Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη – «Να δοθεί τέλος στις μεθοδεύσεις για επιστροφή εργολάβων και μεσαίωνα»

Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη – «Να δοθεί τέλος στις μεθοδεύσεις για επιστροφή εργολάβων και μεσαίωνα»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Να σταματήσει κάθε σενάριο για καταργήσεις, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ απαιτούν οι υγειονομικοί και καλούν σε πανελλαδική κινητοποίηση και πορεία προς το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 8:30 το πρωί, προκηρύσσοντας παράλληλα 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και στάση εργασίας 8:00 – 15:00 στην Αττική.

«Η δημόσια υγεία “νοσεί βαριά”, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, οι υγειονομικοί δεν αντέχουν λόγω εργασιακής εξουθένωσης» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κάνοντας παράλληλα λόγο για νοσοκομεία που υποφέρουν από την υποστελέχωση την ώρα που είναι ορατό το ενδεχόμενο να καταλήξουν πάλι «σε μονοθεματική λειτουργία σε βάρος ασθενών άλλων παθήσεων με αναστολή χειρουργείων, θεραπειών, εξετάσεων» λόγω της «συνάντησης» γρίπης και κορονοϊού.

«Υπάρχει αυξητική τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα Νοσοκομεία λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους μισθούς πείνας που λαμβάνουμε. Οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές και απέραντες. Εν καιρώ πανδημίας αυξήθηκαν λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και της διακοπής των τακτικών χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, συνυπολογίζοντας κανείς ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ λαμβάνουν 12 μισθούς κατ’ έτος, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας. Με την ακρίβεια στα ύψη»

Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔΗΝ εγκαλεί την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις μεταβίβασης των υπηρεσιών περίθαλψης και υποστήριξης στους εργολάβους, καθώς δεν δίνει τη δυνατότητα σύναψης νέων συμβάσεων εργασίας (ΣΟΧ) στα Νοσοκομεία «τα οποία εκδίδουν διαγωνισμούς επιστροφής των εργολάβων και του εργασιακού μεσαίωνα, των εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων που εκπροσωπούν».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ: 

«Με τα ίδια καρμπόν επιχειρήματα της κυβέρνησης Σημίτη το 1997 που εγκαινίασε το θεσμό της ομηρίας του  επικουρικού γιατρού που αξιοποιήθηκε από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις για να μην κάνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών, καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, καθιερώνει γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνει  τη δυνατότητα  άσκησης  ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ» καταγγέλλει από την πλευρά της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) σε σχετική ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική στο χώρο της υγείας. 3 χρόνια πανδημίας και επικαλείται ότι παίρνει «πρόσθετα μέτρα» για την «ενίσχυση» του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση δήθεν των «εκτάκτων» αναγκών της πανδημίας. Πρόσθετα μέτρα που δεν «προσθέτουν προσωπικό». Αντί να μονιμοποιηθούν ξανά – “προσλαμβάνονται” οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους, “προσλαμβάνονται” συνταξιούχοι γιατροί. Συνεχίζονται οι μετακινήσεις. Μερικές εκατοντάδες προκηρύξεις  θέσεων μόνιμων γιατρών, σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων ελλείψεων. Κύμα παραιτήσεων εξαιτίας της εντατικοποίησης, της κακοπληρωμένης δουλειάς, των απλήρωτων εφημεριών. Συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται. Ολόκληρα τμήματα και κλινικές οδηγούνται σε ξαφνικό θάνατο, πολλά από τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Όπως το κέντρο πήξης και πρόληψης μεσογειακής αναιμίας του Βενιζελείου νοσοκομείου στο Ηράκλειο (τμήμα αναφοράς για όλη την Κρήτη).»

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως την ώρα που οι κυβερνήσεις αρνούνται να υλοποιήσουν τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου επικαλούμενες τις αντοχές της οικονομίας, η ίδια οικονομία «αντέχει εκατοντάδες δις σε επιχειρηματικούς ομίλους»,  ενώ «οι νοσοκομειακοί γιατροί τα χρόνια των μνημονίων, που θεωρητικά έχουμε βγει δύο φορές από αυτά, έχουμε υποστεί απώλειες στο εισόδημα μας πάνω από το 40%, εξαιτίας των περικοπών στο βασικό μισθό, μιας σειράς επιδομάτων, την κατάργηση του χρονοεπιδόματος, του 13ου και 14ου μισθού, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών».

«Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους συναδέλφους μας υγειονομικούς στις άλλες χώρες που βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικούν και πετυχαίνουν νίκες.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων.»

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών και τα σωματεία των υγειονομικών καλούν σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πύλη του Ιπποκράτειου. Παράλληλα η ΕΝΙΘ καλεί τους νοσοκομειακούς ιατρούς στη Γενική της Συνέλευση, 1η Νοέμβρη στο αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου στη 1.30 μ.μ., και σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν επίσης σε:

  • Λάρισα, στις 12 μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου.
  • Ηράκλειο, στις 12 μ. στην πλατεία Λιονταριών.
  • Γιάννενα, στις 11.30 π.μ. στην Περιφέρεια.
  • Πρέβεζα, στις 12 μ. στην πύλη του νοσοκομείου.
  • Χανιά, στις 11 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου.
  • Λευκάδα, στη 1 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου.
Documento Newsletter