν να επισημαίνουν τις μεγάλες ευθύνες τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, των δυτικών δυνάμεων συνολικά, για τη διαρκή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Με διεθνείς στρατιωτικές επεμβάσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία. Οπως και για το γεγονός ότι δεν οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1999-2008 ένα σταθερό πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών που να περιλαμβάνει και τη Ρωσία.