Οι αγώνες ξεκίνησαν την Παρασκευή υπό ιδιαίτερες συνθήκες, μιας και η πανδημία έχει ρίξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για πρώτη φορά οι αγώνες θα γίνουν χωρίς θεατές, στερώντας από τους αθλητές και το κοινό τη ζωντάνια στα αγωνίσματα.
Αυτό δεν είναι κάτι νέο στα μαζικά αθλήματα καθώς ο κορονοϊός στέρησε από τους φίλαθλους σε όλο τον κόσμο την δια ζώσης παρακολούθηση αγώνων, από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μέχρι το ΝΒΑ. Οι οπαδοί φάνηκαν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε διαφορετικού είδους υποστήριξη, είτε αυτή ήταν υψηλής τεχνολογίας, όπως ζωντανή σύνδεση με κάμερα από το σπίτι τους, είτε χαμηλής τεχνολογίας, όπως χαρτόνινα ομοιώματα οπαδών στις κερκίδες. Όλα αυτά βέβαια αποτελούν θλιβερά υποκατάστατα καθώς ο ενθουσιασμός ενός ζωντανού κοινού που πολλαπλασιάζει την ευχαρίστηση της θέασης δεν αντικαθίσταται. Ως εκ τούτου, έρευνες έχουν δείξει ότι οι τηλεθεατές δεν απολαμβάνουν τους αγώνες χωρίς κοινό.
Η διαφορά με τους Ολυμπιακούς είναι ότι οι περισσότεροι φίλαθλοι θα τους βιώσουν μέσα από την τηλεόραση ή άλλα ψηφιακά μέσα. Οι ολυμπιακοί συνήθως προκαλούν μεγάλο ενθουσιασμό και υποστήριξη στην εθνική αθλητική αποστολή. Ένα επιχείρημα για να δει κανείς τους Ολυμπιακούς είναι ότι οι φίλαθλοι έχουν την ευκαιρία να δουν αθλητές που κανονικά δεν μπορούν να απολαύσουν. Πώς όμως συμβιβάζεται η επιλογή αυτή με το να δεις αγώνες που είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη που γίνονται;
Ο κορονοϊός σίγουρα επηρεάζει τον τρόπο που οι φίλαθλοι θα παρακολουθήσουν το γεγονός. Το κοινό αίσθημα στην Ιαπωνία είναι αντίθετο προς τους αγώνες εδώ και μήνες ενώ τις τελευταίες μέρες έχουν παραιτηθεί σωρεία υπευθύνων. Ακόμα και μεγάλοι χορηγοί όπως η ΤΟΥΟΤΑ έχουν αποσύρει τα διαφημιστικά της σποτ που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς αφού ανησυχεί ότι θα πλήξει την εικόνα της αν φανεί ότι στηρίζει ένα τόσο αντιδημοφιλές γεγονός. Μέχρι και νοσοκομεία ανήρτησαν φωτεινές επιγραφές που έγραφαν «Σταματήστε τους Ολυμπιακούς». Όμως το Τόκιο αδυνατεί να κάνει οτιδήποτε. Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου μόνο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μπορεί να ακυρώσει τους αγώνες. Αν το Τόκιο δώσει τέλος στους αγώνες κινδυνεύει με αγωγές, οικονομική ζημιά και επικοινωνιακή καταβαράθρωση. Η αστάθεια λόγω της πανδημίας έχει επιτρέψει σε διαμαρτυρόμενους να τραβήξουν την προσοχή και σε άλλα προβλήματα -περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά- που προκαλούν οι αγώνες, ελπίζοντας να ακυρώσουν τους αγώνες.
Η πολιτική αποστασιοποίηση βασικών ιαπώνων αξιωματούχων, πολιτών και εμπορικών σημάτων και μια παγκόσμια κρίση υγείας θέτει τους φιλάθλους αντιμέτωπους με ένα δίλημμα: απολαμβάνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως συνήθως, ή κρατάνε απόσταση για την υποστήριξη ζητημάτων που υπερβαίνουν τον αθλητισμό; Ο καθένας ας απαντήσει μόνος του σ’ αυτή την ερώτηση.