Αντιμέτωπο με την κάλυψη των πρακτικών Κασιδιάρη το ελληνικό κοινοβούλιο, μετά το επεισόδιο με την επίθεση εναντίον του Νίκου Δένδια. Αναμένονται μέτρα.
Η Χρυσή Αυγή, διεκδίκησε με τον πλέον επίσημο τρόπο ως … δικαίωμά της, να χειροδικεί και να δέρνει μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Με αυτή την πραγματικότητα βρίσκεται αντιμέτωπη η Βουλή μετά την σπρωξιά του βουλευτή του νεοναζιστικού κόμματος Ηλία Κασιδιάρη, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Δένδια και στην συνέχεια τους τραμπουκισμούς και τους προπηλακισμούς σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες των βουλευτών αλλά και του ίδιου του Ν.Δένδια, το επεισόδιο προκλήθηκε από τον Η.Κασιδιάρη όταν ζήτησε να μην περνά από μπροστά του ο κ.εκπρόσωπος της Ν.Δ όταν μιλάει, στην συνέχεια τον έσπρωξε και στην στην συνέχεια ενεπλάκησαν και άλλοι βουλευτές της ΧρυσήςΑυγής πετώντας μπουκάλια με νερό και αντικείμενα.
Το σύνολο των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων καταδίκασε όχι μόνον το συγκεκριμένο επεισόδιο αλλά συνολικά την συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής επισημαίνοντας πώς είναι ζήτημα δημοκρατίας. Τα παραπάνω συνέβησαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης των αρμόδιων διαρκών επιτροπών για την συζήτηση του νομοσχεδίου για την συμφωνία με τους δανειστές. Από την διαδικασία απαιτήθηκε η αποβολή της Χρυσής Αυγής ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης όχι μόνο αποβάλλεται από το σύνολο της συζήτησης του νομοσχεδίου αλλά παραπέμπεται και στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κάλυψης της πρακτικής Κασιδιάρη, αμέσως μετά το επεισόδιο, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χ.Α Γιάννη Λαγού: «Ο εκδημοκρατισμός σας είναι a la carte. Συνέβη ένα επεισόδιο και το καταδικάσατε όλοι. Ξεχνάτε όλοι ότι πριν από δύο χρόνια εξ αιτίας αυτού του κυρίου, του Σαμαρά και του Αθανασίου ο κ. Κασιδιάρης, ο αρχηγός της ΝΔ και εμείς βρεθήκαμε στη φυλακή χωρίς στοιχεία. Ποιο από τα δύο είναι βία;» Μάλιστα απείλησε «εάν δεν υπήρχαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο ίδιος ο Κασιδιάρης να συγκρατηθεί θα τρέχατε από τις πόρτες».
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που επισήμανε πως υπήρξε κάλυψη και «έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι διά της χειροδικίας να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες, άρα προληπτικά η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το νομοσχέδιο». Με την θέση αυτή συντάχθηκε και ο Νίκος Δένδιας λέγοντας πως «θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα της αυτοδικίας απέναντι σε όσους έκαναν αυτό που τους επέβαλε η συνείδησή του, το Σύνταγμα και οι νόμοι. Μακάρι με αυτό το επεισόδιο να γίνει αντιληπτό στην κοινωνία ότι η δημοκρατία δεν είναι κάτι δεδομένο αλλά κάτι για το οποίο πρέπει να μαχόμαστε καθημερινά».
‘Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει ομόθυμη θέση των υπόλοιπων κομμάτων να εξαντληθούν τα περιθώρια του κανονισμού προκειμένου να υπάρξουν οι ανάλογες επιπτώσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής και το σταμάτημα των πρακτικών της. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συνδράμει και το καταγεγραμμένο υλικό από την συνεδρίαση των διαρκών επιτροπών, ενώ οι όποιες αποφάσεις μπορούν να έχουν και οικονομική διάσταση που αφορά τους μισθούς των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και την κρατική επιχορήγηση.
Πάντως σοβαρό όσο και κομβικό είναι και το θέμα της επιβολής των όποιων αποφάσεων λαμβάνονται στο κοινοβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι ζητήθηκε από την Χρυσή Αυγή να αποχωρήσει από την αίθουσα οι βουλευτές της δεν πειθάρχησαν και αναμένεται από αύριο να τους απαγορευθεί η είσοδος στην διαδικασία.
https://www.youtube.com/watch?v=IV0lgdJEwXQ